Περιοδεία του υποψήφιου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη, Μ Χάλαρη στις Κυκλάδες

  • Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2015 - 11:39

Ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, Μιχάλης Χάλαρης κατά την περιοδεία του σε νησιά των Κυκλάδων για την ενεργή στήριξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε τα εξής:

Φίλες Κυκλαδίτισσες και Φίλοι Κυκλαδίτες,

Για αυστηρά επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους δεν δύναμαι να λάβω μέρος στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη ως υποψήφιος. Η δέσμευση μου ότι θα αγωνίζομαι για τις Κυκλάδες εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο και θα υπηρετώ με πίστη και συνέπεια τον τόπο μου με όσες δυνάμεις διαθέτω και από όποιο μετερίζι με καλέσει η Παράταξη να αγωνιστώ.

Σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τίμησε με την ευθύνη του ορισμού μου στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Σοσιαλδημοκρατίας και την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα και σας καλώ όλους να συστρατευτείται σε μια νέα αρχή για τον χώρο, σε ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα.

Παραμένω στην πρώτη γραμμή του Αγώνα για να μπορέσει η Παράταξή μας να αποκαταστήσει τη σχέση της με τους πολίτες και να ξαναγίνει ένας μεγάλος και υγιής χώρος πολιτικής έκφρασης, εγκαταλείποντας την εσωστρέφεια, την ηττοπάθεια και τις διχαστικές λογικές. Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι μόνο μέσα από αυτή την Ανασυγκρότηση μπορούμε να συνομιλήσουμε εκ νέου με την ελπίδα.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οχυρωμένοι πίσω από το ψευτοδίλημμα Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο στέρησαν από τη χώρα την αναγκαία πολιτική σταθερότητα. Δεν ενδιαφέρθηκαν για το πώς θα βγούμε από την οικονομική κρίση αλλά για το πώς θα μπουν αυτοί στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα κατάφεραν. Κυβέρνησαν διαδοχικά και τα δυο κόμματα. Η Ελλάδα όμως δεν έκανε ούτε ένα βήμα μπροστά και ο ελληνικός λαός συνεχίζει να υποφέρει και να φτωχοποιείται ολοένα και περισσότερο.

Είμαστε διαφορετικοί απ’ αυτούς και το αποδείξαμε με την υπεύθυνη στάση που το ΠΑΣΟΚ κρατά σταθερά από το 2010 μέχρι σήμερα. Εμείς, αφής στιγμής διαπιστώθηκε η οικονομική κρίση και σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, θέσαμε ως πρώτη και μοναδική προτεραιότητα τη σωτηρία της πατρίδας και όχι τη σωτηρία του κόμματός μας.

Χάσαμε την πλειοψηφία γιατί είπαμε την αλήθεια, κατρακυλήσαμε σε πολύ χαμηλά ποσοστά γιατί πήραμε μέτρα που πόνεσαν το λαό, αλλά ήταν αναγκαία για την αποφυγή της ασύνταχτης χρεοκοπίας. 
Φυσικά κάναμε και λάθη, τα οποία είμαστε έτοιμοι να διορθώσουμε. Κάναμε, όμως, και ένα σημαντικό μεταπολιτευτικό έργο, που θα πρέπει να σταματήσει η θεώρησή του ως αυτονόητου.

Αναδιανομή του πλούτου, αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, κατάργηση των γιορτών του μίσους, Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση, ΑΣΕΠ, ΚΑΠΗ, κατάργηση του θεσμού της προίκας, ισότητα των φύλων, ενίσχυση αγροτικών πόρων στον προϋπολογισμό του κράτους, διευκόλυνση επιστροφής πολιτικών προσφύγων, ψήφος στα 18, αντιπροσωπευτικές συνελεύσεις κοινωνικού ελέγχου, ίδρυση Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Επιπλέον, δυο συνταγματικές αναθεωρήσεις –στην τελευταία συμπεριλαμβάνεται το άρθρο 108 που αφορά στον απανταχού Ελληνισμό-, ένταξη στην ΟΝΕ, ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μεγάλα έργα όπως μετρό, Εγνατία Οδός, Αττική Οδός, ΠΑΘΕ, γέφυρα Ρίου Αντίρριου, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, περιορισμός απόλυσης υπαλλήλων στο 2%. Διαύγεια, ανοικτή διακυβέρνηση, καθιέρωση Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και του θεσμού του εισαγγελέα για το οικονομικό έγκλημα, νόμος για ανακεφαλαίωση τραπεζών με κοινές μετοχές, σύγχρονος κώδικας για απόδοση ιθαγένειας.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν τελικά το κόμμα που ανέλαβε εξ ολοκλήρου μόνο του το κόστος της ευθύνης να βγει η χώρα από την κρίση, χωρίς να τρέξει να κρυφτεί σε πρόωρες εκλογές και άτακτους λιποτακτισμούς. Είναι το κόμμα που κλήθηκε να πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει για όλα τα λάθη της μεταπολίτευσης, ανεξάρτητα με το ποιά είναι και σε τι βαθμό του αναλογούν.

Οι «αμαρτίες» της ΝΔ ξεχάστηκαν. Ειδικά η τελευταία εγκληματική διακυβέρνηση του Κ. Καραμανλή πέρασε στο απυρόβλητο όχι μόνο από τους υπόλοιπους νεοφιλελεύθερους σχηματισμούς, αλλά ακόμη και από το ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και από τους νεοναζί της ΧΑ.

Όλα τα κόμματα από τα αριστερά μέχρι τους φασίστες έβριζαν, λοιδορούσαν και προπηλάκιζαν βουλευτές και πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, αφού κυβέρνησε ο Σαμαράς των Ζαππείων υπογράφοντας το 2ο Μνημόνιο, και αφού η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παγιδευμένη ανάμεσα στα ψέματα και στις φρούδες ελπίδες που καλλιέργησε στην κοινωνία, μετά και την υπογραφή του 3ου και σκληρότερου Μνημονίου δραπετεύει από τις υποχρεώσεις της, έφτασε η ώρα να σταθούμε ξανά δίπλα στο κόμμα μας. Να δώσουμε συντεταγμένα τον αγώνα για να ακουστεί στη Βουλή ενδυναμωμένη η φωνή μας.

Οι εκλογές γίνονται στις 20 Σεπτεμβρίου. Στον λίγο χρόνο που απομένει καλούμαστε να κάνουμε τα μέγιστα για να φέρουμε ένα αποτέλεσμα ελπίδας. Σ’ αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.

Σίγουρα δεν είναι εύκολη η μάχη που καλούμαστε να δώσουμε. Εδώ και 5 χρόνια συναντούμε την άρνηση από πολίτες που μας ψήφιζαν μέχρι το 2009, πολλοί εξ αυτών ήταν και οργανωμένα μέλη μας.

Όμως, έφτασε ο καιρός να εγκαταλείψουμε την θέση άμυνας. Πρέπει να ξεσκεπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα παρακλάδια του, γιατί εφτά μήνες κυβέρνησαν ανεύθυνα, επιπόλαια, καταστροφικά. Πρέπει να καταδειχτούν οι διαφορές μας με την νεοφιλελεύθερη ΝΔ, τον παραδοσιακό, δηλαδή, ιδεολογικό αντίπαλό μας που δεν έχει κάνει ούτε μιαν μεταρρύθμιση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Το ταμείο έκλεισε και όλοι αυτοί που σαν μαυραγορίτες κέρδισαν πολιτικά οφέλη πάνω στην ειλικρίνεια του ΠΑΣΟΚ και τη δυστυχία της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να κριθούν ανάλογα. Πρωτεύοντας στόχος όμως δεν είναι να ασχοληθούμε με τους ψεύτες, αλλά να επουλώσουμε τις ζημιές που υπέστη η χώρα από τις διχαστικές λογικές τους. Ο ενωτικός λόγος της Προέδρου μας είναι η απόδειξη ότι μπορούμε πλέον να γίνουμε το σταυροδρόμι που θα συναντηθούν γενιές, πορείες και καθαρές ιδεολογίες και που ο μεγάλος, κατακερματισμένος χώρος της σοσιαλδημοκρατίας θα μπορέσει να αναπνεύσει και να μεγαλουργήσει.

Έτσι ο ελληνικός λαός θα μπορέσει να εμπιστευτεί ξανά το πολιτικό προσωπικό της χώρας και να αποφύγει κακοτοπιές μιας ψήφου αντιδραστικής, τιμωρητικής, απαξιωτικής. Το μόνο που θέλει ο ελληνικός λαός είναι να σταματήσει η αβεβαιότητα και η αστάθεια, να αναλάβει επιτέλους ο πολιτικός κόσμος τις ευθύνες του και να συνεργήσει προς την έξοδο από τους δυσβάσταχτους όρους που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με ομοψυχία και ομοθυμία.

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Μαζί! Με μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική φωνή! Στη Βουλή! Στην Κοινωνία.