Δήμαρχοι των Κυκλάδων μιλούν για το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Αιρετών που πραγματοποιεί η ΚΕΔΕ με το Υπ. Εσωτερικών και την ΕΕΤΑΑ

Στα θρανία... οι αιρετοί

Αξιολογούν θετικές και απαραίτητες τις ανάλογες διαδικασίες επιμόρφωσης και για το υπαλληλικό δυναμικό των Δήμων

Άκρως χρήσιμη θεωρούν τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Αιρετών δήμαρχοι των Κυκλάδων, δεδομένων των σημαντικών δυσκολιών με τις οποίες αναμετράται καθημερινά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα δε, στο νησιώτικο χώρο, καθώς όμως και λόγω των πολλών νεοεισερχόμενων προσώπων που εισήλθαν στο στίβο της Αυτοδιοίκησης μετά και τις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Η ΚΕΔΕ με τη συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών και την ΕΕΤΑΑ καλεί τους αιρετούς να κάτσουν στα θρανία προκειμένου να θέσουν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους σε κάθε επίπεδο και να πάρουν τις απαραίτητες απαντήσεις, μέσω των οποίων θα αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα που επιβάλλει ο “Καλλικράτης” αλλά και στις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Βάσει της πληροφόρησης που παρέχει η ΚΕΔΕ, ο ενημερωτικός κύκλος του Προγράμματος Επιμόρφωσης χωρίζεται σε επτά ημερίδες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει - ήδη - να πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα από τις 9 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν εντός Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αιρετοί του νομού Κυκλάδων καθώς επίσης και οι συνάδελφοί τους από τους Δήμους των Ιόνιων Νήσων, του Βορείου αλλά και του Νοτίου Αιγαίου συνολικά θα δώσουν το δικό τους ραντεβού με το εξειδικευμένο προσωπικό του αρμόδιου Υπουργείου και της ΕΕΤΑΑ στις 11 Νοεμβρίου σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Επί του θέματος, τοποθετήθηκαν στην “Κοινή Γνώμη” οι δήμαρχοι Μυκόνου, Σίφνου, Μήλου ενώ στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σύρου, έκανε σχετική αναφορά συνολικά για την ανάγκη επιμόρφωσης αιρετών και υπαλλήλων, ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός.

Γ. Πατούλης: Αναγκαία η μεταρρύθμιση

Κατά την έναρξη του επιμορφωτικού κύκλου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης γνωστοποίησε πως τα θέματα που θα αναπτυχθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια των σχετικών ημερίδων αφορούν στη νέα στρατηγική αντίληψη της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης που στοχεύει στη μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Δήμων ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου. “Σε αυτήν την αναγκαία Μεταρρύθμιση, η Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κράτους, που διαθέτει αφενός εγγύτητα με την κοινωνία, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη κρατική οντότητα κι αφετέρου, άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, που δεν διαθέτει κανένας άλλος κρατικός θεσμός” δήλωσε ο κ. Πατούλης, καθιστώντας σαφές πως, η βελτίωση της λειτουργίας του κράτους αλλά και των Δήμων, θα εξυπηρετήσει πρωτίστως τους πολίτες.

Σχετικά με τις προϋποθέσεις μεταρρύθμισης του κράτους, ο κ. Πατούλης απαρίθμησε πέντε απαραίτητα βήματα τα οποία έχουν ως εξής: Α. Εμπεριστατωμένη έρευνα και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με αστοχίες και δυσλειτουργίες που παρατηρούνται κατά την εκτέλεση αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Αξιολόγηση της μέχρι σήμερα εφαρμογής του Προγράμματος “Καλλικράτης”. Β. Διατύπωση και ανάλυση Κριτηρίων Κατανομής Αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιπέδων διοίκησης. Γ. Συγκριτική αξιολόγηση του πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κατανομής αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διερεύνηση της δυνατότητας εφαρμογής / προσαρμογής επιτυχημένων μοντέλων ως καλές πρακτικές. Δ. Διερεύνηση της πιθανής απαιτούμενης αναθεώρησης συνταγματικών και νομοθετικών διατάξεων για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ε. Εκπόνηση Αναλογιστικών Μελετών εκτίμησης κόστους και απαιτούμενης διάθεσης πόρων για την αναβάθμιση / βελτίωση διατιθέμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων, την πιθανή απεμπλοκή από συγκεκριμένες αρμοδιότητες και φυσικά, την παραχώρηση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση.

Σύρος: Απαραίτητη η επιμόρφωση αιρετών και υπαλλήλων

Όσον αφορά στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο της επικοινωνίας με τον αντιδήμαρχο διοικητικών υπηρεσιών, Αλέξη Αθανασίου, κατέστη σαφές, πως, αξιολογείται θετικά αυτή η ενημερωτική “δράση”, αφού μπορεί να προσφέρει πολύτιμη πληροφόρηση στους αιρετούς. Με φόντο τα διαπιστωμένα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί και στη νέα δημοτική θητεία, ο ίδιος τόνισε ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εξετάζει ευνοϊκά τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης, απαριθμώντας ταυτόχρονα, μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν έντονα τη Δημοτική Αρχή κι έχουν επισημανθεί από πολλούς Δήμους. Το ζήτημα της μεταφοράς πολλών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες δεν συνοδεύτηκαν από τους κατάλληλους πόρους, η έλλειψη προσωπικού σε κάποιες ειδικότητες, η σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων και Περιφερειών είναι κάποια εξ αυτών που θα τεθούν στην πρώτη γραμμή, όταν συγκεκριμενοποιηθεί η συμμετοχή του Δήμου στη σχετική ημερίδα του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, πέραν των προαναφερθέντων, ο Γιώργος Μαραγκός προέβη σε μία γενικότερη δήλωση στο δημοτικό συμβούλιο, κατόπιν ερώτησης του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, Κομνηνού Στρογγύλη, γνωστοποιώντας πως, εξετάζεται και η πραγματοποίηση σεμιναρίων επιμόρφωσης του υπαλληλικού προσωπικού. “Η επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου είτε των αιρετών, είτε του στελεχιακού υπηρεσιακού δυναμικού είναι πάρα πολύ σημαντική, Η Δια Βίου Μάθηση με βάση το γνωστικό αντικείμενο του καθενός είναι σημαντική προκειμένου τα στελέχη και οι άνθρωποι στον Δήμο να εξειδικεύονται και να εκπαιδεύονται και να είναι ενήμεροι σε σχέση με τις εξελίξεις. Είναι γεγονός ότι σχεδιάζουμε την πραγματοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για αιρετούς και υπαλλήλους το επόμενο χρονικό διάστημα. Όταν ολοκληρώσουμε τη χαρτογράφηση και την καταγραφή και αξιολόγηση των αναγκών, τόσο σε επίπεδο αιρετών, όσο και σε επίπεδο υπηρεσιακού προσωπικού τότε θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία ώστε να μπορέσουμε να τα πραγματοποιήσουμε”.

Μήλος: Κατάργηση γραφειοκρατίας και ορθολογική κατανομή πόρων

Με τη σειρά του και ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης προσέγγισε θετικά τον κύκλο επιμόρφωσης που έχει ξεκινήσει η ΚΕΔΕ, λέγοντας εξ αρχής πως, “Ίσως αυτή η συνάντηση, αποτελέσει και το έναυσμα ενός βελτιωμένου κειμένου του “Καλλικράτη” που πρέπει να υπάρξει κάποια στιγμή”. Όπως συμπλήρωσε, πρόκειται για ημερίδες που μεταφράζονται σε χρήσιμα εργαλεία, καθώς υπάρχει η δυνατότητα για τους αιρετούς “να έρθουν σε επικοινωνία ο ένας με τον άλλον, να ανταλλάξουν εμπειρία, αλλά και να γνωστοποιήσουν στους αρμοδίους τα προβλήματα, με τα οποία έρχονται σε επαφή καθημερινά”.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως, στο σύνολο των ερωτήσεων και των παρατηρήσεων εκ μέρους των αιρετών, παρέχεται η δυνατότητα λήψης ουσιαστικών απαντήσεων και καθοδήγησης, ώστε να αντιληφθούν, “πώς δουλεύει η Αυτοδιοίκηση και ποια είναι τα σημεία τα οποία χρειάζεται να αλλάξουν. Θέλω να πιστεύω ότι το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης αποτελεί και προπομπό της αλλαγής του “Καλλικράτη”” επανέλαβε, επισημαίνοντας θέματα τα οποία έχουν τεθεί και θα τεθούν εκ νέου στη συνάντηση από την πλευρά του. “Θέματα όπως η ημέρα ενός δημάρχου στο νησί που αν ασχοληθεί με τις αρμοδιότητες του Καλλικράτη δεν θα έχει καθόλου χρόνο ενώ πιέζουν οι πραγματικές ανάγκες και πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση, αλλά και το ζήτημα της γραφειοκρατίας που αποτελεί καταστροφή για την Αυτοδιοίκηση” προβάλλουν επιτακτικά στο προσκήνιο. “Χρειάζεται να απλοποιηθούν πολλές διαδικασίες με σχετικές νομοθεσίες” τόνισε ακολούθως, αναφέροντας και ως προσωπικό παράδειγμα το γεγονός της μετακίνησής του στην πρωτεύουσα του νομού, ώστε να υπογράψει δράσεις του προγράμματος Leader για τον Δήμο Μήλου.

Εκτός από τη γραφειοκρατία, πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το θέμα της ορθολογικής διάθεσης των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ και μάλιστα όχι σύμφωνα με το πληθυσμιακό κριτήριο” συμπλήρωσε, επισημαίνοντας παρακάτω, πως, “οι παροχές και δη στα νησιά θα πρέπει να είναι ανάλογες των πραγματικών αναγκών”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, εξήγησε πως, το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Αιρετών “πιστώνεται θετικά στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, αφού δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθούν πολύ σοβαρά θέματα”. Ένα εξ αυτών όπως υπογράμμισε είναι και το ακτοπλοϊκό, υπενθυμίζοντας πως, η ημερίδα για τους αιρετούς του Αιγαίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, καθώς, “η συγκοινωνία δεν βοηθά την ταυτόχρονη μετακίνηση των αιρετών από Ιόνια Νησιά, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο στον ίδιο το νησιώτικο χώρο”.

Σίφνος: Έγκαιρος προγραμματισμός στις χρηματοδοτήσεις

“Τέτοιες δράσεις κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση και βοηθούν αιρετούς οι οποίοι είναι νεοεκλεγέντες” δήλωσε εκ μέρους του Δήμου Σίφνου ο δήμαρχος, Ανδρέας Μπαμπούνης, υποστηρίζοντας πως, οι νησιωτικοί Δήμοι έχουν να θέσουν στο τραπέζι του διαλόγου πολύχρονα αιτήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και χωρίς απάντηση. “Είναι θετικό βήμα από την άποψη ότι βρισκόμαστε με στελέχη του Υπουργείου, ανταλλάσσουμε απόψεις, έχουμε ζητήματα να συζητήσουμε επίκαιρα, στα οποία κάθε χρόνο προστίθενται και διαφορετικά ώστε να πάρουμε απαντήσεις” σημείωσε ο δήμαρχος, αναφέροντας ενδεικτικά ως θέματα προς εξέταση, “τη μη έγκαιρη χρηματοδότηση των Δήμων όσον αφορά στις επιχορηγήσεις κλπ, αλλά και τα έσοδα από τη ΣΑΤΑ”, δεδομένου ότι, οι όποιες καθυστερήσεις, “προκαλούν εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των Δήμων”. “Οι επιχορηγήσεις πρέπει να έρχονται εγκαίρως” επανέλαβε κατηγορηματικά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στα προγράμματα που πραγματοποιούνται από τους Δήμους και στηρίζονται σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. “Πρέπει να υπάρχει συνέπεια και σε αυτό το πεδίο” τόνισε, προσθέτοντας πως, “είναι αναγκαίο να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα”.

Ο κ. Μπαμπούνης έθιξε επιπλέον ζητήματα γραφειοκρατίας στον ίδιο τόνο με τον κ. Δαμουλάκη, γνωστοποιώντας πως, ανακύπτουν θέματα και με εργολαβίες καθαριότητας κ.α.. “Είναι απαραίτητος ο έγκαιρος προγραμματισμός του Υπουργείου σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο πεδίο της κατανομής χρηματοδοτήσεων για να προχωρήσουν όσα πρέπει να προχωρήσουν. Χωρίς χρήματα δεν μπορούμε να έχουμε δαπάνες και δράσεις” ανέφερε, καταλήγοντας.

Μύκονος: Καθοδήγηση νέων αιρετών και απαντήσεις στην υποστελέχωση

Ιδιαίτερα συγκεκριμένος υπήρξε στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα και ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ουσιαστικής επιμόρφωσης τόσο των αιρετών, όσο όμως και των υπαλλήλων. “Η επιμόρφωση είναι μία συνεχής διαδικασία, την οποία σε πολλούς τομείς της ζωής μας θα πρέπει να ακολουθούμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση καλούμαστε να συμμετέχουμε σε μία ημερίδα επιμόρφωσης των αιρετών, των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων σε προσεχές διάστημα. Θα έπρεπε ίσως να έχει γίνει από την αρχή της θητείας μας καθώς για παράδειγμα στον Δήμο Μυκόνου από τα 27 μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τα 20 δεν είχαν προηγούμενη θητεία” σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα πως, “Κι εγώ ο ίδιος ως δήμαρχος είμαι καινούργιος”. Ως εκ τούτου, επανέλαβε πως, η ημερίδα, “θα είναι κάτι πάρα πολύ χρήσιμο” και με φόντο την προαναφερθείσα επισήμανσή του για την καθυστέρηση με την οποία εκτιμά ότι αυτή πραγματοποιείται, πρόσθεσε πως, τουλάχιστον “αυτή η καθυστέρηση έχει ένα θετικό στοιχείο: έχουμε αντιμετωπίσει στην πράξη τα προβλήματα και δε μένουμε στη θεωρία. Επάνω σε αυτά, θα προσπαθήσουμε να επιμορφωθούμε”.

Από το σύνολο των Δήμων στις Κυκλάδες δε, αξίζει να ειπωθεί πως, ο Δήμος Μυκόνου ήδη έχει πάρει απόφαση πραγματοποίησης σεμιναρίων επιμόρφωσης και για τους υπαλλήλους, η οποία έχει λάβει και την έγκριση της Αποκεντρωμένης κι εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος αναμένεται η έναρξή τους. “Ο Δήμος Μυκόνου και η Δημοτική Αρχή έχοντας την επιμόρφωση σε προτεραιότητα έχουν προχωρήσει στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την ΕΕΤΑΑ, η οποία μπαίνει σε ισχύ αυτόν τον μήνα με αντικείμενο την επιμόρφωση των στελεχών του Δήμου αναφορικά με όλες τις νέες διαδικασίες. Το γεγονός ότι το Υπουργείο έρχεται επικουρικά να μας προσφέρει αυτήν την επιμόρφωση είναι κάτι ευχάριστο”.

Από την πλευρά του, τα θέματα που ανέφερε επιγραμματικά ως ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφορούν στην υποστελέχωση και στις αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν οι Δήμοι, χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη. “Ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει αυτήν τη συνάντηση που θα γίνει μαζικά για τους δημάρχους του Αιγαίου είναι να μας δώσουν πειστικές απαντήσεις και λύσεις από την κεντρική διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών για το πώς οι Δήμοι μας είναι τόσο υποστελεχωμένοι ενώ είναι νησιωτικοί και καλούνται να ανταποκριθούν σε σωρεία υποχρεώσεων και νομοθετικών επιταγών, τη στιγμή που δεν έχουν υπαλλήλους για να κάνουν τα αυτονόητα”. Όπως σημείωσε στον επίλογο της δήλωσής του, “Όχι μόνο δεν προλαβαίνουμε να τρέξουμε υποθέσεις, αλλά στο τέλος, είμαστε ουραγοί μεγάλων Δήμων κι εγκαλούμαστε για τις καθυστερήσεις μας”.

Ετικέτες: