Ανταπόκριση του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο αίτημα του Δήμου Αντιπάρου για βοήθεια στην διεξαγωγή διαγωνισμού, καθώς η Αντίπαρος δε διαθέτει υπάλληλο στις τεχνικές υπηρεσίες

Σημαντική και έμπρακτη στήριξη

Σε Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Δήμο Πάρου και Δήμο Σύρου – Ερμούπολης απευθύνθηκε ο δήμαρχος Αντιπάρου, χωρίς αποτέλεσμα, για σύμπραξη και βοήθεια στη διεξαγωγή διαγωνισμού της αστελέχωτης τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, με τον Δήμο Νάξου & Μ.Κ., να ανταποκρίνεται άμεσα, λόγω τυχαίας συνάντησης των δύο δημάρχων.

Επιχειρώντας να ανταπεξέλθει στην κατάσταση υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αντιπάρου, η οποία εμποδίζει τη διεκπεραίωση ακόμη και των απλών καθημερινών υποχρεώσεων των υπηρεσιών, ο δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Αναστάσιος Φαρούπος ζητά τη συνδρομή μεγαλύτερων νησιωτικών δήμων, προκειμένου να καταφέρει να υλοποιήσει τα απαραίτητα έργα, που χρειάζεται η Αντίπαρος, αλλά δεν μπορεί να εκκινήσει, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υπηρεσίες, αλλά ούτε και η δυνατότητα σύστασής τους, τουλάχιστον για το προσεχές χρονικό διάστημα.

Όπως έχει τονίσει και στην εφημερίδα ο κ. Φαρούπος, ο δήμος Αντιπάρου καλείται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του νησιού με μόνο δύο διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι παράλληλα με τις καθημερινές υποχρεώσεις, έχουν αναλάβει το «σουλούπωμα» του Δήμου, όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και πέντε άτομα στην υπηρεσία καθαριότητας χωρίς ωστόσο να υπάρχει ούτε μηχανικός, για τις ανάγκες της τεχνικής υπηρεσίας, αλλά ούτε και υπάλληλος για την οικονομική υπηρεσία.

Μοναδικός φορέας που έτεινε ευήκοον ους, ο Δήμος Νάξου & Μ.Κ.

Η υποστελέχωση του δήμου Αντιπάρου, που έχει γνωστοποιηθεί στο κεντρικό κράτος, το οποίο παρ’ όλα αυτά δεν έχει ενεργήσει για την αποκατάσταση του προβλήματος, οδήγησε το δήμαρχο να αιτηθεί τη συνεργασία και συνδρομή των τεχνικών υπηρεσιών άλλων νησιωτικών δήμων, προκειμένου να καλυφθεί το κενό της τεχνικής υπηρεσίας και να διεξαχθεί διαγωνισμός για προμήθεια ενός κινητού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όπως και ενός κινητού Σταθμού Ανακύκλωσης, ένα έργο, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007-2013, του οποίου η προθεσμία υλοποίησης «εκπνέει» στις 31/12, ενώ τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα ήδη, από τον περασμένο Δεκέμβριο. Παρ’ όλα αυτά η διεξαγωγή του διαγωνισμού δεν κατέστη δυνατή, καθώς δεν υπάρχει μηχανικός στις υπηρεσίες του δήμου.

Το αίτημά του για βοήθεια, ο δήμαρχος Αντιπάρου απηύθυνε τόσο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στον Δήμο Πάρου, στο Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, όπως και στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, ο οποίος, ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του κ. Φαρούπου.

Στην αγωνιώδη προσπάθεια του δήμου Αντιπάρου, ανταποκρίθηκε μόνον ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, έπειτα από τυχαία, όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος, συνάντηση με τον κ. Μανόλη Μαργαρίτη, ο οποίος έφερε το θέμα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που έλαβε χώρα στη Νάξο και στο οποίο συμμετείχε και μίλησε ο κ. Φαρούπος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συνδρομή των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του Δήμου Αντιπάρου, υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο.

Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε και εγκρίθηκε η προγραμματική συνεργασία μεταξύ των Δήμων Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Πάρου και Αντιπάρου, που αφορά στη συγκρότηση διαδημοτικής τοπικής σύμπραξης για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένης και πολυτομεακής αναπτυξιακής στρατηγικής, με προσέγγιση τύπου LEADER, η οποία στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 περιγράφεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων».

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από εκπρόσωπο του δήμου Πάρου, έναν ειδικό σύμβουλο του δημάρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, αποσπώντας την πλειοψηφία των ψήφων των δημοτικών συμβούλων, με μόνη αντίρρηση, αυτή της δημοτικής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, η επικεφαλής της οποίας διαφώνησε με το πλαίσιο στο οποίο βασίζεται η σύμπραξη, λόγω της στρατηγικής και των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το πακέτο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Μονόδρομος η κάλυψη των θέσεων μέσω ΑΣΕΠ

Την επικρατούσα κατάσταση στο Δήμο Αντιπάρου εξήγησε για ακόμη μία φορά ο κ. Φαρούπος, σε σχετικές δηλώσεις του σε τοπικό διαδικτυακό μέσο της Νάξου και των Κυκλάδων, όπου επανέλαβε την ανησυχία του για την ομαλή λειτουργία του Δήμου, αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει για τη στελέχωση των υπηρεσιών του.

Παράλληλα, διευκρίνισε, πως η έκφραση «θα παραδώσω τα κλειδιά του Δήμου», την οποία είχε χρησιμοποιήσει και σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» είναι απόλυτα σχηματική, καθώς ο κ. Φαρούπος αντιμετώπισε μία προφανώς άδικη επίθεση από μέλη της αντιπολίτευσης του Δήμου Αντιπάρου, οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν το δήμαρχο ως ρίψασπι, παρά το γεγονός, πως η έκφρασή του, όπως ήταν εμφανές και από το κείμενο, χρησιμοποιήθηκε εν τη ρύμη του λόγου, προκειμένου να τονιστεί η σοβαρότητα των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει.

Όπως ανέφερε ο κ. Φρούπος, «έμαθα, ότι δεν έχω υπαλλήλους, τέτοια εποχή πέρσι, δύο μήνες αφότου ανέλαβα καθήκοντά, έφυγαν δύο υπάλληλοι ξαφνικά», εξηγώντας ότι αποχώρησαν μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας. «Είχε υπογράψει ο π. δήμαρχος 28 Αυγούστου, δεν το γνώριζα και οι υπάλληλοι, επειδή φοβούνταν μη γίνει κάτι, μην κάνω κάτι και εμποδίσω την απόσπαση, την οποία ήθελαν, δεν είπαν τίποτα. Μία ωραία πρωία, βγήκε το ΦΕΚ, μου το έφεραν και μου είπαν “φεύγουμε”. Έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μου».

Σχετικά με τις ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο και φέρει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων, ο κ. Φαρούπος εξήγησε, ότι είχε συναντηθεί με τον π. υπουργό Εσωτερικών, κ. Μητσοτάκη, όπως και με τον διάδοχό του στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ., κ. Ντινόπουλο, καταφέρνοντας, παρά το γεγονός ότι έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις στους ΟΤΑ, να υπογραφεί μία ΚΥΑ, με την οποία θα προκηρύσσονταν δύο θέσεις για έναν μηχανικό για την τεχνική υπηρεσία και έναν υπάλληλο για την οικονομική υπηρεσία μέσω ΑΣΕΠ. Ωστόσο, λόγω των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, οι θέσεις δεν έχουν ακόμη προκηρυχτεί.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο δήμαρχος, ούτε η απασχόληση εργαζομένων με σύμβαση, αφού η μισθοδοσία τους μπορεί να καλυφθεί από ίδιους πόρους, εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δεδομένου, ότι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους, καθιστώντας τη στελέχωση του Δήμου ακόμη πιο δύσκολη.

Όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Φαρούπος, όλες οι ελπίδες για τοποθέτηση υπαλλήλων στους δύο νευραλγικούς τομείς του Δήμου, στηρίζονται στο ενδιαφέρον που θα προκύψει από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ.