Απολογισμός πεπραγμένων του Δήμου Τήνου για το 2015, από τον Δήμαρχο, κ. Σίμο Ορφανό

«Οφείλουμε να μην παραδώσουμε τα όπλα»

Σε απολογισμό των πεπραγμένων του παρελθόντος έτους, προχώρησε ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Σίμος Ορφανός, κατά την εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Δήμου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου ο Δήμος Τήνου, στο Πνευματικό Κέντρο Τήνου.

Παραθέτοντας αναλυτικά τις δράσεις και τις ενέργειες του Δήμου, αναφορικά με τους κυριότερους τομείς της καθημερινότητας, ο κ. Ορφανός, προέβη την πρώτη ημέρα του νέου έτους, σε απολογιστική ενημέρωση των πολιτών της Τήνου, σε μία εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου, των Εκκλησιών του νησιού, των Αρχών, αλλά και πλήθος δημοτών.

Έμφαση στην καθαριότητα: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η κατάσταση»

Ο Δήμαρχος Τήνου, ξεκινώντας τον απολογισμό του έτους, αναφέρθηκε στις πολιτικές και οικονομικές αντιξοότητες, με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η χώρα το 2015, αλλά και την δύσκολη περίοδο για όλους τους τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συμβάλει στην υποβάθμιση των υπηρεσιών της.

Περνώντας στη δράση του Δήμου, μίλησε για την προσπάθεια διατήρησης των επιπέδων απασχόλησης εργαζομένων, αλλά και την αύξηση αυτών, με κάθε τρόπο, δεδομένου, ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι σχεδόν απαγορευμένες.

Τόνισε, πως τόσο οι αναθέσεις μικρών έργων, όσο και οι προμήθειες εκ μέρους του Δήμου, δίνονται σε πολλούς και διαφορετικούς κάθε φορά αναδόχους και προμηθευτές, με βάση τα οικονομικά κριτήρια και μόνο, ενώ συμπερασματικά, ανέφερε, πως «αφενός ο Δήμος Τήνου είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στο νησί, με πάνω από 160 μισθοδοτούμενους και αφετέρου, προσπαθήσαμε και κάναμε πράξη την υπόσχεση απέναντί σας, ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, προκειμένου η ανεργία που πλήττει τους συμπολίτες μας, να καταπολεμάται και μέσω του Δήμου».

Στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης, απαρίθμησε τα έργα συντήρησης, αντικατάστασης και βελτίωσης των δικτύων σε όλο το νησί και μίλησε για τον επιπλέον βιολογικό στον οικισμό της Καλλονής, που βρίσκεται σε πειραματικό ακόμη στάδιο, την επισκευή και βελτίωση των δικτύων του βιολογικού της πόλης της Τήνου, την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε και την εύρεση αναδόχου για την ολοκλήρωση της εγκατάστασής του.

Όσον αφορά στον τομέα της καθαριότητας, ο κ. Ορφανός απηύθυνε τα «παράπονά» του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προς τους πολίτες, τονίζοντας, πως η διαχείριση των απορριμμάτων, εκτός από ευθύνη του Δήμου είναι και προσωπική ευθύνη των πολιτών, ζητώντας υπεύθυνη στάση. «Είναι απαράδεκτο, ο καθένας από εμάς, να αφήνει ό,τι θυμηθεί, ή ό,τι του περισσεύει, χωρίς καμία ενημέρωση είτε στους κάδους, είτε δίπλα από τους κάδους, είτε όπου νομίζει ότι δεν τον βλέπουν. Πιο πολλά δέρματα και υπολείμματα σφαγής έχουμε στο δεματοποιητή, παρά στο Σφαγείο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Παράλληλα, γνωστοποίησε την πρόθεση του Δήμου, για επικαιροποίηση και εκ νέου έκδοση του Κανονισμού Καθαριότητας, ο οποίος θα προβλέπει αυστηρά πρόστιμα, ευχόμενος να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Όπως ανέφερε, δεδομένου, ότι μέχρι στιγμής από το κράτος δεν έχει δοθεί καμία λύση για τη μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων, έως την κατασκευή ΧΥΤ στην Τήνο, ο Δήμος θα επιχειρήσει να αναπτύξει τα προγράμματα ανακύκλωσης, έπειτα από σχετικές ενημερώσεις, προκειμένου να μειωθεί όσο δυνατόν ο όγκος των σκουπιδιών.

Σχετικά με το ζήτημα της Υγείας και της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, η οποία καθίσταται ιδιαίτερη πρόκληση, λόγω της υποχρηματοδότησης στο σύνολο των υγειονομικών μονάδων, ο κ. Ορφανός τόνισε, πως με τη συμβολή πλειάδας φορέων του νησιού, «προσπαθούμε με χίλιους δυο τρόπους, να διατηρείται η λειτουργία του Κέντρου Υγείας, σε έναν ικανοποιητικό βαθμό. Δεν είναι εύκολο. Η γραφειοκρατία είναι αξεπέραστη. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε διαμάχη με το Ελεγκτικό Συνέδριο, διότι δεν επιτρέπει στο Δήμο μας, να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για τη διακομιδή των ασθενών συμπολιτών μας, καθώς ισχυρίζεται πως αυτή είναι κρατική δαπάνη και όχι δημοτική».

Ευχαρίστησε δε δημόσια, «τόσο τη Διοίκηση του Κ.Υ. όσο ιδιαίτερα και τους εργαζόμενους σε αυτό, που με την ελλιπή σύνθεση και πολλές φορές απλήρωτοι, υπερβάλλουν εαυτούς, φτάνοντας στα όρια της κοινωνικής προσφοράς, προκειμένου το Κ.Υ. να στέκεται όρθιο».

Πολιτισμός, τουρισμός, αλλά και ανάπτυξη της παραγωγής

Στον τομέα του πολιτισμού, ο Δήμαρχος υπογράμμισε, πως η δημοτική αρχή πιστεύει και υποστηρίζει, με πολλές προσπάθειες, την καθιέρωση της Τήνου, ως νησί τέχνης και πολιτισμού, αναφερόμενος στον αυξημένο αριθμό εκδηλώσεων, που σε συνεργασία με τους φορείς της Τήνου, διοργανώθηκαν κατά το 2015, ενώ τόνισε την σημασία της ένταξης του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Επισημαίνοντας τη δράση και των Νομικών Προσώπων του Δήμου, μεταξύ άλλων, εξήγγειλε την αύξηση της χρηματοδότησης για το Πνευματικό Κέντρο Πύργου «Γιαννούλης Χαλεπάς», από 15.000 ευρώ ανά έτος σε 30.000, λόγω της πλούσιας και σημαντικής δράσεις του, για την προαγωγή του πολιτισμού.

Αναφορικά με την παρουσία του Λιμενικού Ταμείου, ο κ. Ορφανός τόνισε την οργάνωση του εσωτερικού λιμένα, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, κυρίως για την υποδοχή των τουριστικών σκαφών, την υλοποίηση μικρών βελτιωτικών παρεμβάσεων και συντηρήσεων, αλλά και την παροχή υπηρεσιών καθαριότητα, εκτός από τον κεντρικό λιμένα, και στα λιμάνια του Πανόρμου, του Αγ. Ρωμανού και των Υστερνίων.

Στο μείζον ζήτημα της τουριστικής προβολής, ο Δήμαρχος Τήνου, αφού αναφέρθηκε λεπτομερώς σε συμμετοχές σε εκθέσεις, οργάνωση προωθητικών εκδηλώσεων και λοιπές δράσεις του Δήμου, επεσήμανε, πως «τη χρονιά που πέρασε φάνηκε, ότι κάποια πράγματα άλλαξαν, αναφορικά με τις δράσεις που προγραμματίστηκαν και έγιναν, αλλά και με τον κόσμο που ήρθε στο νησί, παρά τις αντίξοες οικονομικές δυσκολίες. Πρόταση και προσπάθειά μας, είναι η τουριστική ταυτότητα του νησιού μας, να βασίζεται στη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών, για κάθε επισκέπτη. Δηλαδή, να εμφανίσουμε την Τήνο, ως ιδανικό προορισμό, που συνδυάζει ατέλειωτες δυνατότητες, είτε στην ενδοχώρα, είτε κοντά στη θάλασσα, επιλογές διασκέδασης, επιλογές θεματικού τουρισμού, όπως θρησκευτικός, εναλλακτικός, αθλητικός, πολιτιστικός, γαστρονομικός κλπ».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, «μια άλλη παράμετρος, που πρέπει να λάβουμε υπόψιν για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας, είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Δεν θα πρέπει να αφεθόυμε μόνο στον τουρισμό. Η τοπική κοινωνία πρέπει να γίνει δημιουργική. Παράγουμε μία τεράστια γκάμα αγροτικών προϊόντων», ενώ σημείωσε και την προσπάθεια του Δήμου, ώστε μέσα από διάφορες δράσεις γνωστοποίησης των τοπικών προϊόντων, να αναδειχτεί ένα ακόμη “πρόσωπο” του νησιού, αυτό της τοπικής παραγωγικότητας».

Κλείνοντας τον απολογισμό, o κ. Ορφανός ανέφερε, πως «είμαι υποχρεωμένος, να υπενθυμίσω για ακόμη μία φορά, ότι ο Δήμος και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Δήμος είμαστε όλοι μας και κατά συνέπεια, η σχέση είναι αμφίδρομη. Δεν μπορούμε να απαιτούμε πράγματα ανέφικτα ή πράγματα για προσωπικό όφελος. Προτεραιότητα έχει το σύνολο των πολιτών. Είμαστε εδώ, για να λειτουργούμε με μέτρο δικαίου και σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες, να λύνουμε προβλήματα και να καθορίζουμε τις προτεραιότητες. Οφείλουμε – και αυτό κάνουμε – να βλέπουμε το νησί απ’ άκρη σ’ άκρη», ενώ επεσήμανε, πως «αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια, επιτελούμε καθημερινά την αποστολή που μας αναθέσατε».

Κόντρα στις δυσκολίες των καιρών, ο Δήμαρχος Τήνου υπογράμμισε, πως «οφείλουμε να μην παραδώσουμε τα όπλα. Να αντισταθούμε, να αναμορφώσουμε τις όποιες κακές νοοτροπίες είχαμε αποκτήσει ως κοινωνία μέχρι σήμερα και να ανοίξουμε καινούριους ορίζοντες. Για τις οικογένειές μας, για τα παιδιά μας».