Απολογισμός δράσης και παρουσίαση επερχόμενων ενεργειών, από τον πρόεδρο του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, Γ. Ηλιού

Διεύρυνση και ενίσχυση συνεργασιών

  • Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:20

Σε απολογισμό της δράσης του δικτύου ΔΑΦΝΗ τον προηγούμενο χρόνο, αλλά και ενημέρωση για τις προβλεπόμενες ενέργειες για το επόμενο διάστημα, προχώρησε ο Πρόεδρος του Δικτύου και Αντιδήμαρχος Κύθνου, κ. Γιώργος Ηλιού.

Ο κ. Γιώργος Ηλιού, το νεότερο μέλος της συνέλευσης του δικτύου, το οποίο ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τα υπόλοιπα μέλη, ήδη από τον Απρίλιο του 2015, προκειμένου να κρατήσει το «τιμόνι» της «Δάφνης», με επιστολή του προς όλους τους Δημάρχους – μέλη του δικτύου Δάφνη, ανέλυσε τα πεπραγμένα της περιόδου έπειτα από τη γενική συνέλευση του Ιουνίου 2015, ενώ αναφέρθηκε και στις δράσεις, τις οποίες έχει προγραμματίσει, για τους προσεχείς μήνες.

Ο κ. Ηλιού μίλησε για τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία, που άφησε η ολοκλήρωση του προγράμματος SMILEGOV, για τη χρήση και εφαρμογή ενεργειακών τεχνολογικών, για την παρουσία του ελληνικού νησιωτικού χώρου στην Ευρώπη, την προσπάθεια του δικτύου για εξασφάλιση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την αύξηση της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα νησιά, και άλλα.

Κεφαλαιοποίηση αποτελεσμάτων του SMILEGOV

Αφού ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά στους Δημάρχους, ο κ. Ηλιού εξέφρασε την πεποίθηση, πως «οι δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του δικτύου θα υποστηρίξουν σημαντικά τις δράσεις μας αλλά θα δημιουργήσουν και νέες ευκαιρίες και προοπτικές σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών».

Σχετικά με τις δραστηριότητες του ΔΑΦΝΗ τη περίοδο μετά την γενική συνέλευση του περασμένου Ιουνίου, ο πρόεδρος υπενθυμίζοντας, ότι «το δίκτυο ΔΑΦΝΗ τα τελευταία 2,5 χρόνια ήταν συντονιστής και επικεφαλής εταίρος του Ευρωπαϊκού προγράμματος SMILEGOV στο πλαίσιο του οποίου ενδυναμώθηκαν οι σχέσεις του ΔΑΦΝΗ με άλλους 12 νησιωτικούς φορείς σε όλη την Ευρώπη οι οποίοι προωθούν την αειφόρο νησιωτική ανάπτυξη» ενημέρωσε τα μέλη του δικτύου, για την ολοκλήρωση του προγράμματος τον περασμένο Σεπτέμβριο, το οποίο, όπως τόνισε, άφησε «ως παρακαταθήκη σημαντικές εμπειρίες και γνώση στο δίκτυο. Έδωσε τη δυνατότητα ανάπτυξης τεχνογνωσίας σε τομείς όπως η ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού, η αφαλάτωση σε συνδυασμό με ΑΠΕ, η ηλεκτροκίνηση, η αξιοποίηση των ενεργειακών συνεταιρισμών για ενίσχυση της συμμετοχής των νησιωτών σε έργα παραγωγής από ΑΠΕ κ.ά.».

«Στο πλαίσιο του τελικού συνεδρίου του προγράμματος τον Ιούνιο 8 Δήμαρχοι νησιών – μελών του δικτύου επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας Ντομινίκ Ριστορί, υπέγραψαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προσχώρησή τους στο Σύμφωνο των Νησιών δεσμευόμενοι να συμβάλλουν ουσιαστικά στην εκπλήρωση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο κ. Ηλιού, γνωστοποιώντας, πως «αυτή τη στιγμή το Σύμφωνο των Νησιών αριθμεί 118 Ευρωπαϊκά νησιά – μέλη, με τα 28 από αυτά να είναι Ελληνικά, γεγονός που αποδεικνύει πως σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα και τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους τα νησιά μας αποδεικνύουν ότι μπορούν να ηγηθούν αποτελεσματικά Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών».

Ωστόσο, η δράση του δικτύου δεν σταματά με την ολοκλήρωση του προγράμματος. «Το τρέχον διάστημα γίνεται προσπάθεια κεφαλοποίησης των αποτελεσμάτων αυτής της δράσης. Μέσα από επαφές σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο η ομάδα του ΔΑΦΝΗ προωθεί τη στρατηγική των «Έξυπνων Νησιών» στοχεύοντας στη διοργάνωση ενός 1ου φόρουμ στην Ελλάδα για τα Έξυπνα Νησιά με συμμετοχή νησιωτικών φορέων που εργάζονται σε αυτή τη κατεύθυνση. Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη των νησιών ως πεδία καινοτομίας στους τομείς έρευνας και τεχνολογίας και η άντληση πόρων προς αυτή τη κατεύθυνση», επισημαίνει.

Προσπάθεια εξασφάλισης προγραμμάτων

Παράλληλα, σύμφωνα με την επιστολή του κ. Ηλιού, «το τελευταίο διάστημα η ομάδα του δικτύου σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου υπέβαλε τρεις προτάσεις προς χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg-MED σε θεματικές ενότητες σχετικές με την αύξηση της αξιοποίησης των ΑΠΕ στα νησιά της Μεσογείου, την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων με αξιοποίηση των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) καθώς και την βιώσιμη κινητικότητα». Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, ο πρόεδρος υποστηρίζει, πως από τις εν λόγω προτάσεις θα επωφεληθεί το σύνολο των μελών του δικτύου. «Επίσης, προτάσεις έχουν υποβληθεί σε ιδρύματα και φορείς για ενίσχυση των δραστηριοτήτων του δικτύου (μικρές στρατηγικές μελέτες, ανανέωση ιστοσελίδας, κάλυψη παγίων εξόδων έδρας κ.ά) τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα», σύμφωνα με την ενημέρωση.

Επιπλέον, προσπάθειες καταβάλλονται στην παρούσα φάση και για τη συμμετοχή των νησιών σε προτάσεις προγραμμάτων, όπως το διασυνοριακό Interreg Ελλάδα-Κύπρος, το Balkan-MED, το Erasmus+, το Life+ κ.ά, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια για ωρίμανση έργων σε αρκετά νησιά – μέλη του ΔΑΦΝΗ.

Βελτίωση συνεργασίας με Θεματικές Ομάδες Εργασίας

Για τις ενέργειες, τις οποίες έχει προγραμματίσει και προτίθεται να προχωρήσει το δίκτυο ΔΑΦΝΗ, ο κ. Ηλιού, γνωστοποιεί, ότι «στις 10-11 Μαρτίου το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου σε συνεργασία με το ΔΑΦΝΗ και το Ινστιτούτο Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) οργανώνει διεθνές συνέδριο στην Αίθουσα Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στον Πειραιά με τίτλο “Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές και Νησιωτικότητα – Περιβάλλον, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα”».

Στο συνέδριο, όπως διευκρινίζει, θα παρουσιαστούν πιλοτικά έργα στους τομείς των πράσινων λιμενικών υποδομών και εναλλακτικών καυσίμων από νησιά της Ευρώπης, ενώ σε εξειδικευμένη ενότητα θα συζητηθεί η συμβολή των λιμενικών υποδομών και θαλάσσιων μεταφορών στη βιώσιμη νησιωτική ανάπτυξη. «Θεωρώ τη θεματολογία του συνεδρίου ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και επίκαιρη για τα νησιά μας. Η παρουσία και στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας από όλους μας είναι κρίσιμη», τονίζει, ενώ συμπληρώνει, πως επίσημη πρόσκληση θα αποσταλεί από την οργανωτική επιτροπή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τέλος, για την καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία των Δήμων, οι οποίοι συμμετέχουν στο δίκτυο, ο πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη, πως «το επόμενο διάστημα, θα ενεργοποιήσουμε την ιδέα σύστασης των Θεματικών Ομάδων Εργασίας του ΔΑΦΝΗ, στις οποίες έκανε αναφορά κατά την γενική συνέλευση ο διαχειριστής του ΔΑΦΝΗ κ Κομνηνός, με σκοπό την συστηματική επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των νησιών-μελών για συγκεκριμένες θεματικές ομάδες για τον εντοπισμό των προτεραιοτήτων των μελών του δικτύου αλλά και τη διατύπωση προτάσεων και ερωτημάτων.

Τέλος, ο κ. Ηλιού ευγενικά, υπενθύμισε την ανάγκη εξόφλησης των ετήσιων εισφορών προς το δίκτυο, από το 2011 και έπειτα, δεδομένου ότι ληξιπρόθεσμες συνδρομές πριν το 2010 παραγράφηκαν, προκειμένου να «διασφαλιστεί η ισότιμη συνεισφορά όλων των μελών στους καταστατικούς σκοπούς του δικτύου».

Ετικέτες: