Έκκληση του αστικού συνεταιρισμού για την ανακύκλωση «ΜοίκοΝΟΣ» προς το Δήμο, για έμπρακτη επιβολή των όσων προβλέπει η νομοθεσία για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Τέλος στο “αμαρτωλό” παρελθόν

Έκκληση, προς το Δήμο Μυκόνου, να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες, στον τομέα της ορθής και σύννομης διαχείρισης του ζητήματος της καθαριότητας, απευθύνει ο αστικός Συνεταιρισμός για την ανακύκλωση, «ΜοίκοΝΟΣ», με αφορμή και την τελευταία πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε πριν μερικές ημέρες στο χώρο του ΚΔΑΥ.

Στη συνέχιση λανθασμένων πρακτικών, όσον αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων, αποδίδει η «ΜοίκοΝΟΣ» την πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 2 Απριλίου, στο χώρο του ιδιωτικού Κέντρου Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών, στην περιοχή Σκυλάμπελα.

Ο συνεταιρισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο και πανελληνίως αναγνωρισμένο για τη δράση του φορέα, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανακύκλωσης στο νησί, ενώ μετά από χρόνια κατά συρροήν αμφιλεγόμενων αποφάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, εμπλέκεται πλέον ενεργά, από κοινού με τη δημοτική αρχή του κ. Κωνσταντίνου Κουκά, στην εκπόνηση και εφαρμογή του νέου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, για την ορθή και «πράσινη» διαχείριση, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Άρνηση συλλογικών προτάσεων, επιμονή στην ανομία

Όπως επισημαίνει ο συνεταιρισμός, «η κακοδαιμονία της πολιτικής διαχείρισης των διαφόρων ζητημάτων στις τοπικές κοινωνίες οφείλεται στην ατολμία και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις των κρατούντων να ακούσουν και να αγκαλιάσουν τις δημιουργικές φωνές των πολιτών. Αυτό το έχουμε ήδη ζήσει στο εγγύς και απώτερο παρελθόν όταν σε ανάλογες περιπτώσεις ομάδες και συλλογικότητες με σαφείς προτάσεις και δράσεις δεν αγκαλιάστηκαν από τις τοπικές αρχές και έσβησαν χωρίς να αποδώσουν στην κοινωνία τους καρπούς των έργων τους και να δημιουργήσουν συνθήκες και προϋποθέσεις συμμετοχής και δημιουργίας προς όφελος όλης της κοινότητας. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο Συνεταιρισμός ΜοικοΝΟΣ που δραστηριοποιείται υποδειγματικά ανά το Πανελλήνιο στον τομέα της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή».

Όπως εξηγείται, «από την ίδρυση του ο ΜοικοΝΟΣ είχε μόνιμο και διαρκή στόχο τη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και ως εκ τούτου οι εκκλήσεις και συνεχείς αιτήσεις για συνεργασία και πέρασμα της πρακτικής αυτής στον υπόλοιπο κόσμο παραμένουν το ίδιο έντονες», ενώ σημειώνεται, πως «έχουμε πιέσει για συνεργασία και έχουμε κάνει επαφές με  όλους τους  Δημοτικούς Επικεφαλής του Δήμου από το 2013 μέχρι σήμερα».

«Οι διοικήσεις του Δήμου μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν μας στήριξαν και δεν υιοθέτησαν την πρόταση μας για την διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά διατηρούσαν συνεργασία με επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα δεν τηρούσαν την νομιμότητα ούτε έχουν δείξει ευαισθησία για το δημόσιο συμφέρον και για την προστασία του περιβάλλοντος.  Επί  πλέον μας ανάγκαζαν για να στηρίξουμε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα της διαχείρισης  των απορριμμάτων με βάση το δημόσιο συμφέρον, να καταγγέλλουμε αντίθετες πρακτικές και ενέργειες. Να κάνουμε δηλαδή αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο ίδιος ο Δήμος. Να ενδιαφέρεται για την προστασία του τόπου και των κατοίκων του. Αυτό που είναι η δουλειά του».

Όπως αναφέρει η ΜοίκοΝΟΣ, τον Ιούλιο του 2015, από το δημοτικό συμβούλιο ψηφίζεται  κατά πλειοψηφία η συνεργασία του Δήμου με την εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανακύκλωσης, με βασικό εισηγητή τον αντιπρόεδρο της ΚΔΕΠΠΑΜ, ο οποίος διαβεβαιώνει το ΔΣ ότι η λειτουργία του ιδιωτικού αυτού ΚΔΑΥ είναι στα πλαίσια της νομιμότητας και η εικόνα που ο ίδιος διαπίστωσε μετά από τους επανειλημμένους ελέγχους του, είχε βελτιωθεί αισθητά.

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση αυτοψίας, κλιμακίου της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, λίγους μήνες αργότερα (έγγραφα που παρατίθενται αυτούσια από την ΜοίκοΝΟΣ, διαπιστώθηκαν πολύ διαφορετικά συμπεράσματα.

Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται σωρεία παρατυπιών, σε σχέση με τον εξοπλισμό, ο οποίος ήταν σταθερός και όχι κινητός, όπως προβλέπει ο νόμος, την αποθήκευση και διαλογή των δεματοποιημένων ανακυκλώσιμων, που γινόταν σε υπαίθριο χώρο και όχι σε κλειστό, την έλλειψη φυτεύσεων τοπικών ειδών εντός του γηπέδου του ΚΔΑΥ, την υπαίθρια αποθήκευση εκτός των ορίων του οικοπέδου του ΚΔΑΥ, μετάλλων, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οχημάτων και μηχανημάτων έργου εν αχρηστία, οικοδομικών υλικών, αποβλήτων εκσκαφών, αλλά και στερεών αποβλήτων σκεπασμένων με καραβόπανο.

Αίτημα για έμπρακτη επιβολή της νομιμότητας

Όπως επισημαίνει ο ΜοίκοΝΟΣ, η νέα δημοτική αρχή, δεδομένου ότι και οι συγκυρίες συνεπικουρούν σε αυτό, δείχνει διάθεση συνεργασίας με τον συνεταιρισμό. «Ο ΕΣΔΑ στηρίζεται στις βασικές αρχές της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας, υιοθετεί την δημοτική διαχείριση στην κατεύθυνση τριών βασικών προτεραιοτήτων: πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση-κομποστοποίηση, αρχές που διέπουν και την λειτουργία του ΜοικοΝΟΣ. Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εκπονήσει το δικό του ΤΣΔΑ και να δημιουργήσει πράσινα σημεία-ΚΑΕΔΙΣΠ  (Κέντρα Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής στην Πηγή). Αυτή την στιγμή η μόνη αδειοδοτημένη δομή ανακύκλωσης στο νησί είναι οι εγκαταστάσεις του ΜοικοΝΟΣ», σημειώνεται.

Στην συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου στις 18 Μαρτίου 2016 ψηφίστηκε ομόφωνα το ΤΣΔΑ του Δήμου Μυκόνου, σχέδιο που εκπονήθηκε με την συμβολή όλων των δημοτικών παρατάξεων και του ΜοικοΝΟΣ, με τον συνεταιρισμό να υπογραμμίζει, πως «σήμερα, περισσότερο από ποτέ φαίνεται  να έχει ανοίξει ο δρόμος συνεργασίας με τον Δήμο. Μένει να εφαρμοστεί στην πράξη».

Ωστόσο, όπως τονίζεται, «για την επιτυχία του ΤΣΔΑ δεν φτάνει μόνο η συνεργασία αυτή. Θα πρέπει να καταδικαστούν  έμπρακτα και από τον Δήμο  όλες οι παράνομες πρακτικές του παρελθόντος. Εμείς καταγγέλλουμε και “κάνουμε τους κακούς” ερχόμενοι σε σύγκρουση με επιχειρήσεις και ανθρώπους που κινούνται στον ίδιο χώρο, ένα χώρο που ο Δήμος οφείλει να γνωρίζει και να ελέγχει. Δεν είναι δουλειά μας να υποκαθιστούμε τους εισαγγελείς, την αστυνομία, το Δήμο και τις ανάλογες υπηρεσίες που πρέπει να φροντίζουν για τα παραπάνω αυτονόητα. Δουλειά μας είναι να ανακυκλώνουμε σωστά και επ´ ωφελεία της κοινωνίας και του μέλλοντος του τόπου που μας τρέφει».

«Κάθε νόμιμη επιχείρηση δικαιούται και πρέπει να επιχειρεί, ο καθένας καλύπτει ένα κενό με τον τρόπο του και στηρίζει τη λειτουργία της κοινωνίας. Κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν αποκλείεται. Όμως τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι πολίτες αυτενεργώντας και δίνοντας νόημα στην πράξη του συλλογικού έργου της ανακύκλωσης. Και πάντα με πρόσημο το κοινό συμφέρον της κοινότητας και του Δήμου», κλείνει επισημαίνοντας ο ΜοίκοΝΟΣ.