Διαδημοτική συνεργασία μεταξύ των Δήμων Σύρου – Ερμούπολης και Μυκόνου για θέματα δόμησης στο νησί των ανέμων

«Το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο»

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς εξηγεί τους λόγους αυτής της απόφασης

Θετικής ανταπόκρισης έτυχε το αίτημα του Δήμου Μυκόνου για σύναψη σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη συνδρομή σε ζητήματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Μυκόνου, που βρίσκονται υποστελεχωμένες.

Δεδομένης της παντελούς αδυναμίας λειτουργίας της Πολεοδομίας, στην οποία σήμερα δεν υπηρετεί κανένας απολύτως υπάλληλος, το Δημοτικό Συμβούλιο της Μυκόνου αποφάσισε ομόφωνα να ζητηθεί η βοήθεια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας που θα δώσει τέλος στη μεγάλη ταλαιπωρία πολιτών και επενδυτών.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνσταντίνου Κουκά και του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργου Μαραγκού, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι όροι αυτής της συνεργασίας.

Κ. Κουκάς: «Η Πολεοδομία μας βρίσκεται στο μηδέν»

«Ο λόγος που ζητάμε τη διοικητική βοήθεια του Δήμου της Σύρου είναι η υποστελέχωση της Πολεοδομίας μας, η οποία μετά και την ποινική δίωξη του μοναδικού υπαλλήλου της έφτασε στο μηδέν» δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Κουκάς, προσθέτοντας ότι μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίζει και η Διεύθυνση των Τεχνικών Υπηρεσιών, όπου σήμερα υπηρετούν μόλις δύο μηχανικοί.

«Αυτό, όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, αποτελεί φοβερό πρόβλημα για το νησί μας, στο οποίο υπάρχει ευημερία και ανάπτυξη. Οι αιτήσεις για νέες άδειες είναι πολλές, όπως επίσης μεγάλος είναι και ο αριθμός καταγγελιών για αυθαίρετες κατασκευές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λύση - μονόδρομος

Όπως εξηγεί, η σύναψη διαδημοτικής συνεργασίας με όμορο δήμο, θεωρήθηκε μονόδρομος, δεδομένης της αδυναμίας πλήρωσης θέσεων μέσω μετάταξης, αλλά και πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. «Ο πιο γειτονικός δήμος της Μυκόνου με επαρκές προσωπικό ή περισσότερο απ’ το δικό μας είναι ο Δήμος της Σύρου, ο οποίος διαθέτει περίπου 20-22 μηχανικούς».

Σημειώνει μάλιστα, πως το σχετικό αίτημα είχε περιέλθει στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης από τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο δεν ήταν τόσο επιτακτική η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών. «Τώρα η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς μείναμε με 0 υπαλλήλους και οι υποθέσεις τρέχουν».

Μετά και τη θετική ανταπόκριση του κ. Μαραγκού, έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες ενέργειες για τη συνδιαμόρφωση της σύμβασης, ώστε να καταρτιστούν οι ειδικότεροι όροι.

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες

Ωστόσο, ο κ. Κουκάς διευκρινίζει ότι  «ο πνεύμα της σύμβασης δεν είναι η επιστροφή της πολεοδομίας στο Δήμο της Σύρου, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τον νόμο. «Έχουμε συμφωνήσει στην καταβολή κάποιου αντιτίμου από το Δήμο μας, που θα χρησιμοποιείται για την πληρωμή των οδοιπορικών εξόδων και της ημερήσιας αποζημίωσης των υπαλλήλων οι οποίοι θα επισκέπτονται τη Μύκονο μια-δυο ημέρες την εβδομάδα προκειμένου να διεκπεραιώνουν υποθέσεις της δικής μας υπηρεσίας. Χρειάζεται βέβαια να γίνουν ακόμα κάποια διαδικαστικά, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί. Θα πρέπει να εγγράψουμε το ποσό απ’ τον προϋπολογισμό μας μέσα από μία αναμόρφωση, ενώ θα ακολουθήσουν αποφάσεις και των δύο δημοτικών συμβουλίων αλλά και επικύρωση της νομιμότητας την απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία είναι ήδη ενημερωμένη για τις σκέψεις μας» σημειώνει, καθιστώντας γνωστό ότι επιθυμία του Δήμου Μυκόνου είναι η έναρξη της συνεργασίας εντός της καλοκαιρινής περιόδου.

Σε 24ωρη λειτουργία το ΕΚΑΒ Μυκόνου

Αξίζει να σημειωθεί ότι θετική εξέλιξη υπάρχει και στη στελέχωση του ΕΚΑΒ στη Μύκονο, καθώς μετά από εντατικές προσπάθειες του Δήμου και της Διοίκησης του Κ.Υ. στελεχώθηκε με εποχικό προσωπικό και πλέον λειτουργεί σε 24ωρη βάση κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν.

Ο Δήμος Μυκόνου μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και αφού έγινε η προγραμματισμένη σύμβαση μεταξύ ΕΚΑΒ και ΔΥΠΕ, παραχώρησε νόμιμα οδηγό από τους ελάχιστους υπαλλήλους του, για το ασθενοφόρο.

 «Δεδομένου ότι στο παρελθόν υπήρξαν αρκετές κενές βάρδιες του ασθενοφόρου, δημιουργώντας διάφορα θλιβερά περιστατικά, ο Δήμος υπέγραψε μία προγραμματική σύμβαση με την ΔΥΠΕ Πειραιώς και το Κέντρο Υγείας Μυκόνου και παραχώρησε έναν οδηγό από τις δυνάμεις του, ο οποίος καλύπτει κάποιες βάρδιες των ΕΚΑΒιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος. Όπως τονίζει «παρά το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να λείπει ένας υπάλληλος από την υπηρεσία του, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να  στερηθούμε αυτό τον οδηγό από την καθαριότητα, προκειμένου να τον έχουμε στο ΕΚΑΒ».

«Διαθέσαμε υπάλληλο από την καθαριότητα»

Προσθέτει ακόμα, πως μετά από διαρκείς επαφές με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ και το Υπουργείο Υγείας, επιτεύχθηκε η απόσπαση τριών εποχιακών εργαζομένων, η οποία κρίνεται απαραίτητη ειδικά το καλοκαίρι, όπου ο πληθυσμός της Μυκόνου ξεπερνά τα 100.000 άτομα. «Δέχτηκαν να μας παραχωρήσουν τρεις με τέσσερις εποχιακούς υπαλλήλους με την προϋπόθεση βέβαια να τους καλύψουμε τη διαμονή και αν γίνεται και τη διατροφή. Χάρη στη βοήθεια των συνεργατών μου από τη δημοτική αρχή νοικιάσαμε ένα σπίτι, το οποίο καλύπτει όλες τους τις ανάγκες και το διαθέσαμε για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν στο νησί» δηλώνει ο κ. Κουκάς, σημειώνοντας πως οι υπάλληλοι θα αλλάζουν κάθε μήνα. Επιπλέον, σε συνεργασία με εστιατόριο του νησιού, οι υπάλληλοι θα μπορούν να προμηθεύονται καθημερινά μερίδα φαγητού. «Είναι μια εξέλιξη που κάνει πολύ πιο ευχάριστη την παραμονή τους στο νησί και από τη στιγμή που μας τίμησαν και άφησαν τον τόπο τους για να έρθουν εποχιακά να μας βοηθήσουν, θεωρούμε ότι κι εμείς με αυτό τον τρόπο τους ανταποδίδουμε τη βοήθεια» αναφέρει, καταλήγοντας πως «από τη Μεγάλη Δευτέρα έχουμε 24ωρη λειτουργία του ΕΚΑΒ στη Μύκονο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Οκτώβρη. Μετά θα συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για τη χειμερινή περίοδο». και μετά συζητάμε τι θα κάνουμε και για τους χειμερινούς μήνες.