Δήμος Άνδρου

Διαμαρτυρία για τη μεταφορά των υποθηκοφυλακείων στη Σύρο

  • Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2016 - 15:49

Η Άνδρος,   είναι σχεδόν  αποκομμένη από την Ερμούπολη, πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, στον οποίο διοικητικά ανήκουμε. Παραδόξως, δεν υπάρχει – ούτε υπήρξε στο παρελθόν- σταθερή και καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση άμεσα με τη Σύρο. Η μετάβαση στη Σύρο,  απαιτεί στην καλύτερη των περιπτώσεων, δύο (2) εργάσιμες ημέρες, αν δηλαδή δεν μεσολαβούν απαγορευτικά, απεργίες, αργίες κ.λπ.
Τα τελευταία χρόνια, εμείς που κατοικούμε μόνιμα και δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά στο νησί της Άνδρου  υφιστάμεθα την σταδιακή και ολοένα αυξανόμενη απαξίωση των δυνατοτήτων της οικονομικής μας, κυρίως, επιβίωσης, μέσα από μία σειρά πρόσφατων νομοθετημάτων, τα οποία δίνουν την εντύπωση  ενορχηστρωμένης και μεθοδικής  στοχοποίησης  και συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και κοινωνικής παρουσίας μας στο νησί.
Κι ενώ όφειλε η Πολιτεία να βελτιώσει τις συνθήκες της διαβίωσής μας   ενισχύοντας τις απαιτούμενες διοικητικές δομές, αντιθέτως με σειρά αλλεπάλληλων νομοθετημάτων,  ξεκίνησε σταδιακή παράλυση, αποδόμηση και αποδιοργάνωση της ζωής μας. Ειδικότερα, έχουμε υποστεί την κατάργηση (με τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα) των πιο σημαντικών και αναγκαίων για την οικονομική ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία των επιχειρηματικών κι εν γένει επαγγελματικών δραστηριοτήτων μας, δημοσίων  υπηρεσιών, όπως π.χ. η κατάργηση  της ΔΟΥ  Άνδρου και η υπαγωγή μας στη ΔΟΥ Παλλήνης, η κατάργηση του ΙΚΑ Άνδρου και η υπαγωγή μας στο ΙΚΑ Ραφήνας κ.α., οι οποίες δεν δύναται να αναπληρωθούν. Αν εδώ υπολογίσει κανείς και την αύξηση του ΦΠΑ σε 24% αντιλαμβάνεται ότι η έννοια της νησιωτικότητας έχει καταντήσει ουτοπία. 
 
Για εμάς τους μόνιμους κάτοικους του Νησιού, κάθε δυσμενής κι επιβαρυντική για την καθημερινότητά μας αλλαγή, μας ωθεί σε μία αγωνιώδη προσπάθεια προσαρμογής σε κάθε νέο μέτρο, που όμως μας οδηγεί σε διαρκή μείωση του βιοτικού μας επιπέδου και συρρίκνωση του επαγγελματικού μας ορίζοντα. 
 
Με το σχέδιο νόμου που αιφνιδιαστικά βγήκε σε διαβούλευση  την 28/6/16 και μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσει η προαναγγελθείσα  διαδικασία κτηματογράφησης για την ένταξη της Άνδρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, η Πολιτεία σχεδιάζει την άμεση κατάργηση των τριών (3) Υποθηκοφυλακείων που λειτουργούν αδιάλειπτα στο νησί από το έτος 1857 και υπαγωγή της Άνδρου στο νέο πλέον Υποθηκοφυλακείο Σύρου μαζί με τα νησιά  Σύρο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Σέριφο, Σίφνο, Τήνο και Κίμωλο.
 
Όμως, η παραμονή και η συνέχιση της λειτουργίας  της συγκεκριμένης Δημόσιας Υπηρεσίας στην Άνδρο  είναι άμεσα και άρρηκτα  συνδεδεμένη με την βιωσιμότητα του νησιού. Η Άνδρος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, με πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων ιδιοκτησιών, οι οποίες στηρίζουν κατά κύριο λόγο και με διαφόρους τρόπους την οικονομία της, γύρω από τις οποίες δραστηριοποιούνται πολλές επαγγελματικές τάξεις (Συμβολαιογράφοι, Δικηγόροι, Μηχανικοί, Εργολάβοι, Τεχνίτες και Τεχνικοί,  Λογιστές,  Κτηνοτρόφοι, Γεωργοί, Μελισσοκόμοι). 
Τα λειτουργούντα μέχρι σήμερα εκσυγχρονισμένα και μηχανογραφημένα  Υποθηκοφυλακεία του νησιού, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό   ως προς τη λειτουργία τους, εξυπηρετούν δε καθημερινά και άμεσα μεγάλο αριθμό κατοίκων και πολιτών, σε όλες τις ανάγκες τους, από τη λήψη ενός απλού αντιγράφου ή την έκδοση ενός πιστοποιητικού μέχρι την μεταγραφή των συμβολαίων για τη μεταβίβαση ή δωρεά των ακινήτων, την αποδοχή των κληρονομιών, τις γονικές παροχές και την υποθήκευση ακινήτων για λήψη δανείων κ.λπ,  χωρίς την ανάγκη να ταξιδέψουν και να διανυκτερεύσουν  οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι εκτός Άνδρου με πρόσθετες γι αυτούς  επιβαρύνσεις.
Εν όψει όλων των παραπάνω είναι φανερό ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, παραβιάζει βάναυσα το συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα της νησιωτικότητας.
 
Επιπλέον η προβλεπόμενη και που θα  ξεκινήσει άμεσα διαδικασία κτηματογράφησης της Άνδρου για την ένταξή της στο Εθνικό Κτηματολόγιο δημιουργεί ιδιαίτερα αυξημένη ανάγκη εξυπηρέτησης των κατοίκων, οι οποίοι θα χρειάζονται καθημερινά αντίγραφα τίτλων, μερίδων, πιστοποιητικών, κλπ, ώστε η σχεδιαζόμενη μετακίνηση των Υποθηκοφυλακείων στη Σύρο, θα υποχρεώνει τους κατοίκους σε μετακινήσεις με δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση και με αβέβαιη την εμπρόθεσμη εξυπηρέτησή τους.
Κατόπιν τούτων, δηλώνουμε ότι:
-είμαστε αντίθετοι με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου,  
-λέμε όχι στον σχεδιαζόμενο οικονομικό στραγγαλισμό μας, που θα οδηγήσει στον αφανισμό  και την ερημοποίηση  του νησιού και 
-Η νησιωτικότητα είναι συνταγματικό δικαίωμα μας και ζητούμε να εξαιρεθεί η Άνδρος  και όλα τα νησιά από το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.