Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τήνου, μιλά σχετικά με την οργάνωση κατά τόπους ομάδων εθελοντών, με εποπτικό ρόλο, ενάντια στα φαινόμενα πυρκαγιάς

Θωράκιση από εμπρησμούς και πυρκαγιές

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση μίας ομάδας εθελοντών δασοπυροσβεστών, οι οποίοι θα αναλάβουν την ευθύνη της στοιχειώδους εποπτείας για την προάσπιση από τις πυρκαγιές, υλοποιεί ο Δήμος Τήνου, έπειτα από τις συνεχόμενες και «ύποπτες» φωτιές, που ξέσπασαν στο νησί μέσα στον προηγούμενο μήνα.

Λόγω των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι στο νησί, ο Δήμος Τήνου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία απηύθυναν πρόσκληση, προς κάθε ενδιαφερόμενο, για τη συγκρότηση ομάδας εθελοντών, ανά Δημοτικό Διαμέρισμα, με σκοπό την υποβοήθηση του έργου της Πολιτικής Προστασίας στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση κινδύνων πυρκαγιών.

Παρά την αυξημένη επικινδυνότητα και την εγρήγορση των αρχών, άλλη μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή του Αγ. Ρωμανού, χτες, Δευτέρα 18 Ιουλίου, η οποία όμως αντιμετωπίστηκε έγκαιρα, πριν εξαπλωθεί, με την άμεση ειδοποίηση προς το Π.Σ., αλλά και την ακόμη αμεσότερη επέμβαση του κλιμακίου στο σημείο.

 

Επιβεβαίωση των υποψιών για εμπρησμούς

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τήνου, κ. Γιώργος Τζες, «τις τελευταίες 15-20 ημέρες το νησί ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις, δεδομένου, ότι τόσες πολλές φωτιές σε τόσο μικρό διάστημα, δεν έχει ξαναζήσει ποτέ, όσο θυμάμαι εγώ, αλλά και ο πατέρας μου». Ενδεικτικά αναφέρει, πως στο διάστημα «από 21/06 έως και 09/07, έχουμε επίσημα από την πυροσβεστική 9 συμβάντα, εκ των οποίων τα τρία είναι διπλά, δηλαδή δύο φωτιές μέσα στο 24ωρο και με πολλά τετραγωνικά μέτρα, στρέμματα ολόκληρα, καμένα. Μόνο οι δύο πρώτες, ενδεικτικά, φτάνουν τα 120 στρέμματα».

Συγκριτικά με το 2015, σύμφωνα με τον κ. Τζε, «πέρσι οι πυρκαγιές ήταν 2-3, όχι παραπάνω, ενώ φέτος, τα καταγεγραμμένα περιστατικά ξεπερνούν τα 12-13. Σε επίπεδο μέσου όρου, μιλάμε για μία πυρκαγιά την εβδομάδα, από το διάστημα μετά το Πάσχα. Είναι υπερβολικά μεγάλο το νούμερο, για ένα νησί».

Χαρακτηριστικό αρκετών εξ αυτών των φαινομένων, είναι ότι εμφανίζονται τις νυχτερινές ώρες, αλλά και σε σημεία, όπου δεν υπάρχουν κολόνες της ΔΕΗ, οι οποίες λόγω υγρασίας, ή κάποιας βλάβης, μπορεί να προκαλέσουν σπίθα και κατά συνέπεια φωτιά. «Στα σημεία που εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες πυρκαγιές δεν υπήρχαν καν κολόνες», διευκρινίζει ο κ. Τζες, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες, βάσει και των πορισμάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πως ένας ικανός αριθμός πυρκαγιών, οφείλονται σε εμπρησμό.  

Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι εξαιρετικά δύσκολη η σύλληψη ενός εμπρηστή. «Μόνο αν πιαστεί επ’ αυτοφώρω, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τον βρούμε και να συλληφθεί, εκτός κι αν υπάρξει μαρτυρία από κάποιον, ο οποίος θα συναινέσει εναντίον του εμπρηστή», τόνισε.

Βάσει και της μελέτης του WWF στην Άνδρο, για αντίστοιχες περιπτώσεις εμπρησμών, αποδεικνύεται, πως αρκετές από τις φωτιές ξεκινούν, για τη δημιουργία βοσκοτόπων.

«Στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, επικρατεί μία νοοτροπία – αυτά τα είπα και εντός του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και σε συνομιλία με τον Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής – ότι αν καούν τα φρύγανα, με την επόμενη βροχή, θα καθαρίσει το χωράφι και θα βγει και πρασινάδα. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, διότι το φρύγανο είναι αυτό που συγκρατεί το νερό στο χωράφι», επισημαίνει ο κ. Τζες, ενώ εφιστά την προσοχή των πολιτών, ότι με αυτή την πρακτική, συντελείται «μεγάλη ζημιά και όχι μόνο στη χλωρίδα, αλλά και στην πανίδα. Καταστρέφονται φωλιές, καίγονται ζώα, κουνέλια, σαύρες, φίδια, υπάρχει τεράστιο αντίκτυπο».

 

Εποπτεία και αυξημένη εγρήγορση

Για την πρόληψη και προστασία από μελλοντικά φαινόμενα, ο κ. Τζες ζήτησε τη συνδρομή των προέδρων των τοπικών διαμερισμάτων, προκειμένου να συγκροτήσουν ομάδες εθελοντών, οι οποίοι, κατόπιν της σχετικής εκπαίδευσης, θα αναλάβουν εποπτικό ρόλο και όχι επιχειρησιακό, όπως διευκρίνισε.

«Δεν θα τους αφήσω ποτέ, να πάνε κοντά στη φωτιά, να πιάσουν μάνικα και να επιχειρήσουν κατάσβεση. Αυτοί που θα είναι δίπλα στη φωτιά, θα είναι οι εκπαιδευμένοι πυροσβέστες και όχι οι εθελοντές. Δεν θα διακινδυνεύσω τη σωματική ακεραιότητα κανενός ανθρώπου. Οι εθελοντές μπορεί να δουν κάποια κίνηση, να ειδοποιήσουν πιο έγκαιρα απ’ ότι θα ειδοποιούσε ένας ενδεχομένως περαστικός, να υποδείξουν ένα σύντομο δρόμο στο πυροσβεστικό κλιμάκιο, διότι στα χωριά όλοι έχουν κάποια δρομάκια για να φτάνουν πιο γρήγορα στα χωράφια τους και τα οποία είναι άγνωστα σχεδόν σε όσους δεν είναι από τη συγκεκριμένη περιοχή», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε, πως «θα αποκτήσουν μία στοιχειώδη εκπαίδευση και φυσικά θα κληθούν να έχουν αυξημένη εγρήγορση για ενδεχόμενα πυρκαγιάς ή εμπρησμού».

Ταυτόχρονα, ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας για την Τήνο, έχει προχωρήσει σε επαφές με πρόσωπα, φορείς και συλλόγους, όπως ο Κυνηγετικός Σύλλογος, ή οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν, ακόμη και να συλληφθούν και οι δράστες τέτοιων ενεργειών, καθώς η φύση της ενασχόλησής τους περιλαμβάνει τη μετάβαση σε σημεία όλου του νησιού. Όπως ενημέρωσε, ήδη από «το Σάββατο υπήρχαν δύο αυτοκίνητα του Κυνηγετικού Συλλόγου, τα οποία έκαναν βόλτες στο νησί, μέχρι περίπου τις 3 τα ξημερώματα».

 

Έκκληση για μέριμνα & προσοχή

Παράλληλα, ο κ. Τζες προέβη σε ενέργειες και για την ενημέρωση, όχι μόνο του ντόπιου πληθυσμού της Τήνου, αλλά και των επισκεπτών, ζητώντας από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας την αποστολή εντύπων, στα οποία αναγράφονται τρόποι πρόληψης και προστασίας από την πυρκαγιά, τα οποία θα διαμοιραστούν στα χωριά του νησιού, θα τοιχοκολληθούν σε κεντρικά σημεία, για την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Κλείνοντας, ο κ. Τζες απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες, προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πέταγμα των αναμμένων τσιγάρων και οποιασδήποτε άλλης ενέργειας μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ενώ παρακάλεσε τον, αγροτικό κυρίως, κόσμο, «να μην ξεκινά φωτιές άσκοπα και ανεξέλεγκτα, είτε γιατί θέλει να κάψει σκουπίδια, είτε χόρτα, είτε για τον οποιοδήποτε λόγο», ενώ αν η εργασία αυτή επείγει και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κατόπιν της παρέλευσης της περιόδου πυρασφάλειας, τουλάχιστον «να ενημερώνει πριν προχωρήσει, ώστε να μη χρειαστεί να ξαναδεί κανένας στο νησί τόσα πολλά καμένα στρέμματα γης, τόσο μεγάλες μαύρες περιοχές».