Συνεχίζεται το ερευνητικό πρόγραμμα διάβρωσης παραλιών

  • Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, 2016 - 16:42

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 01 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο μεταξύ του επιστημονικού υπεύθυνου καθηγητή κ. Αντώνη Βελεγράκη, του Δημάρχου Θήρας και της κας Κατερίνας Καραμολέγκου, προέδρου της Γεωθήρα.

Το  ερευνητικό πρόγραμμα «Καταγραφή και Μελέτες Αναστροφής των φαινομένων διάβρωσης σε τουριστικές παραλίες νήσων του Αιγαίου» - το οποίο  εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων» από το Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη – έχει ήδη ξεκινήσει στην παραλία του Καμαρίου από τον Απρίλιο του 2016.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η πρόοδος του έργου σχετικά με την διερεύνηση των διαβρωτικών φαινομένων της παραλίας Καμαρίου, η οποία πραγματοποιείται μέσω της συνεχούς οπτικής και καταγραφικής παρακολούθησης των παράκτιων διεργασιών. Η παρακολούθηση έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ η μελέτη πραγματοποιείται με τις πιο προηγμένες μεθοδολογίες και τεχνικές προσομοίωσης και πρόγνωσης τέτοιων φαινομένων.  Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2017.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι λύσεις βελτίωσης και προστασίας που μπορούν να εφαρμοστούν από μελλοντικά σενάρια καταστροφών σε σχέση και με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής μέσω διαφόρων έργων και τεχνικών που εφαρμόζονται στην παράκτια ζώνη.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα βρίσκεται και πάλι στην παραλία του Καμαρίου για επαναληπτικές και νέες μετρήσεις και αποτυπώσεις της περιοχής.