“Στο κόκκινο” η δημόσια αντιπαράθεση για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στη θέση Πλούσκα Άνδρου με φόντο την απευθείας ανάθεση της υδρογεωλογικής μελέτης

“Λυσσαλέα επιμονή” και αντιπαραθέσεις

Απαντήσεις για τις ελλείψεις σε επίπεδο τεχνικής περιγραφής της υδρογεωλογικής μελέτης κι επαρκούς τεκμηρίωσης του κατεπείγοντος χαρακτήρα της σχετικής απόφασης απευθείας ανάθεσης της Οικονομικής Επιτροπής για την εκπόνησή της, ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ) από τον Δήμο Άνδρου με φόντο την προσπάθεια χωροθέτησης του νέου ΧΥΤΥ στη θέση Πλούσκα.

Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 2016 αποτέλεσε σήμερα αντιπολιτευτικό “όπλο” στα χέρια της ελάσσονος αντιπολίτευσης, η οποία θίγει εκ νέου τη “λυσσαλέα επιμονή” της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει ο ΧΥΤΥ με τον τρόπο που επιδιώκει η ίδια, στηλιτεύοντας παράλληλα την απόφαση κατεπείγουσας απευθείας ανάθεσης σε “εκλεκτό μελετητή” προκειμένου να επιτύχει “το ποθητό αποτέλεσμα” χωροθέτησης.

Επί των καυστικών αναφορών που υπήρξαν εκ μέρους της αντιπολιτευόμενης παράταξης προς τη Δημοτική Αρχή Άνδρου ζητήθηκαν απαντήσεις από τον Δήμαρχο του νησιού, Θεοδόση Σουσούδη, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε κατηγορηματικά πως, ο ίδιος ενεργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις, προκειμένου να “τρέξει” ένα φλέγον θέμα που θα δώσει λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων της Άνδρου.

Να σημειωθεί πως, στο περιεχόμενο του εγγράφου της ΑΔΑ ζητείται επιπλέον από τον Δήμο Άνδρου και η τεκμηρίωση του τρόπου υπολογισμού της μελέτης.

 

Υπάρχουν υπηρεσίες που δεν μπορείτε να ξεγελάσετε”

Στην κριτική της, η παράταξη “Η Άνδρος της Ζωής μας” επικαλούμενη το περιεχόμενο της απάντησης της Αποκεντρωμένης, καυτηριάζει αρχικά πως, πρόκειται για ένα έγγραφο που έρχεται να ζητήσει “καίριες και εύστοχες διευκρινίσεις” αναφορικά με “όσες ανακρίβειες (για να μην πούμε ασύστολα ψεύδη) περιείχε η υπ’ αρ. 143/2016 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, προκειμένου να παραπλανήσει την εποπτεύουσα Υπηρεσία” με σκοπό την προώθηση της συγκεκριμένης μελέτης, την οποία και απέκτησε ο Δήμος μετά από την απευθείας ανάθεση που αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή.

Ωστόσο, η ίδια παράταξη αν κι επισημαίνει πως, η υδρογεωλογική μελέτη θα καταδείξει αν θα προκληθεί ή όχι πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα, στηλιτεύει το γεγονός της ανάθεσης “στον εκλεκτό μελετητή (...) προκειμένου να οδηγηθούν στο ποθητό γι αυτούς (σσ. Δημοτική Αρχή) αποτέλεσμα”. “Θυμίζουμε ότι η εν λόγω Απόφαση υιοθέτησε εισήγηση που, αναρμοδίως έκανε ο κ. Δήμαρχος προς την Οικονομική Επιτροπή, καθώς παρακάμφθηκε η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Γιατί άραγε; Μήπως οι μηχανικοί, συναισθανόμενοι το έκνομο των ενεργειών, φοβήθηκαν;” προσθέτει η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας, χαρακτηρίζοντας και τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χρήστο Βουραζέρη “υποτακτικό μέλος” που δεν “διαφύλαξε το κύρος του οργάνου που προεδρεύει”.

Μάλιστα υπογραμμίζοντας πως, οι παρατηρήσεις της ΑΔΑ “ουσιαστικά “αδειάζουν” την αρμόδια Υπηρεσία και τον Δήμαρχο”, κάνουν λόγο για “μη τήρηση των νόμιμων διαδικασίων αναφορικά με αυτή την τόσο σημαντική αυτή μελέτη για το ζήτημα της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ”.

Καταλήγουν δε, επισημαίνοντας πως, “ευτυχώς, υπάρχουν υπηρεσίες με αντανακλαστικά που δεν μπορούν εύκολα να ξεγελαστούν” καλώντας τον Δήμαρχο “να μην πολώνει το κλίμα στο νησί” και να μην καταφεύγει σε υπουργικά γραφεία. “Αναγνωρίζουμε τον πανικό του κ. Δημάρχου αφού παίζεται το πολιτικό μέλλον του στο θέμα της Πλούσκας, ωστόσο δεν θα του επιτρέψουμε να παίξει στα ζάρια και το μέλλον της Άνδρου” σχολιάζουν κλείνοντας την αναφορά τους.

 

Θ. Σουσούδης: “Να κοιτάξουν το πρόβλημα στα μάτια”

Την ουσία του προβλήματος σχετικά με τη στασιμότητα και τη μη προώθηση του ΧΥΤΥ Άνδρου επισημαίνει ο Δήμαρχος στην απάντησή του μέσω της εφημερίδας, καλώντας με τη σειρά του την αντιπολιτευόμενη παράταξη να φανεί χρήσιμη και όχι “παντελώς ανεύθυνη” σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα του νησιού. Ο κ. Σουσούδης υπενθυμίζοντας τα – γνωστά στην τοπική κοινωνία – στάδια που οδήγησαν στην απαίτηση εκπόνησης υδρογεωλογικής μελέτης κι όχι έκθεσης, έκανε επιγραμματική αναφορά στις απαιτήσεις που προέκυψαν από τον περασμένο Ιανουάριο και μετά σε επίπεδο προσπάθειας λήψης περιβαλλοντικών όρων, σημειώνοντας πως, “Το ΠΕΣΠΑ αντί να μας προχωρήσει εφόσον δεν υπήρχε τίποτα αρνητικό, μας ζήτησε επιπλέον, τρία πράγματα. Εναρμονισμό της μελέτης σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ, τελεσιδικία αντιδασικής και μας ζήτησε και την υδρογεωλογική έκθεση” ενώ ακολούθησε η προσφυγή κατοίκων στο άξονα της απαίτησής τους για σαφές περιεχόμενο μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα.

“Κάνουν προσφυγή οι κάτοικοι και λένε ότι πρέπει να είναι υδρογεωλογική μελέτη κι όχι έκθεση. Το εγκρίνει η Αποκεντρωμένη και ερχόμαστε άλλους δύο τρεις μήνες πίσω. Φθάσαμε στον Ιούλιο, πέρασε 21 Ιουλίου δημοτικό συμβούλιο και είπαμε θα προχωρήσουμε σε υδρογεωλογική μελέτη σύμφωνα με όσα μας ζήταγαν οι αρμόδιες υπηρεσίες” συμπλήρωσε ο Δήμαρχος, θίγοντας και το ζήτημα της αλλαγής νομοθεσίας σε επίπεδο απευθείας αναθέσεων (έργων και μελετών), εξέλιξη που όπως τόνισε, προκάλεσε νέα καθυστέρηση.

Παρόλα αυτά, υποστήριξε κατηγορηματικά πως, “Προχωρήσαμε άμεσα διότι είναι κατεπείγον το θέμα και ανέθεσε η Οικονομική Επιτροπή με εισήγηση και δική μου και της Οικονομικής, απευθείας το ποσόν για τη μελέτη και προχωρήσαμε πια στην υδρογεωλογική μελέτη”. Σε αυτό το σημείο, θέλησε μάλιστα να απαντήσει στην κριτική με ερωτήματα, όπως, “Τί τους νοιάζει; Να γίνει η υδρογεωλογική μελέτη για να δούμε αν εκεί όντως υπάρχει πρόβλημα για την περιοχή ή τους νοιάζει το γραφειοκρατικό κομμάτι αν μπορούμε ή όχι να το κάνουμε με τους συγκεκριμένους τρόπους; Το δικό μας θέμα είναι να προχωρήσει η λύση των σκουπιδιών. Δεν τους νοιάζει η ουσία;”

Σχετικά με το θέμα της δυνατότητας ή μη ανταπόκρισης της Τεχνικής Υπηρεσίας, ο κ. Σουσούδης υποστήριξε πως, “Η τεχνική Υπηρεσία έχει κάνει δύο συγκεκριμένα έγγραφα. Το ένα είναι για την προεκτίμηση αμοιβής για τη μελέτη καθώς δεν βγάλαμε το ποσόν της μελέτης από το κεφάλι μας και επίσης η Τεχνική Υπηρεσία – καθώς δεν το γνωρίζει ο κ. Καπάκης που δεν είναι στην Άνδρο – δεν έχει τέτοιον επιστήμονα για να κάνει υδρογεωλογική μελέτη. Η Τεχνική Υπηρεσία έχει κάνει χαρτί διότι αδυνατεί να κάνει αυτήν τη μελέτη. Άρα, είμαστε αναγκασμένοι να την αναθέσουμε σε εξωτερικό συνεργάτη” εξήγησε με σαφήνεια ο ίδιος.

Κλείνοντας το θέμα και τονίζοντας πως, σε όσα ζητά η Αποκεντρωμένη “έχουμε κάνει απάντηση και ας κρίνει η ίδια αν η ανάθεση αυτή έγινε σωστά με την έννοια του κατεπείγοντος ή όχι” υπογράμμισε πως, “Θεωρώ ότι είναι παντελώς ανεύθυνη η ελάσσων αντιπολίτευση γιατί η μείζονα μας κάνει κριτική, αλλά δεν έχει φέρει τέτοια θέματα διότι τους ενδιαφέρει η ουσία για να προχωρήσουμε στη λύση”. Ειδικότερα, πρόσθεσε μάλιστα πως, “Ο κ. Καππάκης που διαθέτει και κυβερνητική θέση, θα έπρεπε αντί να κωλυσιεργεί την διαδικασία, να μας βοηθήσει” λέγοντας τέλος πως, “Το θέμα είναι να προχωρήσουμε για να κερδίσουμε και τη χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ αφού 31 Δεκεμβρίου πρέπει να έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση. Ο κ. Καπάκης να κοιτάξει την ουσία, να δει το πρόβλημα στα μάτια, να μη μας καθυστερεί χωρίς λόγο γιατί δεν πρέπει στο μεγάλο πρόβλημα του νησιού να κάνουμε μικροπολιτική”.