Στα ύψη η διαφωνία για το θέμα του ΧΥΤΥ στην Άνδρο ανάμεσα σε Δημοτική Αρχή και αντιπολίτευση

Χτύπησε “κόκκινο” η αντιπαράθεση

  • Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 23 Δεκ. 2016 - 22:00

Συνέχεια στους ήδη υψηλούς τόνους για το θέμα του ΧΥΤΥ Άνδρου στη θέση “Πλούσκα” δίνει η αρνητική ψήφος της παράταξης “Άνδρος Ζωής” στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με φόντο το θέμα της διεκδίκησης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, με τον επικεφαλής της παράταξης, Γιάννη Καπάκη και τον δήμαρχο, Θεοδόση Σουσούδη να οδηγούν την αντιπαράθεση “στο κόκκινο”.

Η παράταξη του κ. Καπάκη έχοντας επιχειρήσει να “φωτίσει” τις “μη διαφανείς” διαδικασίες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το ζήτημα της απόφασης περί απευθείας ανάθεσης της υδρογεωλογικής μελέτης, προκειμένου όπως στο παρελθόν έχει υποστηριχθεί εκ μέρους της, ο Θεοδόσης Σουσούδης “να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα” σε επίπεδο χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, προχώρησε στην καταψήφιση της σχετικής εισήγησης για τη χρηματοδότηση, πυροδοτώντας νέο κύκλο κριτικής εκ μέρους του δημάρχου.

Η παράταξη της αντιπολίτευσης σταθερή στην επιχειρηματολογία της είχε γνωστοποιήσει δε και τη σχετική απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την εν λόγω απόφαση που είχε λάβει η Οικονομική Επιτροπή, με τον δήμαρχο πλέον να ξεσπά, μετά και την αρνητική ψήφο για τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ, καθώς όπως κατηγορηματικά υποστήριξε, η αντιπολίτευση στο βωμό της “φθηνής αντιπολίτευσης” θυσιάζει το όφελος της Άνδρου.

 

Θ. Σουσούδης: “Επέλεξε τη φθηνή αντιπολίτευση”

Στην απάντησή του προς την παράταξη “Άνδρος Ζωής”, ο Θεοδόσης Σουσούδης κατόπιν της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, προχώρησε στην ακόλουθη τοποθέτηση. “Απίθανη και μοναδική στα χρονικά της τοπικής αυτοδιοίκησης τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου. Πρωτοφανής τοποθέτηση του κ. Καπάκη στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο. Ψήφισε αρνητικά(!) στην πρόταση του Δήμου για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ στην κατασκευή ΧΥΤΥ και των συναφών έργων που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, ο κ. Καπάκης “Προτιμάει να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους για πάντα, να χάσει το νησί οικονομική βοήθεια, να καταστραφούν οι επαγγελματίες, για να μπορεί να κάνει φτηνή αντιπολίτευση. Προτίμησε να επιλέξει την άρνηση ακόμα και σε αυτό το τεράστιο ζήτημα για το νησί μας που μας ταλαιπωρεί περισσότερο από 25 χρόνια. Προτίμησε να επιλέξει την φτηνή αντιπολίτευση χωρίς να μπορεί να κατανοήσει το κακό που θα κάνει στο νησί. Προτίμησε να επενδύσει στην καταστροφή της Άνδρου από το να συμφωνήσει με το αυτονόητο, έχοντας οδηγό τις μίζερες παλαιοκομματικές και μικροπολιτικές τακτικές. Προτίμησε ακόμα μια φορά να μη καταθέσει καμιά απολύτως πρόταση, χωρίς να προτείνει κάτι. Προτιμάει το Χάος τελικά ο απίθανος κ. Καπάκης”.

Ωστόσο από την πλευρά του, διεμήνυσε πως, “Δυστυχώς για εσάς αγαπητέ κ. Γενικέ, η Άνδρος θα προχωρήσει, το οφείλουμε σε κάθε Ανδριώτη και το χρωστάμε στα παιδιά μας, που αποτελούν το αύριο της Άνδρου. Εσάς θα σας κρίνουν οι Ανδριώτες και οι Ανδριώτισσες που δυστυχώς για εσάς δεν ξεχνούν. Έχουν κρίση και μνήμη και κανένας δεν μπορεί να τους υποτιμήσει και να τους κοροΐδέψει. Όσο για τις 2 δημοτικές συμβούλους που σας ακολούθησαν δηλώνω ότι λυπάμαι που δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη του Ανδριώτικου Λαού, που τις ψήφισε για να λύσουν τα προβλήματα του νησιού μας. Ο κατήφορος από ότι φαίνεται για μερικούς, δεν έχει τέλος και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση”.

Απορριπτική απόφαση κι “έκνομες μεθοδεύσεις”

Προς υπενθύμιση του αναγνωστικού κοινού, η πρόσφατη τοποθέτηση της παράταξης “Άνδρος Ζωής” είχε εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση, που αφορά στην απόφαση της ΑΔΑ, το περιεχόμενο της οποίας, όπως υποστηρίζει ο κ. Καπάκης είναι σαφές και ξεκάθαρο. Ακολουθεί αυτούσια η τοποθέτηση: “Και δεύτερο ηχηρό ράπισμα κατά της Διοίκησης Σουσούδη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στα αυτοδιοικητικά πεπραγμένα. Το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Τα ψεύδη καταρρέουν. Ο Γεν. Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με Απόφασή του (βλ. συνημμένα) στις 14.12.2016 (A.Δ.Α.: 65ΖΥΟΡ1Ι-ΡΘΒ) ακύρωσε - για μια ακόμα φορά - Απόφαση της Ο.Ε. Άνδρου σχετικά με την απ’ ευθείας ανάθεση της εκπόνησης υδρογεωλογικής μελέτης για τον ΧΥΤΥ, καταρρίπτοντας ολοσχερώς τους αναληθείς ισχυρισμούς της διοίκησης του Δήμου που νόμιζε ότι μπορεί να ξεγελά τους πάντες, να απειλεί, να παρεμβαίνει σε υπουργικά γραφεία εξωθεσμικά και προς επηρεασμό των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, να εκλιπαρεί την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου να την στηρίξει με αποφάσεις της, να λοιδορεί Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων, αρκεί να πετύχει να γίνει ο ΧΥΤΥ πάνω στα νερά της Πλούσκας. Εκεί που χτίζονται πολιτικές καριέρες, θεριεύουν συμφέροντα και εξαργυρώνονται ψήφοι.

Όσοι τόλμησαν να υψώσουν τεκμηριωμένο λόγο και να καυτηριάσουν τις έκνομες μεθοδεύσεις του αυτοδιοικητικού κατεστημένου του νησιού μας που επιθυμεί τον ΧΥΤΥ αποκλειστικά στην Πλούσκα, παρά τα αδιαμφισβήτητα προβλήματα που η θέση αυτή παρουσιάζει, κυνηγήθηκαν αλύπητα από τον Δήμαρχο και τα πρόθυμα παπαγαλάκια του.

Δεν χαιρόμαστε γι’ αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη. Το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων στο νησί μας είναι τόσο σοβαρό που δεν έχει νικητές και χαμένους.

Θα βρει το σθένος ο κ. Δήμαρχος να ομολογήσει δημοσίως ότι έσφαλε όπως οφείλει να πράττει ένας πολιτικός άνδρας όταν διαχειρίζεται τις τύχες ενός ολόκληρου νησιού; Θα τολμήσει να αναθέσει την υδρογεωλογική μελέτη κατόπιν διαφανούς διαγωνισμού για να μας αποδείξει επιτέλους ότι δεν φοβάται το αποτέλεσμα στο οποίο αυτή θα καταλήξει; Οι δημοτικοί του σύμβουλοι τι θα πουν στους κατοίκους της Υδρούσσας;

Αλλά και ο κ. Έπαρχος, που προσφάτως υπερψήφισε με μεγάλη ευκολία το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ενώ γνώριζε ότι δεν συμπεριλαμβάνει νομίμως καταρτισθέν Τοπικό Σχέδιο για τον Δήμο μας (βλ. υπ’ αρ. 14/22.01.2016 Απόφαση Δ.Σ. Άνδρου) και παρά τις αντίθετες Αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Μπατσίου και Γαυρίου αλλά και τις αναφορές ομάδας κατοίκων, τι έχει άραγε να μας πει γι’ αυτή την εξέλιξη; Όχι πάντως ότι είμαστε τυπολάτρες.

Παρακολουθούμε από κοντά τις κινήσεις του Δημάρχου και της ομάδας του και ευχόμαστε να μην ισχύει αυτό που πληροφορούμαστε ότι στις 15.12.2016, δηλ. μια

ημέρα μετά την ακύρωση της απόφασης για την υδρογεωλογική μελέτη, κατέθεσε, πέρα από κάθε λογική, στην αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης, την επίμαχη ήδη ακυρωθείσα μελέτη με το υπ’ αρ. πρωτ. 89804/15.12.2016 έγγραφό του!

Προειδοποιούμε ότι ο δρόμος για την κατασκευή ΧΥΤΥ θα είναι πολύ δύσκολος, αν στηρίζεται σε κουτοπόνηρες ενέργειες, δεν διαθέτει την συναίνεση των κατοίκων και αγνοεί την επιστημονική εγκυρότητα. Επισυνάπτεται η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (A.Δ.Α.: 65ΖΥΟΡ1Ι-ΡΘΒ)”.