Πραγματοποίηση ανοιχτής συνέλευσης στην Αγάπη από το Κοινό Τηνίων

  • Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, 2016 - 12:55

Το Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016 πραγματοποιήθηκε στο χωριό Αγάπη ανοιχτή συνέλευση και συζητήθηκαν δύο βασικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους. 

1. Ανεπιτήρητα ζώα

Σχετικά με τα αδέσποτα η κατάσταση περιγράφηκε τραγική. Καταστροφές γίνονται σε πάρα πολλές καλλιέργειες ακόμη κι όταν αυτές είναι περιφραγμένες με μάντρες 2,5 μέτρων. Γνωρίζουν γενικώς ποιανού είναι κάθε φορά τα ζώα που κάνουν τις ζημιές αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν. 

Αναζητήθηκαν τα αίτια της κατάστασης με μια πολύ καλή τοποθέτηση που υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες των οποίων ο αριθμός κατσικιών υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες των χωραφιών τους. 

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ειπώθηκε καταρχάς ότι από τον νόμο υπεύθυνος είναι ο Δήμος, στο σημείο αυτό αναρωτηθήκαμε αν ο Δήμος πρέπει και να αποζημιώνει ως υπεύθυνος όσους έχουν ζημιές. Συζητήθηκε η επιστολή του Κου Αρμάου για σύσταση σε κάθε τοπικό μιας ομάδας εθελοντών για την συλλογή των ζώων αυτών. Υποστηρίχτηκε ότι ο νόμος δεν επιτρέπει να γίνεται η συλλογή από ομάδες εθελοντών αλλά μόνο από εξειδικευμένα άτομα ενώ στην αναφορά του προβλήματος εξεύρεσης χώρου συγκέντρωσης των ζώων ειπώθηκε ότι υπάρχει κάτοικος του χωριού ο οποίος παραχωρεί χώρο στον Δήμο δωρεάν για την δουλειά αυτή. Τέλος προτάθηκε να γίνει γενική συνέλευση στο χωριό στην οποία να συζητηθεί το θέμα και να βρεθεί μια λύση. 

2. Σκουπίδια – Δεματοποιητής

Η κατάσταση στο Κοσσίνι είναι ανεξέλεγκτη και χειροτερεύει μήνα με τον μήνα. Πλέον τα δέματα έχουν κατρακυλήσει και σκουπίδια πέφτουν στο ρέμα που οδηγεί στη θάλασσα. Αν βρέξει αρκετά θα μεταφερθεί ένας μεγάλος όγκος σκουπιδιών στην θάλασσα πίσω από την Αγαπιανή και με τον βοριά πιθανότατα θα μεταφερθούν προς τον κόλπο της Κολυμπήθρας. Για τον λόγο αυτό μέλος του συλλόγου της Αγάπης ανέφερε πως έχει έρθει σε επαφή με τους συλλόγους Κώμης κλπ. αλλά δεν βρήκε λέει ανταπόκριση. 

Επίσης ενημερωθήκαμε ότι πλέον οι σκουπιδιάρες αδειάζουν πλέον χύμα ανάμεσα στις μπάλες. Οι κάτοικοι υποστήριξαν ότι η τωρινή και η προηγούμενη δημοτική αρχή τους κορόιδεψαν καθώς τους διαβεβαίωναν ότι τα δέματα θα φεύγουν. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε ΧΑΔΑ και υπάρχει χαρτί της περιφέρειας που το αποδεικνύει και καλεί τον Δήμο να πληρώσει πρόστιμο. 

Συζητήθηκε ότι υπάρχει ένα γενικό σχέδιο παραχώρησης της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Υπάρχει δηλαδή μεθόδευση να αποτυγχάνουν τα σχέδια διαχείρισης από τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να μείνει μόνη “ρεαλιστική” λύση η ιδιωτική διαχείριση. 

Οι προτάσεις που έγιναν για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού ήταν: 

α. Να δημιουργηθεί ένα Video για την κατάσταση στο Κοσσίνι προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι όλου του νησιού

β. Να γίνει ένα Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων

γ. Να κλείσει ο δρόμος το καλοκαίρι από τους κατοίκους του Αγαπιού για να πιεστεί ο Δήμος (έσχατη λύση) 

Ετικέτες: