Κοινό ψήφισμα πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και επαγγελματικών φορέων της Σίφνου και της Σερίφου, ως διαμαρτυρία για τη νέα διαμόρφωση των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων

«Απαράδεκτα» τα νέα δρομολόγια

  • Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, 2016 - 21:07

Ψήφισμα–διαμαρτυρία προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τo Σ.Α.Σ. σχετικά με την τροποποίηση της ενδοκυκλαδικής συγκοινωνίας, εξέδωσαν από κοινού, φορείς, σύλλογοι, οι Δήμοι της Σίφνου και της Σερίφου, καθώς και ο Έπαρχος Μήλου.

Την έντονη διαμαρτυρία τους, σχετικά με την τελική διαμόρφωση των ενδοκυκλαδικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων, εκφράζει το σύνολο των επαγγελματικών, κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών φορέων της Σίφνου και της Σερίφου, με κοινό ψήφισμα, το οποίο υπεγράφη και εστάλη προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλη, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Θεοτοκά, τη Διεύθυνση Θαλάσσιων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.).

Καταστροφική η διαμόρφωση των δρομολογίων

Το θέμα είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σίφνου, όπου ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σίφνου – Κιμώλου, κ. Γιώργος Τρούλλος, ο οποίος ενημέρωσε για τα νέα δρομολόγια της ενδοκυκλαδικής συγκοινωνίας, τα οποία ανακοινώθηκαν μετά το πέρας των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ζητώντας από το Σώμα, να εκδοθεί ψήφισμα-καταγγελία προς τον Υπουργό, αλλά και το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, προκειμένου τα δρομολόγια, να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση των προηγούμενων χρόνων.

Όπως είχε επισημάνει ο κ. Τρούλλος, για ακόμη μια φορά η Σίφνος αδικείται, καταρχάς επειδή σταματάει η απευθείας σύνδεση της Σίφνου με την Πάρο, αλλά και επειδή προστίθεται και το λιμάνι της Κύθνου μετά τη Σύρο (και αντίστροφα), κάτι το οποίο αυξάνει τις ώρες ταξιδιού. Επιπλέον, ο Πρόεδρος τόνισε ότι πέρασαν πολλά χρόνια και μεγάλος αγώνας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για όσο το δυνατόν καλύτερη και γρηγορότερη σύνδεση έστω σε ενδοκυκλαδικό επίπεδο.

Παρέμβαση όμως στη συνεδρίαση, την οποία και παρακολουθούσε, έκανε και ο Έπαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου, κ. Νικόλαος Βενάκης, ο οποίος υπογράμμισε, πως τα δρομολόγια, όπως αυτά διαμορφώθηκαν και αναμένεται να ισχύσουν, είναι καταστροφικά για το νησί.

Στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σίφνου, επισημαίνεται. ότι η προτεινόμενη τροποποίηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της ενδοκυκλαδικής συγκοινωνίας αδικεί κατάφωρα τα νησιά της Σίφνου και της Σερίφου, που ούτως ή άλλως έχουν περιορισμένες δυνατότητες σύνδεσης τόσο με την πρωτεύουσα του Νομού όσο και με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια και ότι η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε από το Υπουργείο χωρίς καμία διαβούλευση με τα νησιά, όπως επιβεβαιώνουν όλοι οι Δήμαρχοι των Δυτικών Κυκλάδων.

«Η απόφαση λήφθηκε εν αγνοία μας»

Όπως διαμορφώθηκε το κοινό ψήφισμα των φορέων της Σίφνου και της Σερίφου, προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και το Σ.Α.Σ., αναφέρει, πως «για άλλη μια φορά τα νησιά μας υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων τους από αποφάσεις που εφαρμόζονται και λαμβάνονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κοινωνικό συμφέρον και η έμπρακτη υποστήριξη της νησιωτικότητας».

Όπως διευκρινίζεται περαιτέρω, «η πρόσφατη τροποποίηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της ενδοκυκλαδικής συγκοινωνίας απο το Υπουργείο σας, σύμφωνα με την οποία αφενός μεν διακόπτεται η απευθείας σύνδεση της Σίφνου με την Πάρο και αφετέρου προστίθεται η προσέγγιση του πλοίου σε ακόμα ένα λιμάνι (της Κύθνου), γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της διάρκειας του ταξιδιού, αδικεί κατάφωρα τα νησιά της Σίφνου και της Σερίφου, που ούτως ή άλλως έχουν περιορισμένες δυνατότητες σύνδεσης τόσο με την πρωτεύουσα του Νομού όσο και με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια».

Οι φορείς υπογραμμίζουν μάλιστα, ότι «η συγκεκριμένη απόφαση από το Υπουργείο σας λήφθηκε χωρίς καμία διαβούλευση με τα νησιά μας, λήφθηκε εν αγνοία μας. Αυτό το επιβεβαιώνουν ΟΛΟΙ οι Δήμαρχοι των Δυτικών Κυκλάδων».

Θεωρώντας απαράδεκτη την προτεινόμενη τροποποίηση, οι φορείς των δύο νησιών εκφράζουν «την έντονη δυσαρέσκειά μας και σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις άμεσες και απαραίτητες ενέργειες για τη μη εφαρμογή αυτής και τη διατήρηση των υφιστάμενων δρομολογίων, όπως αυτά εφαρμόζονταν ως τώρα.

Το ψήφισμα υπογράφουν ο Δήμαρχος & Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Σίφνου, κ. Ανδρέας Μπαμπούνης, ο Δήμαρχος Σερίφου, κ. Αντώνης Αντωνάκης, ο Έπαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου, κ. Ν. Βενάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σίφνου – Κιμώλου, κ. Γ. Τρούλλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου, κ. Νικ. Διαρεμές, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», κ.Βασίλης Ψαθάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών & Εμπόρων της Σίφνου, κ. Θεόδ. Πολενάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών & Εμπόρων Σερίφου, κ. Γ. Νικολάου, η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Σίφνου, κ. Μόσχα Διαρεμέ, η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Σερίφου, κ. Κατ. Σγουρδαίου και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, κ. Μ. Ναδάλη.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως αντίστοιχη παρέμβαση διαμαρτυρίας, για τις αλλαγές στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, είχε κάνει με επιστολή του και ο Δήμαρχος της Τήνου, κ. Σίμος Ορφανός, ο οποίος ζήτησε την αναθεώρηση του προγραμματισμού των δρομολογίων, καθώς η σύνδεση της Τήνου, εκτός από τα υπόλοιπα νησιά, κατέστη δυσχερής, ακόμη και με τη Σύρο, καθώς με τη νέα κατάσταση, ένα ταξίδι της μισής ώρας από Τήνο για Σύρο, έγινε ταλαιπωρία των τεσσάρων ωρών.