Ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων των νησιών των Κυκλάδων

Πως κύλησε ο χρόνος στις Κυκλάδες

  • Τρίτη, 3 Ιανουαρίου, 2017 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 3 Ιαν. 2017 - 7:32

Πάρος 25/1: Ψήφισμα, προκειμένου να μην καταργηθεί ο Αστυνομικός Σταθμός Νάουσας, ο οποίος τελεί υπό αναστολή λειτουργίας, εξέδωσε ο Δήμος Πάρου, καθώς έχει βρεθεί χώρος, για τη στέγασή του, έπειτα από προσπάθειες του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.

1/8: Εγκαίνια του αεροδρομίου της Πάρου, το οποίο αποτέλεσε «πεδίον δόξης λαμπρόν» για την ανάπτυξη κάθε είδους πολιτικής ρητορίας, με μόνο κερδισμένο το νησί, με την υλοποίηση ενός 20ετούς αιτήματος της τοπικής κοινωνίας, η βοήθεια και η συμμετοχή της οποίας ήταν καταληκτική, παρά την προσπάθεια πολιτικής υιοθέτησης του έργου.

11/9: Στο Στάρι Γρκαντ, βρέθηκε ο Δήμαρχος Πάρου, με εκπροσώπους του νησιού, προκειμένου να επισφραγίσει την αδελφοποίηση του ελληνικού Δήμου, με την κροατική νησιωτική πόλη «Φαρία» ή «Φάρο», την οποία ίδρυσαν άποικοι από την αρχαία Πάρο.

Μύκονος

19/8: Ιστιοφόρο προσάραξε στη θαλάσσια περιοχή Φραγκιά της Μυκόνου, αποβιβάζοντας 38 μετανάστες.

20/10: Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι και οι πιστοί της Μυκόνου, στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο Β’, ο οποίος βρέθηκε στο νησί, μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, στο πλαίσιο των εορτασμών του πολιούχου της, Αγίου Αρτεμίου, με αμφότερους να ανακηρύσσονται από τον Δήμαρχο, Κ. Μπιζά, επίτιμοι δημότες Μυκόνου.

8/11: Πρωτόγνωρες εικόνες επικρατούν στο υποκατάστημα ΟΑΕΔ της Σύρου, καθώς εκατοντάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι της Μυκόνου μετακινούνται ώστε να εξυπηρετηθούν, κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου να διακοπεί η σύμβαση με τον ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα επικρατεί μεγάλη ταλαιπωρία.

Σαντορίνη

21/1: Συνεχείς και ακάματες οι προσπάθειες του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Θήρας, σχετικά με το ραντάρ που «βαρύνει» το μοναστήρι, με νεότερη εξέλιξη την άρνηση των μοναχών για την εγκατάσταση ραδιοθόλου στο ραντάρ στον Πύργο Σαντορίνης και την βούληση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

25/1: Πραγματοποιήθηκε συνάντηση διαβούλευσης για το σχεδιασμό και προγραμματισμό αφίξεων και αναχωρήσεων κρουαζιεροπλοίων στη Σαντορίνη, στόχος της οποίας ήταν ο προσδιορισμός των κριτηρίων διαμόρφωσης του συστήματος διαχείρισης των προσεγγίσεων τους.

18/2: Ένα θετικό βήμα, προς την κατεύθυνση της ανέλκυσης του ναυαγίου του κρουαζιεροπλοίου Sea Diamond, από τη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, το οποίο ρυπαίνει τα νερά εδώ και 8 περίπου χρόνια, έγινε με τη συνάντηση, που είχαν φορείς της Θήρας, με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας.

22/2: Γεγονός πλέον αποτελεί το νοσοκομείο της Σαντορίνης, με τον διακριτό τίτλο «Γενικό Νοσοκομείο Θήρας», κατόπιν της ψήφισης του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα, στο οποίο περιέχονται και τα σχετικά άρθρα για τη λειτουργία της συγκεκριμένης νοσηλευτικής μονάδας, τη χρηματοδότηση και τη διοίκηση της.

15/5: Συστήθηκε, με απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας, η Ομάδα Εργασίας, για τη συνδρομή στο έργο του Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, για την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond.

6/7: Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, πραγματοποίησε ο αν. Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, η οποία σηματοδότησε και την επίσημη έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας υγείας.

18/7: Στη Σαντορίνη βρέθηκαν, προκειμένου να εγκαινιάσουν τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, καθώς και πλήθος εκπροσώπων της κυβέρνησης και των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης.

20/10: Σκαπτικές εργασίες, με αμφιβόλου γνησιότητας και νομιμότητας άδεια, ανακαλύπτεται ότι πραγματοποιούνται στον μοναδικής ομορφιάς ηφαιστειακό βράχο, της παραλίας της Βλυχάδας στη Θήρα, με τους φορείς του νησιού να κάνουν λόγο για «έγκλημα μοναδικής αθλιότητας».

27/12: Ένα έργο πνοής για την Σαντορίνη, όσον αφορά στο νησί και τον τουρισμό του, αυτό της πλήρους ανακατασκευής του λιμένα του Αθηνιού, τίθεται άμεσα σε τροχιά υλοποίησης, μετά την ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Νάξος

26/1: 43 μετανάστες, εκ των οποίων 22 είναι άντρες, 11 γυναίκες και 10 παιδιά, εγκαταλείφθηκαν σε ακτή του Κάτω Κουφονησίου, με τις αρχές να κινητοποιούνται άμεσα, μεταφέροντας τους στη Νάξο όπου και φιλοξενήθηκαν έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης, οπότε και προωθήθηκαν στην Αθήνα.

17/2: Εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους οι κάτοικοι και οι φορείς του Τοπικού Διαμερίσματος της Κορωνίδας της Νάξου, απευθυνόμενοι στις εισαγγελικές αρχές, εξ αφορμής της «ολιγωρίας και αδιαφορίας», όπως καταλογίζουν στη Δημοτική Αρχή του νησιού, σχετικά με την απουσία ενεργειών αποκατάστασης και προστασίας της κατεστραμμένης περιοχής του Απόλλωνα, κατόπιν των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν ένα χρόνο πριν την περιοχή

27/5: Παρεμβάσεις, επισημάνσεις και προτάσεις για τα προβλήματα της ακτοπλοΐας και η επίδραση τους στις νησιωτικές κοινωνίες, αποτέλεσαν το αντικείμενο της ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στη Νάξο, με εκπροσωπήσεις της πολιτικής ηγεσίας, των επιχειρηματιών ακτοπλοΐας, των συνδικαλιστών, αλλά και του β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, ενώ μεγάλοι απόντες ήταν οι Δήμαρχοι των νησιών.

7/7: Μία νέα αεροπορική εταιρεία, μικρού βεληνεκούς, η Naxos Air, ανακοίνωσε ότι αναμένεται να «απογειώσει» τις μετακινήσεις ανάμεσα στα νησιά με αεροδρόμια, καθιστώντας έτσι τις μετακινήσεις των τουριστών – σε πρώτο επίπεδο – αλλά και των ντόπιων, εφόσον υπάρξει η ανάλογη ζήτηση, αρκετά πιο εύκολες και σύντομες.

4/10: Συνάντηση με το Γ.Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Νάξου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, με θέμα την νομιμοποίηση τμήματος της χερσαίας λιμενικής ζώνης του νησιού.

Σίφνος

7/2: Το ρόλο του ξεναγού αποκτά εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και tablets, προκειμένου οι επισκέπτες της Σίφνου να έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις 19 διαδρομές μονοπατιών του νησιού και να βρουν τα αξιοθέατα, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του δικτύου μονοπατιών του νησιού, με το brand name «Sifnos Trails».

18/2: Η προμήθεια του εξοπλισμού που αφορούσε στο πρόγραμμα κομποστοποίησης του Δήμου Σίφνου, αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ Δημάρχου και δημοτικής αντιπολίτευσης, με ανταλλαγή ανακοινώσεων εκατέρωθεν.

10/9: Ένα ακόμα επιτυχημένο φεστιβάλ γαστρονομίας “Νικ. Τσελεμεντές” ολοκλήρωσε τις τριήμερες εκδηλώσεις του στη Σίφνο, με τα νησιά των Κυκλάδων, για δέκατη συνεχή χρονιά, να δίνουν το δικό τους παρόν.

30/10: Ένας νέος, υπερσύγχρονος χώρος εκπαίδευσης παραδόθηκε στην κοινωνία του κυκλαδίτικου “Νησιού των Ποιητών”, το νέο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Σίφνου.

Τήνος

10/2: Η Γνωμοδοτική Επιτροπή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου έλαβε απόφαση σχετικά με την ανέλκυση του ρυμουλκού «ΡΑΦΗΝΑ», το ναυάγιο του οποίου βρίσκεται στο εσωτερικό του λιμανιού της Τήνου, με τον υπεύθυνο ιδιοκτήτη του πλοίου να πρέπει να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του ως προς την ανέλκυση του.

10/11: Μετά από περίπου μία δεκαετία, χωρίς οργανωμένο ξενοδοχειακό κλάδο, η Ένωση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Τήνου (ΕΞΕΤ), έρχεται να συντονίσει και να δώσει νέες κατευθύνσεις, μέσα από συνεργασίες και συνέργιες, τόσο με άλλους κλάδους του νησιού, όσο και με άλλες ενώσεις και από τα υπόλοιπα νησιά.

23/11: Ομόφωνα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου την πίστωση περίπου 10.000 ευρώ, για την υπηρεσία ανάπτυξης ολοκληρωμένου σχεδίου Marketing του τουριστικού προϊόντος της Τήνου.

12/12: Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, η προετοιμασία και καθιέρωση του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων Τήνου, με τη συμμετοχή μαθητών από τις μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κίμωλος

13/1: Ολοκληρώθηκε η επισκευή του τμήματος της νότιας πύλης του Κάστρου της Κιμώλου, που υλοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Κιμώλου, δίνοντας ξανά ζωή σε ένα μνημείο, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού.

Ανάφη

3/3: Αεροδιάδρομο αποφασίζεται να αποκτήσει το νησί της Ανάφης, έπειτα από τη σχετική έγκριση που έδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπως αναφέρθηκε σε συνάντηση του δημάρχου και εκπροσώπων του νησιού, στα γραφεία της ΥΠΑ, παρουσία βουλευτών των Κυκλάδων.

Άνδρος

26/3: Στην Άνδρο είχε την τιμητική του φέτος το θέατρο, καθώς το νησί επελέγη από την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου προκειμένου να εορταστεί εκεί η  Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

20/4: Έντονες πολιτικές εξελίξεις στο νησί της Άνδρου, τις οποίες σηματοδότησε η παραίτηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Κυριάκου Θωμά, τόσο από την θέση του όσο και από δημοτικός σύμβουλος.

19/10: Απειλητική, για έναν ολόκληρο οικισμό, φωτιά ξέσπασε στην Άνδρο, σε δασική έκταση της περιοχής του Αγίου Ανδρέα, πλησιάζοντας τον οικισμό, ο οποίος και εκκενώθηκε.

14/12: Κορύφωση της αντιπαράθεσης στον Δήμο Άνδρου για τον ΧΥΤΥ, μετά και την ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της απόφασης της Ο.Ε. Άνδρου σχετικά με την απ’ ευθείας ανάθεση της εκπόνησης υδρογεωλογικής μελέτης για τον ΧΥΤΥ.

Κύθνος

11/4: Διαδικασίες, για την αδελφοποίηση με τον Δήμο Μαριούπολης της Ουκρανίας, όπου υπάρχει η πυκνότερη και πιο οργανωμένη ελληνική κοινότητα της διασποράς, εκκινεί ο Δήμος Κύθνου, έχοντας ως κοινό δεσμό, τον Άγιο Ιγνάτιο Μαριουπόλεως τον Κύθνιο.

7/8: Εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ, της κατασκευής Αρχαιολογικού Μουσείου στο νησί της Κύθνου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκου.

Αντίπαρος

13/4: Σε μία σημαντική ενέργεια, που αφορά στην ενεργοποίηση των πολιτών, στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενεργής συμμετοχής στη βελτίωση του τόπου τους, προχώρησε ο Δήμος Αντιπάρου, με τη συμμετοχή του στο «Πρόγραμμα Εθελοντικής Υιοθεσίας Περιοχών».

7/8: Μία σημαντική προσθήκη στο ήδη πλούσιο πολιτιστικό προϊόν των Κυκλάδων, πραγματοποιείται με την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αντιπάρου «Κυριακή Ραγκούση – Κοντογιώργου», μέσα από την προσφορά της οικογένειας Αλέξανδρου Κοντογιώργου και την συμβολή και υλοποίηση του εγχειρήματος από το Δήμο Αντιπάρου.

5/9: Τις τραγικές ελλείψεις, τις οποίες αντιμετωπίζει το τοπικό αστυνομικό τμήμα του νησιού, έθιξε με έγγραφη διαμαρτυρία του προς την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κάνοντας λόγο για κατάσταση ανομίας, η οποία επικρατεί στα τουριστικότερα σημεία.

23/10: Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Ασύρματου Δικτύου του Δήμου Αντιπάρου, ένα έργο, το οποίο αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες για πρόσβαση στο διαδίκτυο, στις λιμενικές εγκαταστάσεις και στο κέντρο του νησιού.

12/12: Τη νέα, καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής διαβούλευσης, έθεσε σε λειτουργία ο Δήμος Αντιπάρου, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες πολίτες, να εμπλακούν πολύ περισσότερο ενεργά, στη διαμόρφωση των τοπικών πολιτικών.

Κέα

4/5: Μία πλούσια σε προωθητικό και ενημερωτικό υλικό τουριστική ιστοσελίδα για τον επισκέπτη απέκτησε ο Δήμος Κέας, με ελάχιστο κόστος, απλή αλλά καλαίσθητη σχεδίαση, συμπεριλαμβάνοντας επίσης και το νέο εμπορικό λογότυπο του Δήμου.

Μήλος

12/7: Το σημαντικότερο, καλύτερα σωζόμενο θέατρο της αρχαιότητας, παραδόθηκε και εγκαινιάστηκε στο Δήμο Μήλου, παρουσία του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκου, του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, του Υπ. Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή και πλήθους εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.

19/7: Από 28 μέλη, απαρτίζεται η νεοσύστατη Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας, έπειτα από απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα και Τουρισμού, Ε. Κουντουρά, στην οποία συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου ως τακτικό μέλος και ο Δήμαρχος Μήλου ως αναπληρωματικό.

29/8: Μέγα θέμα προέκυψε σχετικά με την περιορισμένη ικανότητα του βιολογικού της Μήλου και την απόρριψη λυμάτων σε υπαίθριο χώρο, με τις καταγγελίες και τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για τον κίνδυνο μολύνσεων, να προκαλεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να λάβει σχετική απόφαση, με τον Δήμαρχο Μήλου, να καταλογίζει πολιτικές σκοπιμότητες στους καταγγέλλοντες, λαμβάνοντας δε η πρόταση του για συνέχιση της χρόνιας πρακτικής, τουλάχιστον μέχρι της λήξη της τουριστικής περιόδου, την πλειοψηφική έγκριση του Σώματος.

Αμοργός

3/8: Ξεκίνησε τη λειτουργία της η μονάδα αφαλάτωσης της Αιγιάλης Αμοργού, έπειτα από πολύχρονες προσπάθειες των διοικήσεων του νησιού, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του παρεχόμενου νερού, σε όλο το εύρος του νησιού.

Σίκινος

10/8: Ένα έργο τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, η στερέωση και αποκατάσταση του ναού της Επισκοπής, ξεκινά άμεσα στο νησί της Σικίνου, έπειτα από την εξασφάλιση χρηματοδότησης, ύψους 750.000 ευρώ, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Φολέγανδρος

22/12: Προβληματική παρουσιάζεται η κατάσταση στο νησί της Φολεγάνδρου, σε ότι αφορά στην πρακτική την οποία ακολουθεί ο Δήμαρχος, ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης οικονομικών θεμάτων του Δήμου και ελεγκτικών διαδικασιών, προκαλώντας ερώτημα για το θέμα προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, το οποίο κατέθεσαν οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές του νομού.