Θετικά γνωμοδότησε η Δημοτική Κοινότητα Μάρπησσας Πάρου για την επέκταση της υφιστάμενης ΕΕΛ, επισημαίνοντας ως ανέφικτο το ενδεχόμενο μεταφοράς λυμάτων από Αλυκή και Αγκαιριά

“Ναι” υπό προϋποθέσεις

  • Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, 2017 - 19:36

Ανέφικτη έκρινε τη λύση της μεταφοράς των λυμάτων των περιοχών Αγκαιριάς και Αλυκής προς επεξεργασία στην εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων της περιοχής, η Δημοτική Κοινότητα Μάρπησσας, με γνωμοδότησή της.

Στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το τοπικό συμβούλιο της Μάρπησσας Πάρου, κλήθηκε να γνωμοδοτήσει, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσον αφορά στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων (ΕΕΛ), στη θέση Καμινάκι της περιχής.

Επέκταση της ήδη υπάρχουσας μονάδας

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας, κ. Άννα Αντωνοπούλου ενημέρωσε το συμβούλιο, ότι από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ζητήθηκε με το αριθ. 4994/29-11-2016 έγγραφο η κοινότητα να γνωμοδοτήσει για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο ζήτημα.

Όπως εξήγησε, επειδή το θέμα αυτό είχε τεθεί προς συζήτηση και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, που ήταν προγραμματισμένο στις 16/1/2017, το θέμα ήλθε εκτός ημερησίας διατάξεως, με το Σώμα να εγκρίνει το κατεπείγον.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος σημείωσε, ότι, “όπως είναι γνωστό στην τοποθεσία Καμινάκι της Δημοτικής μας Κοινότητας υπάρχει από το έτος 1995 εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων, η οποία αυτή τη στιγμή δέχεται και επεξεργάζεται τα λύματα των οικισμών Μάρπησσα και Πίσω Λιβάδι της Δ.Κ. Μάρπησσας και των οικισμών Πρόδρομος - Μάρμαρα και Μώλος της Δ.Κ. Αρχιλόχου. Η προς συζήτηση ΜΠΕ αφορά έργο επέκτασης της υφιστάμενης αυτής εγκατάστασης προκειμένου να δεχτεί τα λύματα των Τ.Κ. Λευκών και Κώστου και της Δ.Κ. Αγκαιριάς, ανάγκη που προέκυψε σταδιακά για την εξυπηρέτηση των παραπάνω Κοινοτήτων. Η παρούσα ΜΠΕ λαβαίνοντας υπόψη το σύνολο των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων που αναφέρθηκαν και για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησής τους και αφορά στην εκτίμηση και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων οι οποίες είναι πιθανόν να προκύψουν από την κατασκευή και λειτουργία της εξεταζόμενης επέκτασης της ΕΕΛ”.

Ειδικότερα, σύμφωνα και με την εισήγηση της προέδρου, “η υφιστάμενη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων για την οποία απαιτείται επέκταση βρίσκεται στην περιοχή «Καμινάκι» σε απόσταση 1,5 χλμ από το κέντρο της Μάρπησσας και εντός της περιοχής Natura 2000-Gr4220025. Η επέκταση της εγκατάστασης προτείνεται να πραγματοποιηθεί στο οικόπεδο βορειοανατολικά της υφιστάμενης”.

Σύμφωνα με την εξέλιξη των πραγματοποιούμενων έως τώρα μελετών, η κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Μάρπησσας, με την μέθοδο του παρατεταμένου αερισμού προς αποικοδόμηση του οργανικού φορτίου και ταυτόχρονη απομάκρυνση του αζώτου και φωσφόρου καθώς και το δίκτυο αγωγών προσαγωγής των λυμάτων στην κοινή εγκατάσταση αναμένεται να εξυπηρετήσει τους οικισμούς της Μάρπησσας, της Αγκαιριάς, του Αρχιλόχου, των Λευκών και του Κώστου.

Το περιεχόμενο της μελέτης

Για την υφιστάμενη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, με τίτλο «Τροποποίηση και ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν τεθεί με την ΚΥΑ 34212/10-11-1994 για την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού της Κοινότητας Μάρπησσας που βρίσκεται στην περιοχή Καμινάκι της Πάρου» και συνοπτικά η παρούσα μελέτη Π.Ε., η οποία συντάχτηκε, αναλύει τα χαρακτηριστικά της περιοχής τα οποία είναι πιθανόν να επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα από την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου. Συγκεκριμένα:

- Παρουσιάζει τις ποσότητες των αποβλήτων που θα δέχεται η εγκατάσταση

- Περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή του έργου με τα απαραίτητα στοιχεία και τις τεκμηριώσεις προκειμένου να γίνει αξιολόγηση και εκτίμηση των κυριότερων άμεσων ή έμμεσων περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου στον άνθρωπο, την πανίδα, την χλωρίδα, στο έδαφος, στα νερά, στον αέρα, στο κλίμα, στο τοπίο, στα υλικά αγαθά, και σ την πολιτιστική κληρονομιά, κλπ

- Παρουσιάζει τις κύριες εναλλακτικές λύσεις και υποδεικνύονται οι κύριοι λόγοι επιλογής της προτεινόμενης λύσης

- Παρουσιάζει το έργο ως προς τον τρόπο λειτουργίας του ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητή η αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον

- Εκτιμά τις αναμενόμενες επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του έργου και ακολουθούν τα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις, στο εγγύτερο και ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής

- Περιγράφει τα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν προκειμένου να αποφευχθούν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον

- Περιγράφει σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης, το οποίο προτείνεται να εφαρμοστεί για την διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος.

Ανέφικτη η μεταφορά από Αλυκή - Αγκαιριά

Μετά την παρουσίαση των στοιχείων και κατόπιν της διαλογικής συζήτησης που ακολούθησε, το τοπικό συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας, έχοντας λάβει υπόψη τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας και την εισήγηση της προέδρου, γνωμοδότησε θετικά για την έγκριση της από Νοέμβριο 2016 Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά «Εγκατάσταση Επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων – Επέκταση ΕΕΛ Μάρπησσας που βρίσκεται στην θέση Καμινάκι» Δήμου Πάρου», ωστόσο θεωρήθηκε ανέφικτη η λύση της μεταφοράς των λυμάτων των περιοχών Αγκαιριάς και Αλυκής, λόγω της μεγάλης απόστασης, της ιδιομορφίας του εδάφους με τα πολλά αντλιοστάσια που απαιτούνται για την μεταφορά, της μεγάλης δαπάνης κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης ενός έργου αυτής της κλίμακας, ενώ συνάχθηκε το συμπέρασμα, ότι η συνολική μελέτη θα πρέπει να στραφεί στο εξής και να ολοκληρωθεί για όλες τις άλλες περιγραφόμενες περιοχές των Δημοτικών Κοινοτήτων Μάρπησσας και Αρχιλόχου και των Τοπικών Κοινοτήτων Λευκών και Κώστου.