Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ενέργειες των Δήμων Πάρου, Άνδρου, Τήνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ενάντια στην απόφαση εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών πάρκων

Κινητοποίηση αιρετών οργάνων και Υπουργείου

  • Δευτέρα, 13 Μαρτίου, 2017 - 06:22

Την ενεργοποίηση όλων ανεξαιρέτως των τοπικών αιρετών οργάνων, καθώς επίσης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιχειρούν οι Δήμοι Πάρου, Τήνου, Άνδρου και Νάξου, για τους οποίους σχεδιάζεται η εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων, με κίνδυνο την αλλοίωση του τοπίου και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Με “μπροστάρη” το Δήμο Πάρου, οι νησιωτικοί δήμοι της Τήνου, της Άνδρου και Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επιδιώκουν την κινητοποίηση των αυτοδιοικητικών οργάνων του Νότιου Αιγαίου, αλλά και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου, να προκαλέσουν τις ενέργειές τους, προτού η υπόθεση έρθει και πάλι στα έδρανα των δικαστηρίων, όπου έχουν προσφύγει οι τέσσερις Δήμοι, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και φορείς, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκατάστασης μεγάλου βεληνεκούς αιολικών πάρκων και τεράστιων ανεμογεννητριών, αλλοιώνοντας το παραδοσιακό και γραφικό Κυκλαδίτικο τοπίο και απειλώντας το περιβάλλον, καθώς οι εγκαταστάσεις, εκτιμάται, πως θα “πνίξουν” στο μπετόν αρκετές δεκάδες στρέμματα γης.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέχεια των προηγούμενων ενεργειών, όπως είναι η έκδοση ψηφισμάτων, η συλλογή υπογραφών, οι διαρκείς ενημερώσεις των τοπικών κοινωνιών και η αποστολή εγγράφων διαμαρτυρίας, τόσο ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, όσο και ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, απευθύνθηκαν, με επιστολές τους, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιώργο Σταθάκη, αφενός προκειμένου να τον ενημερώσουν, σχετικά με τις καταστροφικές, για τα νησιά, συνέπειες, που αναμένεται να έχει η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και αφετέρου, προκειμένου να ζητηθεί συνάντηση με τον ίδιο και στελέχη του Υπουργείου, ώστε το ζήτημα να συζητηθεί διεξοδικά και το Υπουργείο να λάβει θέση.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Πάρου, με σχετικό έγγραφο καλεί να συστρατευθεί στον αγώνα, μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ παράλληλα, έχει εκδοθεί και έγγραφο, με συχνές, λογικές, ερωτήσεις κάθε ενδιαφερομένου, οι οποίες απαντώνται διεξοδικά, προκειμένου οι λόγοι και τα επιχειρήματα των Δήμων να προωθηθούν, ακόμη και σε πολίτες, που ουδεμία σχέση έχουν με τα νησιά.

Αίτημα για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό

Στην επιστολή του, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, απέστειλε ο Δήμαρχος Ανδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, σχετικά με το ζήτημα, αναφέρει, πως πρόκειται για μείζον ζήτημα, που απασχολεί τα νησιά, καθώς “η απόφαση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά μας, ως βιομηχανικά αιολικά πάρκα, πάρθηκε χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού συμβουλίου τόσο της Άνδρου, όσο και των άλλων προαναφερθέντων νησιών και αυτό θα έχει σαν συνέπεια μια πρωτοφανή περιβαλλοντική καταστροφή, με απίστευτες αρνητικές προεκτάσεις στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας”, υποστηρίζοντας κι εκείνος από την πλευρά του την αναγκαιότητα ορισμού συνάντησης, μεταξύ του συντονιστικού οργάνου των νησιών για τις ανεμογεννήτριες και του ίδιου του κ. Σταθάκη.

Το αίτημα απηύθυνε ο επικεφαλής του συντονιστικού και Δήμαρχος Πάρου, κ. Κωβαίος, ο οποίος στην επιστολή του τονίζει, πως “σκοπός της επιστολής μας είναι να σας ενημερώσουμε για ένα θέμα ζωτικής σημασίας για τα νησιά Άνδρος, Νάξος, Πάρος και Τήνος, που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τους, βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα έργο ολοκληρωτικής αλλοίωσης της κυκλαδίτικης φυσιογνωμίας τους και καταστροφής του περιβάλλοντός τους. Αναφερόμαστε στην απόφαση εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα νησιά μας που έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι γνωμοδοτήσεις των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, ενώ το έργο χαρακτηρίζεται επενδυτικό, με μηδενικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες”.

Ενημερώνοντας τον Υπουργό για την κατάθεση Αίτησης Ακύρωσης, κατά της με αρ. πρωτ., οικ. 177360 της 18ης Δεκεμβρίου 2014 (ΑΔΑ: ΒΔΛ20-ΝΦΔ) «Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων» για το ενιαίο επενδυτικό έργο αιολικών πάρκων στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην οποία έχουν προβεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι Δήμοι Άνδρου, Τήνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και Πάρου, καθώς επίσης και για τη σύσταση του συντονιστικού οργάνου, το οποίο αποτελείται από τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης κ. Γεώργιο Μαραγκό, τον Γραμματέα της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και Αντιδήμαρχο Ρόδου κ. Γεώργιο Πόκκια και τους Δημάρχους των τεσσάρων νησιών κ.κ. Θεοδόσιο Σουσούδη Δήμαρχο Άνδρου, Ορφανό Σίμο Δήμαρχο Τήνου, Εμμανουήλ Μαργαρίτη Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και Μάρκο Κωβαίο Δήμαρχο Πάρου, τονίζει, πως με την ιδιότητα του επικεφαλής συντονιστή, αιτείται “την πραγματοποίηση μίας συνάντησης το συντομότερο δυνατό στο Γραφείο σας, με προτεινόμενη ημερομηνία την 07/04/2017, προκειμένου να σας εκθέσουμε τα αιτήματά μας και τις απόψεις μας για τις τραγικές συνέπειες που θα έχει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο περιβάλλον, στην οικονομία και τη διαβίωση των κατοίκων των νησιών μας”.

Κινητοποίηση και της Περιφέρειας

Τέλος, και δεδομένης της απαραίτητης κινητοποίησης και της Περιφέρειας, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης τον Μάιο, με έγγραφό του προς τον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, ενημερώνει για τις μέχρι στιγμής ενέργειες των Δημάρχων των τεσσάρων νησιών και όχι μόνο, όπως:

α) τη σύσταση Δημοτικής Επιτροπής με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων του νησιού και τον συντονισμό των ενεργειών για την αποτροπή της εγκατάστασής τους,

β) τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για την οργάνωση των ομάδων εργασίας, που θα προσφέρουν εθελοντικά την υποστήριξή τους σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που θα καθοριστούν από τη Δημοτική Επιτροπή,

γ) την ανάρτηση διαδικτυακουύ ψηφίσματος ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και τη συγκέντρωση χειρόγραφων υπογραφών στο Δημαρχείο,

δ) τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου με εκπροσώπους της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και των τεσσάρων νησιών “προκειμένου παράλληλα με την εκδίκαση της υπόθεσης να προβούμε σε κοινές ενέργειες διαμαρτυρίας και να γνωστοποιήσουμε την αντίθεσή μας για την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά μας, στο ευρύ κοινό και τέλος,

ε) το αίτημα καθορισμού ημερομηνίας συνάντησης με τον αρμόδιο Υπουργό στον οποίο θα εκτεθούν τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

Όπως αναφέρει κλείνοντας ο Δήμαρχος Πάρου, “με το παρόν έγγραφο, ζητάμε την υποστήριξή σας και τη συστράτευση σας στο πλευρό μας προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει ουσιαστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν το τόπο μας και να γίνει αποδεκτό το αίτημα μας για την ικανοποίηση του δίκαιου και αναφαίρετου δικαιώματος όλων μας να έχουμε άποψη για το μέλλον των παιδιών μας”.