Αίτημα ένταξης του Κουφονησίου στην έκτακτη ενίσχυση μικρών ορεινών και νησιωτικών περιοχών του ΥΠ.ΕΣ. και κατηγορίες για αδιαφορία των αρμοδίων του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

“Έχουμε αφεθεί στην τύχη μας”

  • Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2017 - 06:18

Τη δυσάρεστη έκπληξη, που επεφύλασσε η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Πάνου Σκουρλέτη, για την ενίσχυση μικρών νησιωτικών και ορεινών Δήμων, στην οποία δεν περιλήφθηκε η Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων, εξέφρασε ο πρόεδρός της, κ. Αντώνης Κωβαίος σε επιστολή του προς τον Υπουργό.

Δεδομένου, ότι η Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων, αποτελεί από το 2010 και έπειτα, διοικητική περιφέρεια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, για την οικονομική ενίσχυση μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων, δεν συμπεριέλαβε μεμονωμένα το τμήμα των Μικρών Κυκλάδων, καθώς αυτές ανήκουν στη γενικότερη δικαιοδοσία, ενός μεγάλου Δήμου.

Παρ’ όλα αυτά, με αφορμή το περιστατικό, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου, κ. Αντώνης Κωβαίος, απέστειλε έγγραφο προς τον Υπουργό, κ. Σκουρλέτη, στο οποίο υπογραμμίζει τις συνέπειες που αντιμετωπίζει η Κοινότητα, κατόπιν της συνένωσής της με το Δήμο Νάξου, με την εφαρμογή του Καλλικράτη, ενώ αιτείται την ένταξη των Κουφονησίων στην Υπουργική Απόφαση.

Η συνένωση έχει αποδειχτεί καταστροφική”

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Α. Κωβαίος, ξεκινά την επιστολή του, αναφέροντας, πως “με δυσάρεστη έκπληξη η Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων πληροφορήθηκε πως για μια ακόμη φορά (μετά την καταστροφική συνένωση στον ενιαίο δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων) η ενότητα μας, των 447 μόνιμων κάτοικων, παρότι βρίσκεται στις μειονεκτικές περιοχές και ο πληθυσμός μας δεν ξεπερνά τους 3.000 μόνιμους κάτοικους, εξαιρείται από την έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση του Υπουργείου Εσωτερικών”. Όπως εξηγεί, “έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως ενώ αναφέρεται πως θα ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια όπως πληθυσμιακά (για μικρά νησιά έως 3.000 κάτοικους) και απευθύνεται προς ευπαθείς και μειονεκτικές περιοχές, δηλαδή σε μικρά νησιά όπως και τα Κουφονήσια αυτά εξαιρούνται από την επιχορήγηση, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε προκειμένου να καλύψουμε τρέχουσες ανάγκες και να συντηρήσουμε βασικές υποδομές που έχουν απαξιωθεί”.

“Θεωρούμε αδιανόητο και τεράστιο λάθος εάν συμβαίνει αυτό, δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών να θεωρεί ως δεδομένο πως η συνένωση στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων μας έχει ευνοήσει και πως βρισκόμαστε σε καλύτερη μοίρα από τα άλλα μικρά νησιά. Το αντίθετο συμβαίνει κύριε Υπουργέ. Έχουμε αφεθεί στην τύχη μας. Έξι χρόνια μετά η συνένωση έχει αποδειχτεί καταστροφική” επισημαίνει ο κ. Κωβαίος, προχωρώντας σε μία ακριβή παράθεση των λόγων, ως εξής:

- Οι τοπικές κοινωνίες έχουν καταρρεύσει καθώς είναι υποχρεωμένες να βιώνουν μια δεύτερη τοπική κρίση πιο έντονη πέραν της εθνικής.

- Οι υποδομές έχουν απαξιωθεί σε τραγική κατάσταση από έλλειψη συντήρησης και απουσία προμηθειών υλικών και μέσων.

- Από την παντελή απουσία δρομολόγησης και ένταξης νέων έργων.

- Από την μηδαμινή μέριμνα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, των πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων.

- Από την μη δικαιοδοσία υλοποίησης αποφάσεων που αφορούν αποκλειστικά το κάθε νησί και λαμβάνονται από τις Δημοτικές Κοινότητες.

- Θίγεται ανεπανόρθωτα ο τουρισμός στο νησί μας και πρώτη φορά βιώνουμε τόσο έντονα τον κίνδυνο της οριστικής κατάρρευσης του, από την πλήρη εγκατάλειψη από τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

-Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι παρά τις εκκλήσεις μας ουδέποτε έχουν επισκεφτεί τα Κουφονήσια έχοντας άγνοια της κατάστασης και ουσιαστικά τα νησιά μας είναι αδιοίκητα (επικρατώντας αταξία).

- Η ΣΑΤΑ που δίνεται κάθε Έτος στην Δ.Κ.Κουφονησίων δεν ξεπερνά τις 14.000ε ποσόν που δεν επαρκεί όχι για την δρομολόγηση και υλοποίηση νέου έργου αλλά ούτε για την πιο απλή συντήρηση σε μία από τις πολυάριθμες βασικές υποδομές των Κουφονησίων.

Η Δ.Α ξεκαθάρισε πως δε θα μεριμνήσει για ιδιώτες”

Παράλληλα, ο κ. Α. Κωβαίος συνεχίζοντας, ενημέρωσε τον Υπουργό, πως “πριν λίγες ήμερες και συγκεκριμένα στις 10 Μαρτίου του 2017 τα Κουφονήσια τα έπληξε κυκλώνας που διήρκησε 40 λεπτά και ήταν αρκετά προκειμένου να σημειωθούν σημαντικές ζημιές σχεδόν σε όλους τους αγροτόδρομους, έπεσαν δεκάδες ξερολιθιές, πλημμύρησαν σπίτια, καταστραφήκαν σπαρτά και καλλιέργειες, χωρίς ευτυχώς να προκληθεί κάποιο ανθρώπινο ατύχημα. Η κατάσταση για εμάς εδώ ήταν πρωτόγνωρη και η μικρή κοινωνία δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το σοκ”.

“Έκτοτε παρότι έχω ενημερώσει την Δημοτική Αρχή για το συμβάν, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια και μας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει σκοπό να μεριμνήσει για καμία φθορά σε ιδιωτική έκταση (όπως ξερολιθιές) και προς στιγμή δε διαφαίνεται να υπάρξει μέριμνα για τους αγροτόδρομους και τις φθορές που έχουν προκληθεί στους υπαίθριους χώρους των υποδομών” τονίζει, ενώ σημειώνει πως “παρόμοια έκκληση έχουμε απευθύνει και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χωρίς να έχουμε ακόμη σχετική απάντηση, με την δέσμευση πως το θέμα μας θα εξεταστεί”.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίων, απηύθυνε έκκληση και θερμή παράκληση προς τον Υπουργό, “όπως επανεξετάσετε το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των δικαιούχων προκειμένου να συμπεριληφθούν και τα μικρά Κουφονήσια καθώς υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα”, ενώ τον ευχαρίστησε, “

Σας ευχαριστούμε θερμά ευελπιστώντας πως “θα εξετάσετε με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα μας και θα συμβάλετε καθοριστικά στην κατεύθυνση αυτή ώστε να ευνοηθεί και η περιοχή μας που το έχει πραγματική ανάγκη”.

φωτογραφία: cycladesvoice.gr

Ετικέτες: