Παρέμβαση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου, σχετικά με τη, χωρίς αδειοδότηση και μελέτη, όπως υποστηρίζεται, ανακαίνιση των δημόσιων WC στη Χώρα Μυκόνου

Παράνομες( ; ) οι «χλιδάτες» τουαλέτες

Τους τόνους, αναφορικά με το ζήτημα της μίσθωσης των δημοσίων τουαλετών σε ιδιώτη, για τη λειτουργία και επισκευή τους, σηκώνει η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου, υποστηρίζοντας, πως δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, για τις οικοδομικές παρεμβάσεις.

Ο λόγος, για την πολυσυζητημένη «ανακαίνιση» των δημοσίων τουαλετών εντός του παραδοσιακού οικισμού στη Χώρα Μυκόνου, η οποία έλαβε και τεράστια δημοσιότητα, αφού εκατοντάδες ήταν τα δημοσιεύματα, που ασχολήθηκαν με την πολυτελή όψη τους, αλλά και την αισθητική αναβάθμιση, δεδομένου, ότι μέχρι πριν λίγο διάστημα, οι δημόσιες τουαλέτες στη Χώρα, βρίσκονταν σε πολύ κακή κατάσταση, βρώμικες, ενώ είχαν υποστεί ουκ ολίγες φορές βανδαλισμούς.

Χωρίς μελέτη και άδειες

Ωστόσο, σύμφωνα με την παράταξη της ΚΕΠΟΜ, η οποία υποστηρίζει, πως αν και η κατάσταση των τουαλετών υπήρξε τραγική, θα μπορούσε το ίδιο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου, να είχε αναλάβει, τόσο την επισκευή και ανακαίνισή τους, όσο και τη λειτουργία τους, το κυριότερο σφάλμα των υπευθύνων, είναι ότι ο Δήμος «νοίκιασε Δημόσιο κτίριο σε ιδιώτη και μάλιστα του επέτρεψε την ανακαίνισή του χωρίς τα στοιχειώδη προβλεπόμενα για κάθε κοινό θνητό συμπολίτη μας. Δεν ακολουθήθηκε ούτε η προβλεπόμενη διαδικασία υποβολής μελέτης και έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε ακολουθήθηκαν προδιαγραφές αισθητικής που προβλέπει ο νομός».

Η χρήση τους νοικιάστηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου στην παρακείμενη επιχείρηση Jackie O’ έναντι αντιτίμου περίπου 2000 ευρώ μηνιαίως με υποχρέωση την ανακατασκευή τους. Παρ’ όλα αυτά, όπως καταγγέλλει η ΚΕΠΟΜ, «στη συνέχεια όχι μόνο δεν ζητήθηκε και άρα δεν εκδόθηκε άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία, αλλά δεν ενόχλησε και κανέναν από τους υπεύθυνους η νέα όψη αυτού του κτιρίου που μοιάζει με καρικατούρα μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής», ενώ «αν είχαν ακολουθηθεί οι νόμιμες διαδικασίες θα προστατεύονταν το αισθητικό αποτέλεσμα και θα είχε χαρακτήρα ήπιο και δεμένο με το ευρύτερο περιβάλλον και την ακτογραμμή».

«Άνευ λόγου παραχώρηση δημόσιου αγαθού»

«Ο τόπος χρειάζεται, προστασία με σεβασμό και γνώση. Θεματοφύλακας των θεσμών ορίζεται ο Δήμος ο οποίος δεν δείχνει, ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτόν το σοβαρό ρόλο. Δυστυχώς, σε κάθε περίπτωση, αρκείται σε δοξαστικά σχόλια και κοινοποιήσεις σε κοινωνικά δίκτυα εκμεταλλευόμενος στο έπακρο μια τεχνητή δημοφιλία», επισημαίνει η ΚΕΠΟΜ.

Παράλληλα και με τη σημείωση, πως όλες οι δημοτικές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνησης, θα είχαν στηρίξει μία νόμιμη ενέργεια αποκατάστασης, δεδομένης της τραγικής πρότερης κατάστασης των τουαλετών, τονίζει, ότι «θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες  έπρεπε να  έχουν ήδη επισκευαστεί εδώ και χρόνια με έξοδα του εύρωστου οικονομικά Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Θα έπρεπε μάλιστα να έχουν όλες ενιαίο και αναγνωρίσιμο χαρακτήρα αποφασισμένο από επιτροπή. Μια τέτοια άνευ λόγου παραχώρηση δημοσίου αγαθού σε ιδιώτη δεν την αντιλαμβανόμαστε. Ακόμα και αν, υπό την διαχείριση του Δήμου, έμπαινε αυτόματος πωλητής εισιτηρίων, τα έσοδα θα έπρεπε να είναι άμεσα και εμφανώς ανταποδοτικά ώστε με αυτά να συντηρούνται  και να επισκευάζονται οι εγκαταστάσεις και να πληρώνονται οι δημοτικοί υπάλληλοι».

Υποστηρίζοντας, πως «δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΛΤΜ μας εκπλήσσει δυσάρεστα παρακάμπτοντας  διαδικασίες», η ΚΕΠΟΜ καταλήγει, ότι «η Δημοτική Αρχή έχει ήδη αποδείξει πόσο επιφανειακά ενδιαφέρεται για τον τόπο και πόσο όψιμα δηλώνει πρόθυμη να προστατέψει την ιστορία και τον πολιτισμό του. Τραγικό παράδειγμα η αδιαφορία και η ανοχή της σε φαινόμενα αυθαίρετων επεμβάσεων στον δημόσιο χώρο. Στάση που δηλώνει όχι μόνο ανικανότητα διοίκησης, αλλά και εύνοια σε συγκεκριμένο πάντα «επιχειρείν», χωρίς όρια και περιορισμούς», κλείνοντας με το ερώτημα «ποιος θα μας προστατέψει από τους όψιμους προστάτες μας;».

«Οι άδειες ευθύνη του ιδιώτη»

Ερωτώμενος, σχετικά με το ζήτημα, ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, έδωσε πρώτα ένα σύντομο ιστορικό, όσον αφορά στο πώς προέκυψε η παραχώρηση των τουαλετών σε ιδιώτες, σημειώνοντας, ότι «δεδομένου, ότι δεν υπήρχε επαρκές προσωπικό, προκειμένου να διατηρούνται 24 ώρες το 24ωρο οι δημόσιες τουαλέτες καθαρές και επειδή σημειώνονταν, κυρίως τις βραδινές ώρες, φαινόμενα βανδαλισμού, το ΔΛΤ Μυκόνου προχώρησε σε μία δημοπρασία, ώστε να μισθωθούν και να αναλάβει ο πλειοδότης ιδιώτης την λειτουργία και συντήρησή τους, σε βάθος πενταετίας. […] Συμμετείχαν δύο ιδιώτες, ένας πλειοδότησε και θα αποδίδει κάθε μήνα 1.950 ευρώ στο Δήμο ως μίσθωμα, ενώ αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη λειτουργία, καθαριότητα και συντήρησή τους».

Παράλληλα, τόνισε, πως η διαγωνιστική διαδικασία, η οποία αφορά στο Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα, είχε λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις. «Από κει και πέρα, ο ιδιώτης έχει την αποκλειστική ευθύνη, εφόσον το έχει νοικιάσει, για την έκδοση των αδειών», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας, ότι «αισθητικά υπάρχει ένα αποτέλεσμα, που την πλειοψηφία την εκφράζει και εφόσον υπάρχουν επισημάνσεις από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, είμαι σίγουρος, ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση των τουαλετών, θα μεριμνήσει, εφόσον πάντα υπάρχουν τέτοιες επισημάνσεις».

Τέλος, ο κ. Κουκάς, αφού ανέφερε, πως το ζήτημα των αδειών αφορά υποχρέωση του μισθωτή, καθώς ο Δήμος ή το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δεν προέβησαν σε καμία παρέμβαση, έκλεισε, επισημαίνοντας, ότι, μέσω της πρωτοβουλίας για μίσθωση των δημόσιων WC, «ο Δήμος και κερδίζει χρήματα, και γλιτώνει τα έξοδα συντήρησης, και αποφεύγει τα έξοδα του υπαλλήλου, που θα τις καθαρίζει, που εμείς δεν έχουμε και αρκετούς υπαλλήλους για να αναλάβουν την 24ωρη αυτή υποχρέωση», ενώ «ήταν ένα βρωμερό πράγμα, που δεν περνούσε κανείς απ’ έξω και είναι πλέον ένα “στολίδι”, ένα αξιοθέατο, που περνά ο κόσμος, απλά για να το δει».

Ετικέτες: