Συγκέντρωση ενημέρωσης και διαλόγου, με πολλούς ομιλητές, για το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε στην Άνδρο

«Αποχαιρετίστε τα τοπία, ανεπιστρεπτί»

Βίντεο: Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου androsfilm.gr

Ανοιχτή συζήτηση, σχετικά με την επενδυτική πρόταση για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, στα νησιά της Άνδρου, της Τήνου, της Νάξου και της Πάρου, πραγματοποιήθηκε στην Άνδρο, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Άνδρου και φορείς του νησιού.

Το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα τέσσερα αυτά νησιά των Κυκλάδων έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό, τόσο τις τοπικές διοικήσεις, όσο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς το μέγεθος των αιολικών πάρκων, αλλά και οι βιομηχανικού τύπου ανεμογεννήτριες, ύψους περίπου 100 μέτρων, εκτιμάται πως θα βλάψει σε καταστροφικά επίπεδα, το περιβάλλον και τη μορφολογία των νησιών, ενώ παράλληλα, δεν θα προσφέρει κανενός είδους όφελος προς τις τοπικές κοινωνίες. Οι τέσσερις Δήμοι, αλλά και η Περιφέρεια, υπήρξαν εξ αρχής κάθετα αντίθετοι στην κατατεθείσα επενδυτική πρόταση και κινήθηκαν δικαστικά εναντίον της, με την υπόθεση να παραμένει ακόμη στις δικαστικές αίθουσες, λόγω συνεχιζόμενων αναβολών.

Η ενημέρωση των πολιτών, τόσο με ενημερωτικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, όσο και με αναρτημένα έγγραφα, που αιτιολογούν τη στάση αυτή ενάντια στα αιολικά πάρκα, είναι συνεχής και στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε ανοιχτή συζήτηση και στο νησί της Άνδρου.

Καταστροφή στο όνομα της «πράσινης» ενέργειας

Πρώτα το λόγο, από τον Έπαρχο Άνδρου, κ. Δημήτρη Λοτσάρη, που άνοιξε τη συζήτηση, έλαβε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και Έπαρχος Πάρου, κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς, ο οποίος αφού έδωσε ένα ιστορικό της υπόθεσης, τόνισε πως η τότε διοίκηση του ΥΠ.ΠΕ.ΚΑ, η οποία ενέκρινε την επένδυση αγνόησε την κάθετη αντίθεση Δήμων και Περιφέρειας, ενώ αποτελεί ένδειξη της συνηθισμένης πλέον νοοτροπίας αδιαφορίας απέναντι στα ζητήματα νησιωτικότητας.

«Ας μην ξεχνάμε, ότι τα νησιά μας είναι παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί και ως επακόλουθο, η τουριστική οικονομία είναι τροφοδότης για την επιβίωση των κατοίκων τους. Η οποιαδήποτε παρέμβαση στις πλαγιές και τις βουνοκορφές, θα αλλοίωνε ανεπανόρθωτα το νησιωτικό τοπίο», τόνισε ο κ. Μπιζάς.

Διευκρίνισε δε, πως αν οι τοπικές κοινωνίες γνώριζαν, πως θα υπήρχε μία ήπια ανάπτυξη ΑΠΕ, πολύ πιθανόν να συναινούσαν στην εγκατάστασή τους, ωστόσο από πουθενά δεν έρχεται θετική απάντηση για κάτι τέτοιο. «Η εκτίμηση είναι, ότι οι εταιρείες θα δεσμεύσουν τώρα κάποια πολύγωνα, όπως κάνουν και σε επόμενη φάση, θα μπορούν να βάλουν σε κάθε νησί άλλες 50 ή 100 ανεμογεννήτριες», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος δε, στα συμπεράσματα σχετικής ημερίδας για το ζήτημα, που είχε πραγματοποιηθεί στην Πάρο, σημείωσε, ότι δεδομένου, ότι απαιτείται ενδελεχής μελέτη και μέριμνα για τις ιδιαιτερότητες του τόπου, για την υγιή ανάπτυξη ΑΠΕ, «σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να επιτραπεί η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε ένα τόσο ευαίσθητο οικοσύστημα όπως είναι τα νησιά των Κυκλάδων και φυσικά δεν νοείται, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, να καταστρέφουμε τελικά ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας».

Τέλος, ο κ. Μπιζάς πραγματοποίησε ενημέρωση για τις μέχρι τώρα ενέργειες, από τους τέσσερις Δήμους, την Περιφέρεια, αλλά και τους τοπικούς φορείς, όπως επίσης και μέσω του κοινού οργάνου της Συντονιστικής Επιτροπής για τις Ανεμογεννήτριες, για την ενημέρωση του κόσμου και την ακύρωση της απόφασης.

«Θα αποτρέψουμε την εγκατάσταση»

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο οποίος τόνισε, πως η παράταξή του υπήρξε εξ αρχής αντίθετη στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου στο νησί.

«Η Άνδρος και οι Κυκλάδες αποτελούν ένα περιβάλλον απίστευτου φυσικού κάλλους. Είναι η οικονομία του τόπου. Από εκεί θα αντλήσουμε, μέσω τουριστικής ανάπτυξης και πόρους για το νησί. Ο τουρισμός έχει πλέον γίνει ο βασικότερος πυλώνας οικονομίας για τα νησιά μας. Θεωρούμε λοιπόν, ότι κάθε τι που θα έφερνε αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, για μας είναι κατακριτέο», επεσήμανε.

Ο κ. Σουσούδης, έκανε αναφορά στις ενέργειες, στις οποίες μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει ο Δήμος Άνδρου, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων νησιών και μέσω του συντονιστικού οργάνου, στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των πολιτών και επικοινωνίας με αρμόδιους κρατικούς φορείς για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης του 2014, που αφορά στην έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για επένδυση μέσω εγκατάστασης αιολικών πάρκων, μεταξύ άλλων νησιών και στην Άνδρο.

Κατόπιν των παραπάνω, ο κ. Σουσούδης υπογράμμισε, ότι «πιστεύω ότι θα αποτρέψουμε αυτή την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, κάτι που αν συμβεί, με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, θα είναι πολύ κακό για το νησί μας».

«Ξύρισμα» δασών, «φύτευση» ανεμογεννητριών

Το λόγο έλαβε και ο Περιβαλλοντολόγος και εκπρόσωπος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου, κ. Αλέξανδρος Μαβης, ο οποίος σημείωσε, πως τόσο οι οικολογικές οργανώσεις, όσο και αρκετοί φορείς και σύλλογοι της Άνδρου, έχουν καταθέσει προσφυγές και συμβάλλουν στον αγώνα.

«Θα ήθελα αυτή η εκδήλωση, να έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πόρισμα. Ότι η Ανδριώτικη κοινωνία, όπως είπε και ο Δήμαρχος, δεν θέλει, όχι μόνο το συγκεκριμένο έργο, αλλά δε θέλει αυτού του είδους την εξωγενή επέμβαση στο νησί, που γίνεται από αλλού και από κέντρα αποφάσεων, που δεν ανήκουν καν στο κράτος και που μεταφέρουν μία γερμανικά εκπορευόμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία», σημείωσε ο κ. Μαβης.

Αναφέρθηκε δε σε ένα εκ των σημείων, που προβλέπονται για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Άνδρο και το οποίο διαθέτει αδιατάρακτη ακτογραμμή και παρθένες παραλίες, σημειώνοντας, πως η τουριστική ανάπτυξη της Άνδρου, βασίζεται «σε ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν, το οποίο έχει ακριβώς αυτή τη σφραγίδα, του αδιατάρακτου».

Ο κ. Μαβης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Εύβοιας και στην τεράστια αλλοίωση του περιβάλλοντος, που υφίσταται, λόγω της εγκατάστασης αιολικών πάρκων, ενώ έδωσε το λόγο και στον δικηγόρο και εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, κ. Γ. Χριστοφορίδη, ο οποίος μίλησε αναλυτικότερα για αυτή την οικολογική καταστροφή που συντελείται στις κορυφογραμμές της Εύβοιας, αφού «ξυρίζονται» εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα δάσους, προκειμένου να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες.

«Αν περάσει ο ενεργειακός σχεδιασμός, για τα νησιά και τον ηπειρωτικό χώρο, μιλάμε τώρα για τα νησιά, διότι εδώ ζούμε, ξεχάστε τα τοπία. Αποχαιρετήστε τα ανεπιστρεπτί», τόνισε ο κ. Χριστοφορίδης, ενώ ανέλυσε τις «εκ του αφανούς» διατάξεις, τις οποίες περιέχει το Ειδικό Χωροταξικό Εθνικού Επιπέδου για τις ΑΠΕ και είναι «εξόχως αντίθετες προς την επιστήμη της χωροταξίας, οι οποίες προωθούν βιομηχανική συγκέντρωση αιολικών εγκαταστάσεων στα πλέον παρθένα μέρη της Ελλάδας. Εκεί που φυσά. Μα, εκεί που φυσά, είναι το βιογενετικό απόθεμα της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί, πως το λόγο πήραν αρκετοί εκπρόσωποι τοπικών και μη φορέων, οι οποίοι μίλησαν για τα επιχειρήματα κατά της βιομηχανοποίησης των νησιών, αλλά και της χώρας στο σύνολό της.