Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Νέος Φορέας Διοίκησης Περιοχών Natura στις Κυκλάδες

  • Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, 2017 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 15 Νοε. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται Νέος Φορέας Διοίκησης για τις 35 προστατευμένες περιοχές των Κυκλάδων.

Μέχρι τις 22 Νοεμβρίου έχουν περιθώριο οι πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση αναφορικά με το σχέδιο – νόμου που πρόκειται να καταθέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών (Natura) της χώρας. Πέραν του σχεδίου νόμου, έχει κατατεθεί στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του Υπουργείου ο αναθεωρημένος κατάλογος των περιοχών Natura, στον οποίο μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να δει ποιες περιοχές έχουν συμπεριληφθεί σε κάθε φορέα διοίκησης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπεται η κάλυψη του συνόλου των περιοχών Natura 2000 της χώρας έναντι του 27,7%, ενώ επιχειρεί να δώσει οριστική λύση στη χρόνια οικονομική εκκρεμότητα των συγκεκριμένων φορέων, που οδηγούσε σε έλλειψη ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής με τα ανάλογα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φορείς Διοίκησης Προστατευόμενων Περιοχών: Αρμοδιότητες και Υποχρεώσεις

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έχει σκοπό να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), ώστε να βελτιωθεί η γενικότερη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, καλύπτοντας πλήρως ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία οικοτόπων, άγριων πτηνών και ολόκληρου του εθνικού φυσικού κεφαλαίου με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.

Με το κατατεθέν σχέδιο νόμου προβλέπονται: η χωρική αρμοδιότητα, η έδρα και τα παραρτήματά τους, το έργο, το διοικητικό συμβούλιο, οι αρμοδιότητες, οι εργαζόμενοι, οι πόροι, η αξιολόγηση και ο έλεγχος του έργου καθώς και οι ρυθμίσεις λειτουργικών θεμάτων των 28 υφιστάμενων αλλά και 7 νέων ΦΔΠΠ, συμπεριλαμβανομένου αυτού των Κυκλάδων.

Οι ΦΔΠΠ είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η δράση τους χαρακτηρίζεται κοινωφελής και μη κερδοσκοπική. Αναλαμβάνουν την εφαρμογή, παρακολούθηση, αξιολόγηση και επικαιροποίηση των σχεδίων διαχείρισης (κατ’ εφαρμογήν των αντίστοιχων ευρωπαϊκών οδηγιών) για την προστασία του φυσικού κεφαλαίου του Δικτύου Natura 2000 καθώς και την κατάρτιση και την εφαρμογή όλων των κανονισμών διοίκησης του φορέα, τη σύνταξη εκθέσεων αξιολόγησης για την πορεία της προστατευόμενης περιοχής, την εξεύρεση χρηματοδότησης και χορήγηση αδειών επιστημονικής έρευνας και τεχνικών δοκιμών, μεταξύ άλλων.

Το διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, δύο εκπροσώπους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, δύο εκπροσώπους της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και εν γένει επιστημονικής κοινότητας ή στελέχη δημοσίων υπηρεσιών και φορέων με σχετική εμπειρία που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, έναν εκπρόσωπο μη κυβερνητικής οργάνωσης με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και έναν εκπρόσωπο παραγωγικών φορέων που δραστηριοποιείται στην εκάστοτε περιοχή.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο 7, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επείγουσες ανάγκες των υφιστάμενων ΦΔΠΠ, και να διασφαλιστεί η δυνατότητα προετοιμασίας και ένταξης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη θεσμική θωράκιση του δικτύου περιοχών Natura 2000 επιτρέπεται η πρόσληψη – ή εν προκειμένω διατήρηση - προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών με τη μισθοδοσία τους να καλύπτεται από το πράσινο ταμείο, ενώ λειτουργικά έξοδα και επιστημονικά κόστη καλύπτονται από τον προϋπολογισμό. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ.

35 περιοχές Natura στο νέο ΦΔΠΠ Κυκλάδων

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 θεσπίστηκε το 1992 «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας», με στόχο να ανακόψουν την εξαφάνιση σπάνιων ειδών και σε όλη την Ευρώπη. Μέσα από τη δημιουργία Προστατευμένων Περιοχών, το κάθε κράτος προσπάθησε να διατηρήσει το φυσικό πλούτο της χώρας του.

Η Οδηγία για την προστασία των άγριων πτηνών απαιτούσε την δημιουργία Ειδικών Ζωνών Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Η Οδηγία των Οικοτόπων παρομοίως απαιτούσε τη δημιουργία Ειδικών Ζωνών Προστασίας για τα υπόλοιπα είδη και το περιβάλλον. Από κοινού αυτές οι ζώνες δημιουργούν τις περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Ο αναθεωρημένος κατάλογος των περιοχών Natura 2017, ο οποίος έχει αναρτηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνει 35 περιοχές Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) και Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ) στα νησιά των Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα:

Νησίδες Μυρτώου Πελάγους: Φαλκονέρα, Βελοπούλα, Ανανάδες και Θαλάσσια Ζώνη
Άνδρος: Όρμος Βιτάλι και Κεντρικός Ορεινός Όγκος
Ανάφη: Χερσόνησος Κάλαμος – Ρούκουνας
Σαντορίνη: Νέα και Παλιά Καμμένη – Προφήτης Ηλίας
Φολέγανδρος Ανατολική μέχρι Δυτική Σίκινο και Θαλάσσια Ζώνη
Παράκτια Ζώνη Δυτικής Μήλου
Νήσος Πολύαιγος – Κίμωλος
Νήσος Αντίμηλος – Θαλάσσια Παράκτια Ζώνη
Σίφνος: Προφήτης Ηλίας μέχρι Δυτικές Ακτές και Θαλάσσια Περιοχή
Νότια Σέριφος
Βορειοδυτική Κύθνος: Όρος Αθέρας – Ακρωτήριο Κέφαλος και Παράκτια Ζώνη
Ανατολική Κέα
Βόρεια Αμοργός και Κίναρος, Λέβιθα, Μαύρα, Γλάρος και Θαλάσσια Ζώνη
Μικρές Κυκλάδες: Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Κέρος, Αντικέρια και Θαλάσσια Ζώνη
Κεντρική και Νότια Νάξος: Ζας και Βίγλα έως Μαυροβούνι και Θαλάσσια Ζώνη (Όρμος Καράδες – Όρμος Μουτσούνας)
Πάρος: Πεταλούδες
Δεσποτικό και Στρογγυλό και Θαλάσσια Ζώνη
Σύρος: Όρος Σύριγγας έως Παραλία (τροποποίηση)
Τήνος: Μυρσίνη – Ακρωτήριο Λιβαδα
Μήλος: Προφήτης Ηλίας – Ευρύτερη Περιοχή
Βορειοανατολική Αμοργός, Ακτές Δονούσας, Γύρω Νησίδες και Θαλάσσια Περιοχή
Νήσοι Χριστιανά
Ανάφη: Ανατολικό και Βόρειο Τμήμα, Γύρω Νησίδες και Θαλάσσια Περιοχή (τροποποίηση)
Νησίδες Πάρου, Νότια Αντίπαρος και Θαλάσσια Περιοχή (τροποποίηση)
Νάξος: Όρη Αναθεματήστρα, Κόρωνος, Μαυροβούνι, Ζας, Βιγλατούρι
Νησίδες Μυκόνου: Ρηνεία, Χταπόδια, Τραγονήσι και Θαλάσσια Περιοχή
Άνδρος: Κεντρικό και Νότιο Τμήμα, Γύρω Νησίδες και Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη
Σέριφος: Παράκτια Ζώνη και Νησίδες Σεριφοπούλα, Πιπέρι και Βους
Δυτική Μήλος, Αντίμηλος, Πολύαιγος και Νησίδες
Βορειοανατολική Τήνος και Νησίδες
Βόρεια Σύρος και Νησίδες
Γυάρος και Θαλάσσια Ζώνη
Παράκτια και Θαλάσσια Ζώνη Βόρειας Ανάφης (προσθήκη)
Θαλάσσια Ζώνη Άνδρου (προσθήκη)
Θαλάσσια Περιοχή Κολούμβο (προσθήκη)