Ένταση για το τεχνικό πρόγραμμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου

Προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση μικρών πόρων

Έντονη διαφωνία εξέφρασε η μείζονα μειοψηφία, μιλώντας για απουσία νέων έργων και ανάγκη αναθεώρησης αναγκών.
  • Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 7 Δεκ. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Σε οξείς τόνους κινήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της Μήλου, ιδιαιτέρως όσον αφορά στην “Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Μήλου έτους 2018” με εισηγητή τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μάρκο Τασιόπουλο από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Για την καλύτερη δυνατή προσπάθεια αξιοποίησης μικρών πόρων και στροφή στα επενδυτικά προγράμματα μίλησε ο Δήμαρχος του νησιού κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, για επανάληψη του ίδιου τεχνικού προγράμματος την τελευταία τριετία μίλησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Μαρτάκης, Φ. Ζούλιας, Χ. Νίνος και Αντ. Καβαλιέρος, οι οποίοι και καταψήφισαν την πρόταση.

Η αποπεράτωση των γερμανικών ψυγείων απορροφά τη ΣΑΤΑ

“Το τεχνικό πρόγραμμα του 2018 ουσιαστικά είναι το ίδιο με την τελευταία τροποποίηση του 2017”, ανέφερε στην εισήγηση του ο κ. Τασιόπουλος, επεξηγώντας ότι από αυτό έχουν αφαιρεθεί όσα έργα έχουν ολοκληρωθεί και πληρωθεί. Ενημέρωσε επίσης για το ύψος της ΣΑΤΑ για νέα έργα στα 152.500 ευρώ, τα οποία έχουν μπει στο έργο αποπεράτωσης του ημιτελούς κτιρίου των Γερμανικών Ψυγείων στον Αδάμαντα, μετά τη σχετική απόφαση για πολυετή δέσμευση από την οικονομική επιτροπή.

Για τη συγκεκριμένη επιλογή η πρώτη ένσταση έγινε από τον κ. Κώστα Μαρτάκη, ο οποίος εξέφρασε την απορία του σχετικά με την απουσία κάποιου καινούριου έργου για το 2018, τον οποίο κ. Τασιόπουλος διόρθωσε, επισημαίνοντας το έργο με τίτλο “Τσιμεντοστρώσεις δρόμων ‘17”, για το οποίο δεν υπάρχει μελέτη και αναμένεται να περάσει σε δημοπράτηση εντός του 2018, οπότε από τη στιγμή που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, χαρακτηρίζεται νέο έργο.

Γ. Δαμουλάκης: Τεχνικό πρόγραμμα που καλύπτει τις ανάγκες του νησιού παρά τη φτωχή χρηματοδότηση

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος κ. Δαμουλάκης, ανέφερε τη στροφή του Δήμου σε μία σειρά έργων που χρηματοδοτούνται προγράμματα ΕΣΠΑ, για τα οποία ζήτησε από την Τεχνική Υπηρεσία μία αναλυτική κατάσταση σχετικά με την εξέλιξή τους, η οποία θα συζητηθεί σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο έργο «Επισκευή κτιρίου Θηλέων ΤΚ Μήλου», το οποίο είχε χρηματοδοτηθεί από προηγούμενη ΣΑΤΑ και πλέον έχει ενταχθεί σε ΕΣΠΑ. “Είχα πει ότι όταν το έργο αυτό μπει στο ΕΣΠΑ, τότε τα χρήματα αυτά θα τα ξαναφέρουμε πίσω ως ΣΑΤΑ και θα τα χρησιμοποιήσουμε για νέο έργο. Υπάρχει συχνή επικοινωνία της Τεχνικής Υπηρεσίας με τους τοπικούς Προέδρους που θέλουν να συνεργαστούν και αιτήματα δημοτών μας, πάνω στα οποία κινούμαστε”. Από την αποδέσμευση λοιπόν προέκυψε ένα πρώτο ποσό 84.000 ευρώ το οποίο όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος θα διοχετευθεί στη μελέτη “Τσιμεντοστρώσεις Δρόμων ‘17”, η οποία όμως θα πραγματοποιηθεί το 2018.

Ο κ. Δαμουλάκης χαρακτήρισε το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2018, ιδιαιτέρως επιμελημένο, στάθηκε όμως σε κάποια σημεία. Αρχικά, αναφορικά με την αρχιτεκτονική ανάπλαση του οικισμού Τρυπητής, ενημέρωσε ότι δυστυχώς δεν προχώρησε η απαιτούμενη συνεργασία για να υπάρξει μελέτη, οπότε πρότεινε με το 1/3 του ποσού (δηλαδή 5000 ευρώ) να πραγματοποιηθεί ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπτυξη της περιοχής. Επεσήμανε όμως ότι σε αντίθεση με την Τρυπητή, προχωράνε οι μελέτες για τις κοινότητες Αδάμαντα και Πέραν Τρισβασάλου. Από αυτή τη μετατόπιση προκύπτουν ακόμα 10.000 ευρώ τα οποία θα προστεθούν στις τσιμεντοστρώσεις, καθώς ένα επιπλέον ποσό 8.680 ευρώ τα οποία δε θα απαιτηθούν από την υδραυλική μελέτη στον αερολιμένα Μήλου.

Τέλος απαντώντας στον κ. Μαρτάκη σχετικά με τα νέα έργα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΈΣΠΑ για την αξιοποίηση παλιών δημοτικών κτιρίων σε αχρησία και την επιλογή του κτίσματος των Γερμανικών Ψυγείων στον Αδάμαντα για τη στέγαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. “Το κτίριο είναι 463 τ.μ., η προκήρυξη αναφέρει κτίρια άνω των 500 τ.μ. Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια και με άλλους νησιωτικούς δήμους, όπου δε μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλα δημόσια κτίρια, να μπει ένα -10% στην απαιτούμενη έκταση. Ούτως ή άλλως εμείς θα καταθέσουμε πρόταση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έτσι θεωρώ πως το ποσό αυτό των 274.000 ευρώ, όπως έγινε και με το Θηλέων, στα μέσα του 2018 θα μπορέσει να ελευθερωθεί και να διατεθεί σε κάποιο άλλο έργο.”, ανέφερε αιτιολογώντας την επιλογή της Τεχνικής Υπηρεσίας.

“Νομίζω ότι αν με λίγα αυτά χρήματα, φέρνουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να μην είναι το ιδανικό, αλλά εντός πλαισίου προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες που δημιουργούνται”. Τέλος αναφέρθηκε σε ένα έργο τσιμεντοστρώσεων στην περιοχή Εμπουρειό και μία πρόταση που θα γίνει από πλευράς νησιωτικών Δήμων για διαφορετικό τρόπο διάθεσης ΚΑΠ και ΣΑΤΑ σε αυτούς.

Καταψήφιση από την ελάσσονα μειοψηφία

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Φ. Ζούλιας, Χ. Νίνος, Κ. Μαρτάκης και Αντ. Καβαλιέρος καταψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα – το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία – ζητώντας νέες προτάσεις για τις αυξημένες ανάγκες του νησιού.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζούλιας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του με τη μεταφορά του ίδιου προγράμματος από το 2016 σε κάθε επόμενο έτος. “Ίσως θα έπρεπε να είχαμε κάνει νέες προτάσεις και νέα έργα ή και θα έπρεπε να είχαμε παγώσει κάποια έργα τα οποία ναι μεν τα θέλουμε και τα οραματιζόμαστε αλλά υπάρχουν άλλες προτεραιότητες πολύ πιο σημαντικές”. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο έργο του Κολυμβητηρίου, το οποίο είχε ψηφίσει στο παρελθόν και εξακολουθεί να υπάρχει στο πρόγραμμα, παρά την απουσία σημαντικής ανάγκης γι’ αυτό.

“Η ένστασή μου εξακολουθεί να είναι σταθερά το Κολυμβητήριο” συμπλήρωσε και ο κ. Νίνος ενώ ανέφερε την επιθυμία του να δει κάποια στιγμή να εντάσσεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου η κυκλοφοριακή μελέτη της περιοχής των πάνω χωριών. Με τη σειρά του ο κ. Μαρτάκης διαφώνησε με το θέμα του Κολυμβητηρίου ενώ τόνισε ότι θα έπρεπε να είχαν προγραμματιστεί νέα έργα, ασχέτως υπάρχουσας χρηματοδότησης, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει πιθανότητα αποδέσμευσης ποσού όπως ανέφερε ο Δήμαρχος. Τέλος ο κ. Καβαλιέρος, συμφωνώντας με ό,τι είχε ειπωθεί από τη μειοψηφία, μίλησε για διαφορά προτεραιοτήτων, φέρνοντας σαν παράδειγμα τα λύματα του νησιού.

Αιχμές και λεκτικές επιθέσεις κατά της διαδικασίας

Μετά την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος ο εισηγητής κ. Τασιόπουλος επανήλθε για μια σύντομη επισήμανση αναφορικά με την αιτιολογία των συμβούλων που το καταψήφισαν αναφερόμενος σε νέα έργα τα οποία βρίσκονται στην ενότητα των χρηματοδοτήσεων όπως το “Εξωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης Οικισμών Β’ Φάση” και την επισκευή σχολικών συγκροτημάτων. Η αιτιολογία της καταψήφισης όμως είχε ήδη εξοργίσει το Δήμαρχο ο οποίος πήρε το λόγο και κατηγόρησε τους συμβούλους της μειοψηφίας ότι δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το πρόγραμμα το οποίο καταψήφισαν, ακυρώνοντας τις τοποθετήσεις τους. Το γεγονός της παρέμβασης πυροδότησε και από την άλλη πλευρά την κατάσταση.

“Το τεχνικό πρόγραμμα γίνεται με χρήματα τα οποία υπάρχουν. Και η προσπάθεια του Δήμου αποδεικνύεται περίτρανα.”, είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος, απαντώντας στον κ. Ζούλια ότι όποτε ζητήσει το λόγο, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι υποχρεωμένος να τον δώσει, και στον κ. Καβαλιέρο ότι δεν αντιλαμβάνεται την εμμονή με το πρόβλημα των λυμάτων, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του μέρος επενδυτικού σχεδίου αν κάποτε βρεθεί άλλου είδους χρηματοδότηση.

Με τη σειρά τους οι δύο σύμβουλοι απάντησαν σε έντονο τόνο με τον κ. Ζούλια να αναφέρει ότι το έργο του κτιρίου Θηλέων σαν παράδειγμα, ότι δεν είναι αποκλειστικά επιτυχία του Δήμου. “Μας κάνετε παρατήρηση γιατί δεν ψηφίζουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα. Μπορούμε να βρούμε πολλά για να μην το ψηφίσουμε”, ενώ ο κ. Καβαλιέρος επιτέθηκε φραστικά στον Πρόεδρο της συνεδρίασης κ. Βασίλη Καμακάρη, λέγοντάς του ότι διαλύει το Δημοτικό Συμβούλιο, επιτρέποντας παράτυπα και συστηματικά στο Δήμαρχο να επεμβαίνει στις αιτιολογίες των υπολοίπων.