Προετοιμασία του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου Βιώσιμης Διαχείρισης Θήρας

Τεχνολογικά εργαλεία και μικρά έργα υποδομής

  • Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 8 Φεβ. 2018 - 22:00

Διαχείριση ροών επισκεψιμότητας, αξιοποίηση του πολιτισμικού πλούτου και μικρά έργα υποδομής, ήταν στην ατζέντα της πρώτης φάσης της διαβούλευσης που πραγματοποίησε ο Δήμος Θήρας για τη συγκρότηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα δώσει ανάσα στο νησί.

Στο χρόνιο πρόβλημα τουριστικού κορεσμού της Σαντορίνης επιχειρεί να δώσει τέλος ο Δήμαρχος, Νίκος Ζώρζος, μέσω μίας ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης, με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση το διήμερο 5 & 6 Φεβρουαρίου με εκπροσώπους του Δήμου, μελετητές και επαγγελματικούς φορείς του νησιού, προκειμένου να κατατεθούν όλα τα δεδομένα ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός της επένδυσης.

Έξυπνες εφαρμογές και παρεμβάσεις στη διαχείριση της τουριστικής ροής

Ο κ. Ζώρζος μίλησε στην Κοινή Γνώμη, στον απόηχο της διήμερης διαβούλευσης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η διαδικασία θα προχωρήσει απρόσκοπτα. “Η Σαντορίνη έχει αρκετά θέματα προς διαχείριση, με αυτή των τουριστικών ροών να είναι ιδιαίτερης σημασίας” σχολίασε, επισημαίνοντας τις πολυεπίπεδες δυσκολίες που προκύπτουν απ’ την άφιξη και παραμονή των τουριστών στο νησί, αλλά και την ανάγκη διευκόλυνσης της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων.

“Επιχειρούμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση, κάτι το οποίο έχει γίνει στην Ευρώπη και σε λίγους Δήμους στην Ελλάδα, ούτως ώστε να διαχειριστούμε μ’ ένα σύγχρονο τρόπο τις τουριστικές ροές”, επεσήμανε, δίνοντας και μία επιπλέον διάσταση, της σύνδεσης με τον πολιτιστικό τουρισμό. “Ο επισκέπτης θα μπορεί να έχει πλήρη ενημέρωση για ότι ενδιαφέρον συμβαίνει και υπάρχει στο νησί” πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για το μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα στη Σαντορίνη. “Όλα αυτά συνδέονται, με ένα σύγχρονο τρόπο, δηλαδή για παράδειγμα με μία εφαρμογή ακόμα και στο κινητό του ενδιαφερόμενου, που θα τον ενημερώνει ότι τη δεδομένη στιγμή στην Οία έχει πολύ κόσμο, οπότε θα έχει μεγαλύτερη άνεση να την επισκεφθεί κάποια άλλη ώρα και παράλληλα θα τον ενημερώνει για το τι άλλο ενδιαφέρον υπάρχει”, επεξήγησε. Παράλληλα ο Δήμαρχος Θήρας αναφέρθηκε στη συνεργασία του Δήμου με το Σωματείο Διάζωμα και το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που υπάρχει για τους πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, σχολιάζοντας ότι οι δύο αυτές μελέτες συναντώνται σε αρκετά σημεία.

Στο πλαίσιο της ΟΧΕ συμπεριλαμβάνονται κάποια μικρής κλίμακας έργα για τη διευκόλυνση των επισκεπτών, συμπλήρωσε ο κ. Ζώρζος, όπως την κατασκευή πεζοδρομίων σε σημεία που παρακωλύεται η διέλευση πεζών ή τη δημιουργία ενός πιο εργονομικού χώρου στάθμευσης. “Μιλάω εδώ και αρκετά χρόνια για το θέμα του κορεσμού. Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από πλευράς των αρμοδίων υπουργείων είναι απαραίτητο τουλάχιστον να μπορούμε να διαχειριστούμε τις τουριστικές ροές και να διευκολύνουμε την ποιότητα της ζωής των μόνιμων κατοίκων”, επεσήμανε.

Επιδίωξη μίας εταιρικής σχέσης με τους επαγγελματικούς φορείς

Ο Δήμαρχος Θήρας τόνισε ότι το όλο εγχείρημα συνδέεται και με τη συμμετοχή των τοπικών επαγγελματικών και κοινωνικών τάξεων. “Για να πετύχει η προσπάθειά μας θα πρέπει να δημιουργηθεί δηλαδή μία εταιρική σχέση”, σχολίασε, επισημαίνοντας ότι αυτό όμως θα προκύψει στη δεύτερη βάση της διαβούλευσης. “Χρειάζεται μία εταιρική σχέση με όσους έχουν σχέση με τη διακίνηση του τουρισμού. Στην πρώτη φάση ήταν όλες οι παραγωγικές και επαγγελματικές τάξεις, απ’ τους ψαράδες μέχρι τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ και πούλμαν. Η συζήτησή μας ήταν πολύωρη αλλά υπήρξε θετική ανταπόκριση απ’ όλους”, πρόσθεσε.

“Στην επόμενη φάση της διαβούλευσης, οι δράσεις μας θα εξειδικευτούν. Οι μελετητές έχουν πολλά νέα δεδομένα, τα οποία εντάσσουν μέσα στη μελέτη π.χ. αριθμό κυκλοφορούντων mini bus, δεδομένα τα οποία κι εμείς αναζητήσαμε και η συγκέντρωσή τους απαιτούσε χρόνο”, επεσήμανε, θέτοντας ως απαιτούμενο μία σωστή πρόταση από τους μελετητές με τις ελάχιστες δυνατές αποκλίσεις.

Χρόνια αδιαφορία του κεντρικού κρατικού μηχανισμού

“Τα αρμόδια υπουργεία στα οποία έχουμε απευθυνθεί επανειλημμένως θα έπρεπε να έχουν βάλει τουλάχιστον προσωρινά έναν φραγμό”, δήλωσε ο κ. Ζώρζος, αναλύοντας το πρόβλημα κορεσμού το οποίο αντιμετωπίζει η Σαντορίνη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για φραγμούς στη δόμηση και την άδεια λειτουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων, κατηγορώντας το κράτος ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ να οργανώσει έναν τουριστικό προορισμό με αυτή τη δυναμική και τις ταχύτητες ανάπτυξης.

“Φέτος οργανωνόμαστε για να αντιμετωπίσουμε με ένα βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό τα ζητήματα που αφορούν τον τόπο, με κανονιστικές αποφάσεις. Η εφαρμογή όμως των κανονιστικών αποφάσεων έχει την ανάγκη των στελεχωμένων υπηρεσιών ελέγχου. Τόσο οι κρατικές όσο και οι δημοτικές δομές είναι υποστελεχωμένες δραματικά”, σχολίασε ο Δήμαρχος Θήρας, επισημαίνοντας την πάγια οριζόντια αντιμετώπιση του κράτους στα θέματα των νησιών. “Αυτό το οποίο θέλει ένας τόπος, ο οποίος τώρα αναπτύσσεται τουριστικά μπορεί να μην το χρειάζεται ένας άλλος ο οποίος είναι υπερανεπτυγμένος. Αλλά σίγουρα χρειάζεται μέσα και ανθρώπινους πόρους”, πρόσθεσε, σχολιάζοντας το ανύπαρκτο χωροταξικό νομοσχέδιο τουρισμού.

“Όταν ένας ΧΟΑΠ τελειώνει μετά από μια δεκαετία και ακολουθεί μεγάλη χρονική διαδικασία για να γίνει ΦΕΚ, έχουν μεσολαβήσει τεράστιες ανατροπές. Εμείς ζητάμε ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο να αφορά τις ζώνες οικιστικού ελέγχου και να βάζει περιορισμούς και αυτό είναι διαδικασία γρήγορη”, τόνισε, φέρνοντας το παράδειγμα της Σαντορίνης, όπου το 2012 έως το 2017 η αύξηση κατανάλωσης νερού έφτασε 65%, ως ενδεικτικό ρυθμό ανάπτυξης και ζήτησης πόρων. “Η βελτίωση των υποδομών είναι κάτι που αφορά όλη τη νησιωτική Ελλάδα που έχει το θέμα του φυσικού διαμελισμού και των ήδη αρκετών υποδομών και θεμάτων προς διαχείριση”, ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τη νησιωτικότητα κενό γράμμα καθώς όπως επεσήμανε, διαχρονικά δεν αποτυπώνεται σε καμία από τις επιλογές που κάνει η κεντρική διοίκηση.