Σφοδρές αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, ενόψει της γνωμοδότησης του ΠΕΣΠΑ, σχετικά με την καταλληλότητα της θέσης Πλούσκα, για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ

Διχάζει ακόμη και στο «παρά ένα» η Πλούσκα

Της Ευαγγελίας Κορωναίου
  • Πέμπτη, 5 Απριλίου, 2018 - 06:09

Ανεβαίνουν οι τόνοι, στους κόλπους του Δήμου Άνδρου, με αφορμή την επικείμενη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, για την καταλληλότητα χωροθέτησης του ΧΥΤΥ στη θέση Πλούσκα.

Το ζήτημα της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ Άνδρου, αποτελεί «καρφί» για το Δήμο, καθώς η βιωσιμότητα των προσωρινών μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων μειώνεται μέρα με τη μέρα, τα προβλήματα είναι συνεχή, ενώ και η ανακύκλωση, φαίνεται να μην έχει ακόμη λειτουργήσει.

Δεδομένου, ότι η οριστική απόφαση χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, η οποία θα δώσει το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησής του, έχει καθυστερήσει αρκετά χρόνια, αφορμής δοθείσης της πρόσφατης συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ, εκδηλώθηκαν πλήθος αντιδράσεων, εκ μέρους της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων του Δήμου Άνδρου, τόσο σε σχέση με την καταλληλότητα της θέσης Πλούσκα, όσο και για την επιμονή της δημοτικής αρχής στην χωροθέτηση, χωρίς ικανοποιητικά στοιχεία, για την επίπτωση που θα έχει στον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού, δεδομένου, ότι δύο εκ των τριών γεωτρήσεων, που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό το Μπατσί, συνορεύουν με το γήπεδο υπό εξέταση.

Ριπές κατά στελέχους της Α.Δ.Α.

Με ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ. Γιάννης Καπάκης, ρίχνει ευθείες βολές και ευθύνες επίσης σε στέλεχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα, στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υδάτων Ν. Αιγαίου της ΑΔΑ και τακτικό μέλος του ΠΕΣΠΑ, κ. Ηλία Νόκα – Ζωγράφο.

Όπως επισημαίνει, το στέλεχος της Αποκεντρωμένης «για τη θέση της Πλούσκας, φαίνεται ότι τα έχει πάρει όλα πάνω του», υποστηρίζοντας, ότι «εισηγείται, απορρίπτει, προτείνει, εγκρίνει και είναι ο τελικός γνωματεύων, βρίσκοντας κατάλληλη την περιοχή της Πλούσκας από πλευράς υδροφορίας, σε πλήρη αντίθεση με τους διακεκριμένους και εγνωσμένου κύρους Καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και το ΙΓΜΕ. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να τους «κουνάει» και το δάκτυλο και να αμφισβητεί τους χάρτες του ΙΓΜΕ και τη μελέτη Παπανικολάου για να αναδείξει την περιοχή ως κατάλληλη από πλευράς πετρωμάτων».

Αιτιολογόντας και παραθέτοντας σχετικά έγγραφα, για ορισμένα εκ των λεγομένων του, ο κ. Καπάκης, αναφέρει στην ανακοίνωση, πως «είναι ο ίδιος που με απόφασή του στις 08-05-2015 «εξαφάνισε» ολόκληρο ρέμα από τη περιοχή Πλούσκα […] Είναι ο ίδιος που προηγούμενα είχε αδειοδοτήσει τις τρεις γεωτρήσεις Μπατσίου και μάλιστα στο αιτιολογικό πριν περίπου τριάντα χρόνια έλεγε ότι τα πετρώματα αποτελούνται από σιπολίνες. Τώρα ως εκ του θαύματος, άλλαξαν σύσταση τα πετρώματα και είναι αδιαπέρατα […] Είναι ο ίδιος που πριν από 15 χρόνια σε συνεδρίαση στις 22-04-2003 του τότε Συνδέσμου Δήμων Άνδρου, δήλωνε με κομπορρημοσύνη ότι οι περιοχές Γίδες (όπου η Πλούσκα), Άρνη και Τρομάρχια είναι ακατάλληλες για χωροθέτηση ΧΥΤΥ […] Είναι ο ίδιος που έθεσε 19 διευκρινιστικά ερωτήματα-ελλείψεις στη μελέτη Μπηλιώνη για την θέση Πλούσκα, τα οποία από ό,τι φάνηκε αδυνατούσε να απαντήσει ο μελετητής, οπότε ο κ. Νόκας αποφάσισε μια μέρα του Οκτώβρη να τα ανακαλέσει και να απαντήσει ο ίδιος αυθημερόν και την ίδια ώρα να εκδώσει υπερ-θετική γνωμοδότηση, εγκρίνοντας την επίμαχη υδρολογική μελέτη».

Αμφισβήτηση για την καταλληλότητα της Πλούσκας

Παράλληλα, ο κ. Καπάκης, από κοινού με τους δημοτικούς συμβούλους Βολίκα Άννα, Βόσσο Ανδρέα, Μαμάη Μαρία και Ψωμά Άννα, υπογράφει ανοικτή επιστολή – αναφορά, με αποδέκτες, μεταξύ άλλων, τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, τον Γ.Γ. Διαχείρισης Συντονισμού Αποβλήτων, καθώς και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, καθώς, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, «εδώ και καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας άσκησης πολλαπλών πιέσεων, προκειμένου να επισπευτεί άρον-άρον η έκδοση της θετικής απόφασης για τη δημιουργία του ΧΥΤΥ στην Πλούσκα, παρότι πρόκειται για μια περιοχή σφοδρά αμφισβητούμενη», η οποία «εγκρίθηκε με την οριακή πλειοψηφία μιας μόλις ψήφου από το Δημοτικό μας Συμβούλιο και προκάλεσε και την ανεξαρτητοποίηση τριών βασικών δημοτικών συμβούλων (εκ των οποίων η μία και Αντιδήμαρχος) από τη διοικούσα το Δήμο μας παράταξη».

Επαναλαμβάνοντας και σε αυτό το έγγραφο την αμφισβήτησή τους, σχετικά με το ρόλο του Προϊσταμένου της Δ/νσης Υδάτων της ΑΔΑ, επισημαίνουν, πως «το Ι.Γ.Μ.Ε. μετά από κλήση του από τη Δ/νση ΠΕΧΩΣΧ της ΑΔΑ και γνωστοποιεί την Έκθεση γεωλογικής-υδρογεωλογικής αυτοψίας του στην περιοχή Πλούσκα, διενεργηθείσα από δύο έγκριτους επιστήμονες-στελέχη του ΙΓΜΕ, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να συναχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη γεωλογική δομή και την υδραυλική επικοινωνία των διαφορετικών γεωλογικών σχηματισμών στην Πλούσκα εάν δεν υλοποιηθούν προηγουμένως 4 συγκεκριμένες προτεινόμενες δράσεις (αντλητικές δοκιμασίες, ανόρυξη, δειγματοληπτικές γεωτρήσεις, δοκιμές περατότητας, μελέτη κ.α.)

Ασκώντας οξύτατη κριτική, τόσο στο Δήμαρχο Άνδρου, όσο και στον Έπαρχο, σχετικά με την επιμονή τους για χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στη θέση Πλούσκα, παρά τα αμφισβητούμενα μέχρι στιγμής στοιχεία, για την καταλληλότητά της, τα οποία και εμμένουν να αποκρύπτουν, όπως υποστηρίζεται, οι δημοτικοί σύμβουλοι καταλήγουν, πως «επιθυμούμε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τα απορρίμματα και να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΥ σε θέση ασφαλή και χωρίς την παραμικρή επιστημονική αμφιβολία για την τρωτότητα του εδάφους και του υφιστάμενου υδροφόρου ορίζοντα, σε θέση επωφελή από πλευράς κόστους-ωφέλειας για το δημόσιο χρήμα ακόμα και το ευρωπαϊκό, με απολύτως σύννομες διαδικασίες».

Πιέζει ο Έπαρχος

Από την πλευρά του, ο Έπαρχος Άνδρου, με δική του επιστολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σημειώνει την επιτακτική ανάγκη οριστικής τακτοποίησης του ζητήματος.

Όπως αναφέρει, «μετά από 6 έτη αναμονής, οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση σημαίνει τεράστιο κίνδυνο περιβαλλοντικής, οικονομικής ζημιάς, δημόσιας υγείας από χιλιάδες δέματα που είναι έτοιμα να σκάσουν γεννώντας νέο ΧΑΔΑ στον χώρο του αποκατεστημένου πρώην ΧΑΔΑ, από το γεγονός ότι στις 14/5/2018 θα εκδικαστεί στο ΣτΕ η αίτηση του Υπουργείου Πολιτισμού για απομάκρυνση του δεματοποιητή από τον αρχαιολογικό χώρο της Σταυροπέδας, από το γεγονός ότι ο αποκατεστημένος  ΧΑΔΑ με χρήματα της ΕΕ 2007-2013 κινδυνεύει άμεσα να αναβιώσει και τα χρήματα της ΕΕ θα πρέπει να επιστραφούν και αυτόματα θα εφαρμοστεί το επιδικασθέν πρόστιμο στην χώρα για τον ΧΑΔΑ Άνδρου».

Σημειώνεται, πως η λήψη απόφασης για τον ΧΥΤΥ Άνδρου αναβλήθηκε, κατά τη συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου 2018, αφού πρώτα όμως πραγματοποιήθηκε ακρόαση, προκειμένου να εκθέσουν την επιχειρηματολογία τους επί του θέματος, πρώτα της Επιτροπής Συντονιστικού των κατοίκων των Γιδών, στη συνέχεια των τριών ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, που συνυπέγραφαν την προαναφερθείσα ανοικτή επιστολή, κ.κ. Μαμάη, Βολίκα και Βόσσο, των κατοίκων του Αγίου Πέτρου με τη δικηγόρο τους, ακολούθως της εκπρόσωπου-δικηγόροτ της Μονής Αγιάς, των εκπροσώπων των κατοίκων του Πιτροφού και Ζαγανιάρη, που κατέθεσαν υπόμνημα, και στο τέλος του Δήμου Άνδρου.

Η νέα συνεδρίαση του ΠΕΣΠΑ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018.

Ετικέτες: