«Στοίχημά μας είναι η λειτουργία του ΧΥΤΥ μέσα στην 5ετία»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 11 Μαρτίου, Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο νησί μας, σε απόλυτα συναινετικό κλίμα, όπως ζήτησε ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, κατά την εισήγησή του.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της μελετητικής εταιρείας, οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα της βαθμολόγησης των θέσεων που προτάθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο από την πλειοψηφία και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις οι οποίες τέθηκαν. Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνησε ο μελετητής, το υποκριτήριο για το οποίο τόση κουβέντα έγινε μετά το Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Φεβρουαρίου, δεν επηρεάζει τη βαθμολογία για καμία από τις τέσσερις πρώτες θέσεις.

Αποφασίστηκε ομόφωνα να αποσυρθεί η αλλαγή του υποκριτηρίου που είχε αποφασισθεί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος τυχόν καθυστερήσεων γραφειοκρατικού χαρακτήρα.

Ακολουθεί η εισήγηση του Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο:

«Σας καλωσορίζω όλους. Καλωσορίζω επίσης τον κ. Μπούργκα και την συνεργάτιδά του που έχουν έρθει εκ μέρους της μελετητικής εταιρείας.

Θέμα συζήτησης αυτό που αφορά όλους μας και είναι μείζονος σημασίας για την Άνδρο.

Θεωρώ πως πρέπει να σταθούμε απέναντι στο πρόβλημα ενωμένοι, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις, οξύνσεις και διαξιφισμούς.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας -και το εννοώ όλοι μας- ότι οφείλουμε να αφήσουμε κατά μέρος τα προσωπικά και τα εγώ μας και να κοιτάξουμε το όφελος του νησιού, δίδοντας λύση σε ένα πρόβλημα, που μας ταλαιπωρεί πάνω από 20 χρόνια. 

Είναι ένα θέμα που θα το λύσουμε όλοι μαζί.

Ένα ζήτημα το οποίο αν δεν λυθεί, δεν μπορεί το Νησί μας να αναπτυχθεί σε κανέναν τομέα.

Στο συμβούλιο του Νοεμβρίου 2014, ομόφωνα αποφασίσαμε να εμπλουτιστεί η υφιστάμενη μελέτη με νέες θέσεις.

Ήταν μια δέσμευση για εμπλουτισμό της υφιστάμενης μελέτης με νέες θέσεις, προκειμένου αυτό που θα προκύψει να είναι πιο αντικειμενικό.
Αυτή η δέσμευση, που την κατοχυρώσαμε και σαν συμβούλιο ομόφωνα, είναι απολύτως συμβατή τόσο με την δέσμευσή μας προεκλογικά, όσο και με τα έγγραφα που ερχόνταν από την αποκεντρωμένη Διοίκηση και ζητούσαν επεξηγήσεις για την μελέτη, αλλά και να εμπλουτίσουμε με νέες θέσεις την υφιστάμενη μελέτη.
Συνεπώς δεν πρόκειται για νέα μελέτη αλλά για την ίδια, με εμπλουτισμό των θέσεων.

Επίσης να τονίσω πως χρηματοδότηση αυτή τη στιγμή το έργο δεν έχει, απλούστατα γιατί ακόμα δεν έχουμε περιβαλλοντικούς όρους και δεν μπορέσαμε να το εντάξουμε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007- 2013. Η χρηματοδότηση θα έρθει με το νέο ΕΣΠΑ 2015 - 2020, όπου τα χρήματα από την Περιφέρεια είναι δεσμευμένα, τόσο για την Άνδρο όσο και για άλλα νησιά που διατηρούν ΧΑΔΑ.

Στην διαδικασία που ακολούθησε, προτάθηκαν νέες θέσεις. Και ο μελετητής, έχοντας πλέον στα χέρια του όλες τις θέσεις, τις επεξεργάστηκε και θα μας παρουσιάσει τα αποτελέσματα.

Πριν δώσω τον λόγο στον μελετητή, θα ήθελα να παρακαλέσω όλους να ακολουθήσουμε μια ήπια και πολιτισμένη συζήτηση. Έναν διάλογο στον οποίο, χωρίς προσωπικές αντεγκλήσεις και ακρότητες, να κατατεθούν όλες οι απόψεις και να λυθούν όλες οι απορίες.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε -Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και πολίτες- ότι βρισκόμαστε εδώ με μοναδικό σκοπό να λύσουμε το πρόβλημα.

Να αποκτήσει το Νησί έναν σύγχρονο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, που δεν κάνει κακό στο περιβάλλον αλλά αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλου του Νησιού».

Μετά το πέρας της διαδικασίας ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, δήλωσε:

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε το πιο σημαντικό συμβούλιο για τον Δήμο μας, με θέμα τη χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Υ. και της μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων. Το συμβούλιο ήταν άκρως συναινετικό και θέλω να ευχαριστήσω όλους γι΄ αυτό.

Ήμασταν απόλυτα συνεπείς με την δέσμευσή μας για εμπλουτισμό των θέσεων με νέες, κάτι που το κάναμε παρά τις έντονες αντιδράσεις. Αποδείχτηκε πως η απαλοιφή του πλεονάζοντος υποκριτηρίου δεν είχε καμιά πονηρή πρόθεση αφού τελικά δεν άλλαξε τίποτα στην βαθμολογία των θέσεων και προκειμένου να υπάρχει γρήγορη διαδικασία, απόλυτη ομοφωνία και καμιά γκρίζα σκέψη, αναιρέθηκε η πρώτη απόφαση.

Ο εμπλουτισμός με νέες θέσεις έγινε με μοναδικό σκοπό να βρεθεί η βέλτιστη θέση και να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αντιδράσεις.

Θεωρώ πως πρέπει να σταθούμε όλοι μας απέναντι στο πρόβλημα που ταλανίζει το νησί μας πάνω από 20 χρόνια. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη αν δεν λύσουμε το θέμα των απορριμμάτων με σύγχρονο και επιστημονικό τρόπο.

Την χρηματοδότηση για το έργο την έχουμε εξασφαλίσει από το νέο ΕΣΠΑ 2015-2020.

Έχουμε την βούληση να προχωρήσουμε χωρίς πισωγυρίσματα, εκτός και αν υπάρξουν ενστάσεις. Το στοίχημά μας είναι η λειτουργία του ΧΥΤΥ να ξεκινήσει μέσα στην 5ετία που διανύουμε σαν δημοτική αρχή.

Είναι ένα έργο που θα προστατέψει το περιβάλλον μας και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της Άνδρου».

Ετικέτες: