Σκληραίνει τη στάση του ο Δήμος Σίφνου απέναντι σε φαινόμενα μη αδειοδοτημένης απόρριψης μπάζων και αδρανών υλικών με επιβολή τσουχτερών προστίμων χιλιάδων ευρώ

Βαρύς ο πέλεκυς για την ανεξέλεγκτη ρίψη ΑΕΚΚ

Της Ευαγγελίας Κορωναίου
  • Παρασκευή, 20 Απριλίου, 2018 - 06:16

Την αυστηροποίηση του Κανονισμού Καθαριότητας, στα άρθρα, τα οποία αφορούν στην άναρχη ρίψη μπάζων και λοιπών αδρανών υλικών, αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σίφνου.

Δεδομένης της σημαντικής περιβαλλοντικής καταστροφής, την οποία επιφέρει η ρίψη μπάζων, σε ακατάλληλους χώρους, ή χωρίς δικλείδες ασφαλείας, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σίφνου, επικαιροποίησε τον Κανονισμό Καθαριότητας, όπου προστέθηκαν αυστηρότερες διατάξεις, σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα δε, με τη σχετική εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, η Σίφνος αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου διάφορα αδρανή υλικά, εναποτίθενται χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης και της μέριμνας του Δήμου για την βελτίωσή της, είναι η επιβολή ογκοδέστατου προστίμου, καθώς και η καθιέρωση συστήματος, με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τον ενδιαφερόμενο, προς το Δήμο, προκειμένου να ληφθεί άδεια, για την εναπόθεση αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).

«Τσουχτερές» οι κυρώσεις

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναγιγνώστηκε η εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, κ. Νίκου Ποδενέ, η οποία αναφέρει, πως, «μετά την υπ’ αρ. 32/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου, με την οποία ψηφίστηκε ο Κανονισμός Καθαριότητας – Ανακύκλωσης του Δήμου μας, και την υπ’ αρ.

207/2017 απόφασή μας, με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίησή του, με την προσθήκη άρθρου για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού από ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοδομικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός των οικισμών κ.λ.π., προτείνουμε την εκ νέου τροποποίηση του Κανονισμού».

Όπως σημειώνεται στην εισήγηση, προτάθηκε η προσθήκη στο άρθρο 2.2., της φράσης “...Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης ρίψης μπαζών – αδρανών υλικών επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000,00€)”.

Υπενθυμίζεται, ότι στο άρθρο 2.2 αναφέρεται, ότι «Επίσης δεν θεωρούνται απορρίμματα, άχρηστα ή αδρανή υλικά που προέρχονται από οικοδομικές εργασίες (κατεδαφίσεις, ανεγέρσεις, επισκευές, ή διαρρυθμίσεις ακινήτων) ή άλλα υλικά που προέρχονται από επαγγελματική, βιοτεχνική, βιομηχανική ή άλλη χρήση. Σε καμία περίπτωση τα τελευταία δεν πρέπει να εγκαταλείπονται χύμα, σε οδούς, πεζοδρόμια, ακάλυπτους χώρους κ.λ.π, αλλά πρέπει να μεταφέρονται για διαχείριση στους επιτρεπόμενους χώρους.

Υπόχρεος για την μεταφορά και την διαχείριση είναι ο κύριος του ακινήτου και ο εργολάβος του έργου, που επιβαρύνονται και με την σχετική δαπάνη». Στο σημείο αυτό, προτείνεται η ένταξη της προσθήκης, σύμφωνα με την εισήγηση, ενώ στη συνέχεια ορίζεται, ότι «εξυπακούεται ότι η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου δεν θα χορηγεί σε καμία περίπτωση άδεια καταλήψεως κοινοχρήστου χώρου για υλικά, αν ο αιτών δεν έχει εξασφαλίσει container ή ειδικούς σάκους για την εναπόθεσή τους».

Εγγυητική… συμμόρφωσης

Επιπλέον, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, εισηγήθηκε και την προσθήκη, στο άρθρο 6.1, της φράσης «...Για την εναπόθεση των υλικών στους επιτρεπόμενους χώρους ο ενδιαφερόμενος θα καταθέτει στο Δήμο εγγυητική επιστολή, το ύψος της οποίας διαμορφώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα της εναπόθεσης όπως παρακάτω:

α) για χρονικό διάστημα από μία (1) ημέρα έως και μία (1) εβδομάδα: πεντακόσια ευρώ (500,00€),

β) για χρονικό διάστημα από μια (1) εβδομάδα έως και ένα (1) μήνα: χίλια ευρώ (1.000,00€), γ) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός (1) μήνα: δυο χιλιάδες ευρώ (2.000,00€).”

Στο άρθρο 6.1 του Κανονισμού Καθαριότητας ορίζεται, ότι «Όσοι μεταφέρουν υλικά οικοδομών στους οικισμούς θα τα εναποθέτουν στα σημεία που έχει καθορίσει ο Δήμος γύρω από τον κάθε οικισμό, αυστηρά για το διάστημα για το οποίο θα έχουν πάρει έγκριση μετά από σχετική υποχρεωτική αίτησή τους». Στο σημείο αυτό προτείνεται η ένταξη της δεύτερης προσθήκης, και η συνέχιση του άρθρου, όπου αναφέρεται, πως «Κατά τη μεταφορά τους θα πρέπει να φροντίζουν να μη σκορπίζουν τα υλικά στους δρόμους, αλλά να τα τοποθετούν με τέτοια διάταξη στα στενά και στους δρόμους, ώστε να είναι δυνατή η διέλευση των πεζών και η ροή των νερών της βροχής. Παράλληλα οφείλουν να καθαρίζουν άμεσα τα σημεία που έχουν τοποθετήσει τα υλικά, καθώς και τις ακαθαρσίες των ζώων. Στα ίδια σημεία και μόνο, υποχρεούνται να αδειάζουν τα υλικά και οι ιδιοκτήτες Φ.Ι.Χ. και Φ.Δ.Χ. Η μεταφορά οικοδομικών υλικών εντός των οικισμών επιτρέπεται μόνο με ειδικά οχήματα που έχουν άδεια να κυκλοφορούν μέσα στα στενά των οικισμών, για την προστασία των πλακόστρωτων. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται».

Πριν τη λήψη της σχετικής απόφασης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Σούλης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της συνεχιζόμενης ρίψεις μπάζων στην περιοχή της Βορεινής, καθώς και στη ρητή απαγόρευση που βρίσκεται σε ισχύ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε όλη την Ελλάδα, η παράνομη ρίψη μπάζων, αποτελεί βαθιά πληγή, για το μοναδικό και ιδιαίτερο περιβάλλον της χώρας μας. Αρκεί μόνο η διαπίστωση, πως ανά νομό, η ποσότητα των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), που απορρίπτονται χωρίς τα νόμιμα και απαραίτητα για την ασφάλεια μέσα, αποτελούν εκατοντάδες (ή και χιλιάδες, σε περιοχές με μεγάλες πόλεις) τόνους, κάθε μέρα. Ο μεγάλος όγκος αυτός, προκαλεί τεράστιες καταστροφές και υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον, διαταράσοντας ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως αυτά των νησιών, τα οποία αντιμετωπίζουν τις συνέπειες στην υποβάθμιση της γενικότερης εικόνας τους, που με τη σειρά της έχει αντίκτυπο και στον τομέα του τουρισμού.

 

Ετικέτες: