Ο απολογισμός του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Δημοτική Υπηρεσία με κοινωνικό έργο

  • Δευτέρα, 21 Μαΐου, 2018 - 06:19

Έναν πλήρη απολογισμό πεπραγμένων κατέθεσε το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, με αναφορά στοιχείων για τις κυριότερες δράσεις του κατά το 2017.

Με σαφείς επεξηγήσεις για τις δράσεις των προγραμμάτων που υλοποιούνται και με αναφορά στοιχείων που καταδεικνύουν το μέγεθος του έργου της υπηρεσίας, δίνεται στη δημοσιότητα η απολογιστική έκθεση, όπως αυτή θα παρουσιαστεί κατά τον γενικό απολογισμό της Δημοτικής Αρχής την Τετάρτη 23 Μαΐου. 

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Το προνοιακό πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»,  η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε την 1/2/2017, αφορά στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Όπως σημειώνεται από την αρμόδια υπηρεσία, ωφελούμενες μονάδες του προγράμματος, είναι τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (μονοπρόσωπα ή πολυπρόσωπα/συμπεριλαμβανομένων των φιλοξενουμένων και οι άστεγοι).

Με βάση τα στοιχεία του προγράμματος, το οποίο είναι διαρκές και «ανοικτό» σε υποβολή νέων αιτήσεων δυνητικών δικαιούχων και τροποποιητικών αιτήσεων ήδη υφιστάμενων δικαιούχων, ο αριθμός των ωφελούμενων νοικοκυριών στη Σύρο ανέρχεται στα 405.

Κέντρο Κοινότητας

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ιδρύθηκε τον Αύγουστο 2017 και οι υπηρεσίες του απευθύνονται σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Στο Κέντρο Κοινότητας έχουν προσληφθεί και απασχολούνται τρία άτομα εκ των οποίων δύο Κοινωνικοί Λειτουργοί και μία Διοικητική Υπάλληλος.

Κατά το τετράμηνο της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας εντός του 2017, ο αριθμός των ωφελούμενων ανήλθε σε 1.072 άτομα.

Πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής

Συνεχίστηκε και το 2017 η λειτουργία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD). Το Επισιτιστικό Πρόγραμμα υποστηρίζει δράσεις σχετικά με τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση και διανομή τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής και στηρίζει συνοδευτικά μέτρα και δραστηριότητες που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων. Ωφελούμενοι των δράσεων του προγράμματος είναι άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το 2017 πραγματοποιήθηκε διανομή προϊόντων σε 224 νοικοκυριά, με συνολικά 498 ωφελούμενα μέλη.

Επισιτιστική αρωγή προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες οικογενειών και μεμονωμένων πολιτών, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επισιτιστικής ανασφάλειας, η Υπηρεσία συνέχισε και το 2017 την εφαρμογή του προγράμματος επισιτιστικής συνδρομής προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Οι διανομές πραγματοποιήθηκαν σε 364 ωφελούμενα νοικοκυριά.

Η ετήσια αναθεώρηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο 2017.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος διανέμεται καθημερινώς, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μία μερίδα μαγειρεμένου φαγητού σε τέσσερις πολίτες.

Οικονομική και άλλη συνδρομή προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Με εισηγήσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας και των αρμοδίων επιτροπών, ενισχύθηκαν οικονομικώς πολίτες του νησιού οι οποίοι έχρηζαν άμεσης οικονομικής ενίσχυσης λόγω εκτάκτων αναγκών που αντιμετώπιζαν.

Συνολικά το έτος 2017 ενισχύθηκαν οικονομικώς 26 άτομα και οικογένειες, λαμβάνοντας συνολικά το ποσό των 8.500 ευρώ. Προτεραιότητα δόθηκε σε άτομα και οικογένειες που αντιμετώπισαν επείγουσες ανάγκες και ειδικά σε πρόσωπα που ήλθαν αντιμέτωπα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Υλική συνδρομή

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου βρίσκεται σε τακτική συνεργασία με συλλόγους και φορείς του νησιού, καθώς και με ιδιώτες που επιθυμούν να παράσχουν υλική συνδρομή σε πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη. Διατηρώντας και προστατεύοντας, ως οφείλει, την ανωνυμία των πολιτών, η υπηρεσία δέχεται τα αιτήματα φορέων και -αξιοποιώντας και την ιδιωτική πρωτοβουλία και διάθεση για προσφορά- διαμεσολαβεί προκειμένου οι προσφορές να φθάσουν στις οικογένειες που τις έχουν ανάγκη.

Μέριμνα για τους αστέγους

Εντός του 2017 και κατ’ εκτέλεση απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, η Υπηρεσία μερίμνησε για τη στέγαση πολίτη που, επί σειρά ετών, ήταν άστεγος ή διαβιούσε ως φιλοξενούμενος σε μη σταθερή ή ακατάλληλη στέγη. Τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, διαμορφώθηκε, με τη συνεργασία της υπηρεσίας και του Τμ. Μικρών Έργων του Δήμου, όσο και με προσωπική εθελοντική εργασία και συλλογή διαφόρων δωρεών, ένας δημοτικός χώρος, στον οποίον σήμερα πλέον διαβιοί ο εν λόγω πολίτης, υπό την καθημερινή επίβλεψη της υπηρεσίας, σε πλήρως και καθημερινώς υποστηριζόμενο περιβάλλον.

Επιπλέον, με ενέργειες της υπηρεσίας, στεγάστηκε πρόσωπο, πάσχον από ψυχική νόσο, το οποίο δεν διαθέτει υποστηρικτικό περιβάλλον. Το πρόσωπο αυτό παρακολουθείται καθημερινώς και στενώς από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Προνοιακά επιδόματα αναπηρίας για 19 Δήμους των Κυκλάδων

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, συνέχισε και καθ’ όλο το έτος 2017 να παρέχει διοικητική υποστήριξη σε όλους τους Δήμους του Νομού Κυκλάδων σε ό,τι αφορά την άσκηση αρμοδιοτήτων, ειδικώς σε ό,τι αφορά τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας και τη φαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων πολιτών. Πέραν του διοικητικού φόρτου, που έχει επωμιστεί το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης, τα στοιχεία αποτυπώνουν επακριβώς το συνολικό ύψος των επιδομάτων αναπηρίας που διαχειρίστηκε και χορήγησε η υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, σε 996 ανήλθε ο αριθμός των ληπτών προνοιακών επιδομάτων στον Νομό Κυκλάδων και το ποσό που τους διανεμήθηκε ανήλθε σε 4.812.643,98 ευρώ.

Παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης

Οι ανασφάλιστοι πολίτες τυγχάνουν δωρεάν ιατρονοσηλευτικής περίθαλψης σε δημόσιους φορείς παροχής υγείας με χρήση μόνο του ΑΜΚΑ τους. Μέσω της Υπηρεσίας εφαρμόζεται η νέα διαδικασία παροχής δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και τους υπολοίπους διοικητικώς υποστηριζόμενους Δήμους του Νομού Κυκλάδων.

Κοινωνικό φαρμακείο

Το Κοινωνικό Φαρμακείο ξεκίνησε τη λειτουργία του με σκοπό να παρέχει δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους, άπορους, αναξιοπαθούντες πολίτες, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Εξαιτίας της έκδοσης Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφαλίστων από την Υπηρεσία, οι ανασφάλιστοι έχουν δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Φαρμακείου να είναι ελάχιστοι. Παρ' όλα αυτά, η Υπηρεσία συνεχίζει να παραλαμβάνει δωρεές φαρμάκων, ελέγχοντας, καταγράφοντας και τακτοποιώντας σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο που συστεγάζεται με την Κοινωνική Υπηρεσία.

Κατά τη διάρκεια του 2017 πραγματοποιήθηκαν αποστολές φαρμάκων, που ζητήθηκαν, στους Οίκους Ευγηρίας του νησιού, στο Δημοτικό Ιατρείο

Φολεγάνδρου (σε συνεργασία με τον Όμιλο Φουσκωτών Σκαφών Σύρου), σε υπηρεσία του Δήμου για τις ανάγκες των αδέσποτων ζώων της περιοχής Δείλι. Έως τις 31/12/2017 υπήρχαν καταγεγραμμένα στο Κοινωνικό Φαρμακείο 6.530 σκευάσματα.

Κ.Α.Π.Η.

Με ευθύνη των υπαλλήλων του Τμήματος για το έτος 2017 πραγματοποιήθηκαν 12 εκδηλώσεις για τα μέλη του ΚΑΠΗ.

Σημαντική εξέλιξη στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των ηλικιωμένων, αποτελεί η διάθεση, εκ μέρους του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, αγροτικού γιατρού στους χώρους του ΚΑΠΗ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων στα ηλικιωμένα μέλη. Στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας, παρασχέθηκε συνδρομή εκ μέρους του Δήμου προς το ΚΕΦΙΑΠ, με την εβδομαδιαία παρουσία και παροχή υπηρεσιών στους ωφελούμενους από τον Εργοθεραπευτή του Τμ. Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου. Στο πλαίσιο της συνεργασίας πραγματοποιήθηκαν συνεδρίες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ., δύο ημέρες την εβδομάδα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 λειτούργησαν επίσης τα τμήματα εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Φιλοξενία Προσφύγων

Οι υπάλληλοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Κέντρου Κοινότητας ήταν παρούσες/παρόντες και συμμετείχαν (σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, τη Δ/νση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Αγροτικής Πολιτικής, τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου), στη φιλοξενία και διημέρευση προσφύγων, που μετήχθησαν, μέσω της Σύρου, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων των Δωδεκανήσων.

Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελείται από δύο επιμέρους δομές, καθεμία από τις οποίες εξυπηρετεί μια διαφορετική περιοχή του Δήμου. Η μία δομή εξυπηρετεί την Ερμούπολη, το Μάννα και την Αζόλιμνο και η δεύτερη εξυπηρετεί τα χωριά που ανήκαν στον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας, καθώς και εξυπηρετούμενων που διαμένουν στον Γαλησσά.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων ατόμων καθώς και μη ηλικιωμένων (ΑΜΕΑ, κλπ) που χρήζουν κατ’ οίκον βοήθειας, υποστηρικτικών υπηρεσιών αλλά και ιατρικών ή/και νοσηλευτικών υπηρεσιών. Στο πρόγραμμα απασχολούνται σήμερα: Μία ψυχολόγος, 2 νοσηλευτές/τριες, 2 κοινωνικές φροντίστριες.

Τμήμα Παιδικών-Βρεφονηπιακών Σταθμών

Στην Ερμούπολη λειτουργούν: 1 Βρεφονηπιακός και 1 Παιδικός Σταθμός, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο Δήμο μετά την κατάργηση του Οργανισμού Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Επίσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» ΕΣΠΑ 2007-2013, λειτουργεί ένας Παιδικός Σταθμός στη θέση Βήσσας.

Το σχολικό έτος 2016-2017 συγκροτήθηκαν τα εξής τμήματα:

α) 3 στους Παιδικούς Σταθμούς της Ερμούπολης (Κ. Μαρούλη & Χ. Σμύρνης - Ξηρόκαμπος) με σύνολο νηπίων 74.

β) 2 στο Βρεφικό Σταθμό της Ερμούπολης (Χ. Σμύρνης - Ξηρόκαμπος) με σύνολο βρεφών 24, ηλικίας 18 μηνών έως 2 ½ ετών.

γ) 1 στο Βήσσα με σύνολο νηπίων 23.

Συνολικά φιλοξενήθηκαν 121 παιδιά, εκ των οποίων τα 40 παιδιά, στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής – Έτους 2016-2017».

Τα έσοδα των Παιδικών Σταθμών ανήλθαν κατά προσέγγιση στο ποσό των 133.023,08 ευρώ.