Ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου, ως επίτιμου δημότη Αμοργού

«Ας αναλογισθούμε τις ευθύνες μας και ας τις αναλάβουμε»

  • Τρίτη, 7 Αυγούστου, 2018 - 06:19

Την Αμοργό επισκέφθηκε, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, Νικόλαου Φωστιέρη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τον οποίο ο Δήμος τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη Αμοργού.

Ο κ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε στις φονικές πυρκαγιές της Αττικής, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «ας αναλογισθούμε τις ευθύνες μας και ας τις αναλάβουμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χρησιμοποιώντας ρήσεις του Αποστόλου Παύλου και του Πλάτωνα, καθώς και στίχους του Νίκου Γκάτσου, κάλεσε τους πολίτες της χώρας να αφιερώσουν τη σκέψη τους στα τραγικά θύματα της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, πραγματοποιώντας ένα μνημόσυνο στις ψυχές που χάθηκαν, αλλά και σε όλους εκείνους που δίνουν την μάχη για την ζωή.

«Η τιμή που σήμερα περιποιείτε στο πρόσωπό μου, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, με την ανακήρυξή μου ως Επίτιμου Δημότη Αμοργού», υπογράμμισε απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο Αμοργού, «είναι ξεχωριστή και ως εκ τούτου, άκρως τιμητική, καθώς προέρχεται από τον Δήμο ενός πολλαπλώς εμβληματικού νησιού της Πατρίδος μας. Στο οποίο, παρά την μικρή του έκταση αλλά χάρη στην μακρόχρονη και σπουδαία Ιστορία του, συναντώνται, κατά τρόπο αρμονικό, ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός με την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση», τόνισε ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία της Αμοργού, την οποία χαρακτήρισε ως κοιτίδα και λίκνο του πολιτισμού.

Σημείωσε δε ότι «η σύντομη ιστορική αναδρομή στο παρελθόν της Αμοργού μπορεί να εξηγήσει, έστω και εν μέρει, το γιατί, το 1943, μέσα στην φωτιά του πολέμου, ο Νίκος Γκάτσος έγραψε ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης τιτλοφορώντας το, δίχως εμφανή λόγο, «Αμοργός». Ειδικότερα:

Σ’ αυτό το νησί που δεν γνώρισε, μα μόνο φαντάσθηκε, ο Νίκος Γκάτσος «συμπύκνωσε» τον Τόπο μας: Τα τοπία του, με τις «ανήριθμες» ομορφιές τους και τους ανθρώπους του, με τις αρετές και τα πάθη της ζωής τους. Βιώνοντας εδώ, μαζί σας, την Αμοργό, θαρρώ ότι ο Νίκος Γκάτσος, μέσ’ από την ενόραση του αυθεντικού Ποιητή, δεν λάθεψε. Η Αμοργός είναι το «κουκούτσι» του καρπού που τον λένε «Ελλάδα»… Καταλήγοντας, έρχομαι στον λόγο, ο οποίος μας συγκέντρωσε στην Αμοργό και που, όπως είναι ευνόητο, μας εμπνέει όχι μόνο Θρησκευτικώς αλλά και Εθνικώς. Η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, μας καταυγάζει με το Θαβώρειο φως, το φως της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης. Ιδίως δε σήμερα εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε, ως Λαός και ως Έθνος, να μένουμε προσηλωμένοι στην πιστή τήρηση και των δύο αυτών αρετών.
Της Αλήθειας, για να εκπληρώσουμε το Εθνικό μας Χρέος, όπως ταιριάζει σε δικαιούχους μιας Ιστορικής, πραγματικά, Κληρονομιάς, οι οποίοι, όμως, πρέπει να γράψουν και την δική τους Ιστορία. Η ρήση του Πλάτωνος στον «Μενέξενο» μας το θυμίζει, διαχρονικώς: «Ανδρί οιωμένω τι είναι ουκ έστιν αίσχιον ουδέν, ή παρέχειν εαυτόν τιμώμενον μη δι’ εαυτόν αλλά δια δόξαν προγόνων».
Και της Δικαιοσύνης, για να μας καθοδηγεί, κατά την εκπλήρωση του ως άνω Εθνικού Χρέους -κι αυτό αποκτά εξαιρετική κρισιμότητα στις μέρες μας, μεσ’ από τις φονικές συμφορές που πλήττουν τον Τόπο μας και τον Λαό μας- ώστε να θυμόμαστε ότι βασικές συνιστώσες του Πολιτισμού μας, αλλά και του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, είναι ο Ανθρωπισμός, η Αλληλεγγύη και η Κοινωνική Δικαιοσύνη».

«Να συναισθανόμασθε τις ευθύνες μας»

Κατά την απονομή της τιμητικής διάκρισης από τον Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων, κ. Επιφάνιο, στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις αρχές της αλήθειας και της δικαιοσύνης και στη συναίσθηση των ευθυνών των πολιτικών προσώπων.

Συγκεκριμένα ανέφερε «Παρακαλώ να προσεύχεσθε για μένα και για όλους εκείνους, οι οποίοι φέρουμε την ευθύνη της διαχείρισης της τύχης του τόπου μας και της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, να ασκούμε τα καθήκοντά μας τηρώντας τις δύο αρχές τις οποίες εκπέμπει το Θαβώρειο Φως: τις αρχές της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Να μπορούμε να συναισθανόμασθε τις ευθύνες μας, να τις αναλαμβάνουμε με θάρρος και, κυρίως, να πορευόμασθε σύμφωνα με το συμφέρον του Ελληνικού λαού, όπως ορίζει το Σύνταγμα και όπως είναι το χρέος κάθε πολιτικού που σέβεται την αποστολή του».

«Η ηγεσία της Τουρκίας είναι κατώτερη των περιστάσεων»

Στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Δήμαρχος Αμοργού, ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, με αφορμή την αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται, ενώ έκανε ειδική μνεία και στους νεκρούς της πυρκαγιάς της Αττικής.

Όπως είπε «…μου θυμίσατε την τραγωδία της 23ης Ιουλίου, τους νεκρούς μας και εκείνους που δίνουν την μάχη για την ζωή. Τιμούμε την μνήμη εκείνων που δεν είναι κοντά μας, που έφυγαν τόσο άδικα. Προσευχόμαστε για εκείνους, Σεβασμιώτατε, οι οποίοι δίνουν τον αγώνα της ζωής. Και τότε μόνο θα έχουμε πράξει το χρέος μας, αν αναλάβουμε τις ευθύνες μας με τρόπο ώστε να μην έχουμε στο μέλλον ανάλογες τραγωδίες».

Στην αναφορά του στους Έλληνες στρατιωτικούς τόνισε με νόημα πως «Θα το ξαναπώ για μιαν ακόμη φορά: Αν νομίζει η ηγεσία της Τουρκίας ότι με τον τρόπο αυτό κάμπτει το ηθικό των Ελλήνων στρατιωτικών κάνει τεράστιο λάθος. Το ηθικό τους είναι ακμαίο και αποδεικνύει τι σημαίνει Έλληνας στρατιωτικός. Η Τουρκία όμως και η ηγεσία της εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Στα μάτια όλου του δημοκρατικού κόσμου αποδεικνύει ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου ούτε την έννοια της Δημοκρατίας και επομένως τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου.

Η διεθνής κατακραυγή το αποδεικνύει. Και θα πω κάτι: Είμαι βέβαιος ότι δεν αξίζει τέτοια μοίρα στον τουρκικό λαό. Η ηγεσία του με αυτά που κάνει, αυτές τις κρίσιμες ώρες, και με την τεράστια οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Τουρκία, είναι κατώτερη των περιστάσεων απέναντι και στον ίδιο τον τουρκικό λαό. Γιατί αυτά είναι δείγματα γραφής που θυμίζουν άλλες εποχές και άλλες αντιλήψεις. Δεν έχουν καμιά σχέση με την Δημοκρατία. Δεν επιτρέπουν καμία ευρωπαϊκή προοπτική στην Τουρκία. Και, κυρίως, υπονομεύουν την θέση της ακόμα και ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και ας μην ξεχνάμε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο μόνος δεσμός της Τουρκίας με την Δύση και με τον Δημοκρατικό Κόσμο. Αλλά μ’ αυτά που κάνει είναι αμφίβολο αν μπορεί να διατηρήσει αυτή τη θέση.

Προειδοποιούμε, λοιπόν, την Τουρκία: Στεκόμαστε δίπλα της στον αγώνα που κάνει, αλλά είμαστε απέναντι σε συμπεριφορές οι οποίες δεν πλήττουν μόνο Έλληνες πολίτες και Έλληνες στρατιωτικούς, αλλά πλήττουν την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Και η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει απαθής. Θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, το οποίο διαθέτει και εκείνη ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα υπερασπισθούμε την Δημοκρατία και βεβαίως τους στρατιωτικούς μας. Αλλά πριν απ’όλα θα υπερασπισθούμε την Δημοκρατία και τον Άνθρωπο. Ας πάρει αυτό το μήνυμα η Τουρκία, όσο ακόμα δεν είναι πολύ αργά».