Ξεκινά την εκτέλεση του έργου “Αρχαίες στρατηγικές για τη χρήση γης υπό διαχρονική προοπτική και οι επιπτώσεις στα σχέδια σύγχρονων υποδομών” στη Σίφνο το Υπουργείο Πολιτισμού

Αξιοποίηση γης βάσει... αρχαίων στρατηγικών

  • Τρίτη, 7 Μαΐου, 2019 - 06:17

Η τεκμηρίωση και χαρτογράφηση των αρχαιολογικών θέσεων και καταλοίπων περιοχών της Σίφνου, αναμένεται να υλοποιηθεί, μέσα από έργο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενέκρινε την εκτέλεση του έργου «Αρχαίες στρατηγικές για την χρήση γης υπό διαχρονική προοπτική και οι επιπτώσεις στα σχέδια σύγχρονων υποδομών» με το ακρωνύμιο “Siphnos and beyond” απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Πρακτικά αξιοποιήσιμα τα στοιχεία που θα εξαχθούν

Το έργο που θα εκτελεστεί αφορά στην συστηματική τεκμηρίωση και χαρτογράφηση αρχαιολογικών θέσεων και καταλοίπων περιοχών της Σίφνου η οποία θα παρέχει το μέσο ανασύστασης μορφών χρήσης του ιστορικού τοπίου, σε συνάρτηση με τις φιλολογικές και επιγραφικές πηγές. Αυτή η συστηματική τεκμηρίωση θα γίνει σε διαχρονική προοπτική και θα επιτρέψει να εξαχθούν συμπεράσματα για μια μακρά περίοδο αναφορικά με τις χρήσεις γης, το οδικό σύστημα, τα οικιστικά κέντρα, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, στοιχεία τα οποία μπορούν να παράσχουν εναλλακτικές λύσεις σε σύγχρονους σχεδιασμούς υποδομών και να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο μας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, από το έργο θα παραχθούν μέσα από την εκπόνηση αρχαιολογικής έρευνας και τεκμηρίωσης, τα παρακάτω αποτελέσματα:

Αναμένεται η διενέργεια διδακτορικού ερευνητικού προγράμματος με τη συμμετοχή ενός νέου επιστήμονα που θα ασχοληθεί με την εστιασμένη επεξεργασία διαχρονικών δεδομένων σε συγκεκριμένες περιοχές της νήσου Σίφνου σε συνεργασία με την έδρα Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Παράλληλα θα προχωρήσει η σταδιακή καταγραφή των αρχαιολογικών θέσεων της Σίφνου διαχρονικά με επιλεγμένες τρισδιάστατες απεικονίσεις και χρήση συστήματος GIS, τα αποτελέσματα της οποίας θα χρησιμεύσουν, τόσο στην προστασία και μελλοντική έρευνα και ανάδειξη των αρχαίων θέσεων, όσο και στην χρήση επιλεγμένων μνημείων για την ανάπτυξη φορητής εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία θα αξιοποιεί και θα παρουσιάζει μέσω κινητού δεδομένα που συλλέγονται και αποθηκεύονται στην GIS υποδομή του προτεινόμενου έργου.

Στο πλαίσιο του ίδιου έργου και της ανάγκης διάχυσης της πληροφορίας προβλέπονται δράσεις προβολής και προώθησης των υπό έρευνα περιοχών μέσω της διοργάνωσης δύο ημερίδων, μία στην Ελλάδα και μία στη Γερμανία καθώς και μιας έκθεσης με τα επιστημονικά αποτελέσματα των δύο πλευρών σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχουν τέτοιες δράσεις.

Προβλέπεται επίσης η διοργάνωση τμημάτων θερινών σχολείων με τη συμμετοχή σπουδαστών και νέων ερευνητών και με στόχο την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση ως προς την φυσική και πολιτιστική ταυτότητα του περιβάλλοντος.

Για την εκτέλεση της πράξης εγκρίνεται και η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού σύμφωνα με την απόφαση ένταξης του έργου στο Ε.Π. καθώς και στον πίνακα κατανομής προσωπικού σε Συγχρηματοδοτούμενα Έργα που συμπληρώθηκε για τις ανάγκες της διαδικασίας αιτιολόγησης του προϋπολογισμού του έργου.

Από το Υπουργείο, μόλις τον προηγούμενο μήνα προκηρύχθηκε η πρόσληψη εργατοτεχνικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, χρονικής διάρκειας δύο μηνών, από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης της σύμβασης ως το τέλος του έργου.

Έρευνα και καινοτομία για έξυπνη εξειδίκευση

Αξίζει να σημειωθεί, πως η δράση χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014–2020, στους Άξονες Προτεραιότητας 01 και 01Σ του ΕΠΑνΕΚ: «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες», και συγκεκριμένα στο Θεματικό στόχο 01 – Επενδυτική Προτεραιότητα 1b και στον Ειδικό Στόχο: 1.1 «Αύξηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και συνεργασιών για την ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικότητας σύμφωνα με την εθνική στρατηγική έρευνας και καινοτομίας για έξυπνη εξειδίκευση».

Ο προϋπολογισμός της Δημοσίας Δαπάνης της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «Διμερής και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας–Γερμανίας» ανέρχεται σε 9.000.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς πόρους (Δημόσια Δαπάνη), με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να διεκδικεί 270.000 ευρώ.

Η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους φορείς αναρτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, με δικαιούχους ερευνητικούς οργανισμούς (Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα), επιχειρήσεις και λοιπούς φορείς (Δημόσιο και άλλοι φορείς). Στο πλαίσιο της Δράσης επιχορηγούνται δαπάνες εκτέλεσης ερευνητικών έργων και καινοτομίας σε θεματικές προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) 2014-2020.

Οι θεματικές προτεραιότητες της Δράσεις αφορούν σε:

Αγροδιατροφή

  • Αειφόρος ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης με έμφαση στην βιο-οικονομία

Βιοεπιστήμες, Υγεία και Φάρμακα

  • Μεταφραστικές επιδημιολογικές μελέτες ανθρωπίνων ζωονοσογόνων λοιμωδών νοσημάτων

Ενέργεια:

  • Τεχνολογίες για την εξοικονόμηση ενέργειας

  • Τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από Α.Π.Ε.

  • Έξυπνα δίκτυα και συστήματα μεταφοράς και διανομής

  • Μείωση των επιπτώσεων από τη χρήση συμβατικών καυσίμων

  • Επιστημονική και τεχνολογική (Ε&Τ) υποστήριξη της εθνικής ενεργειακής πολιτικής

Υλικά και Κατασκευές:

  • Νανοτεχνολογία εστιασμένη σε δομές νανο-άνθρακα με εφαρμογές σε μεμβράνες και πορώδη μέσα για βιομηχανικές εφαρμογές

Πολιτισμός, Τουρισμός, Πολιτισμός/Καινοτομία και Κοινωνικές Προκλήσεις:

  • Ερευνητικές δράσεις σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς: ψηφιακή τεκμηρίωση πολιτιστικού αποθέματος

  • Ανάπτυξη πολιτιστικών και θεσμικών καινοτομιών στην βιομηχανία, την διακυβέρνηση, την διοίκηση και στην Κοινωνία Πολιτών

  • Βασικές Τεχνολογίες Γενικής Εφαρμογής (Key Enabling Technologies - KETs), με διεπιστημονικό χαρακτήρα:

  • Οπτικές Τεχνολογίες - Οπτική Μετρολογία με εφαρμογές σε διατομεακές παρεμβάσεις (έργα που διευθύνονται από τη βιομηχανία).

Ετικέτες: