Ένας ακόμη αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) αδειοδοτήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για εγκατάσταση στο Κόρθι της Άνδρου

“Πράσινο φως” σε αιολικό πάρκο στην Άνδρο

Την αδειοδότηση του νέου αιολικού σταθμού στη θέση Φραγκάκι Κορθίου στην Άνδρο, ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στις 16 Μαρτίου, αποδεικνύοντας ότι δεν λήφθηκε υπόψιν το αίτημα των νησιωτών για “πάγωμα” των αδειών έως την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ.

Αδειοδοτήθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας μόλις πριν δύο εικοσιτετράωρα η εγκατάσταση νέου αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κόρθι της Άνδρου, εν μέσω της δύσκολης αυτής συγκυρίας για τη χώρα μας, αλλά και της γενικότερης αντίθεσης που έχει εκφραστεί από την ίδια την κοινωνία, ενάντια σε τέτοιου είδους επενδύσεις, χωρίς να έχει υπάρξει πριν αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, έπειτα από σοβαρή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Η κίνηση αυτή του Υπουργείου, δείχνει ξεκάθαρα πλέον, ότι το καθολικά εκπεφρασμένο αίτημα των Δήμων, αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να ανασταλεί η διαδικασία αδειοδότησης νέων ΑΣΠΗΕ, αλλά και οι διαδικασίες και εργασίες στους ήδη αδειοδοτημένους, πέφτει στο κενό, δεδομένου, ότι η Άνδρος είναι ένα από τα νησιά που έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, μαζί με τους Δήμους Πάρου, Νάξου και Τήνου και την Περιφέρεια, ενάντια στην εγκατάσταση των φαραωνικών επενδύσεων, ενώ βρίσκεται ενεργά στον αγώνα υπέρ της αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ, έχοντας έως και πρόσφατα αποστείλει σχετικά ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου προς τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων και το ΥΠΕΝ.

Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η απόφαση αδειοδότησης του νέου αιολικού πάρκου, εγκρίθηκε με υπογραφή του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης ΑΠΕ και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δ. Αντωνόπουλου, με εντολή, όπως σημειώνεται, του ίδιου του Υπουργού.

Το θέμα της απόφασης, όπως αυτή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Διαύγειας, αφορά στην «

Περίληψη χορήγησης στην εταιρεία με την επωνυμία «GREEK WINDPOWER ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» και διακριτικό τίτλο «GREEK WINDPOWER Α.Ε.», άδειας εγκατάστασης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), ισχύος 15MW, στη θέση«Φραγκάκι», Δημοτικής Ενότητας Κορθίου, του Δήμου Άνδρου, της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Η απόφαση αυτούσια αναφέρει:

«Με την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αρ. Πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/27164/1014/12.03.2020, που εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 του ν.3468/2006 (Α ́129), όπως ισχύει, και της υπ’ αριθμ. Δ6/Φ1/οικ.13310/18.06.2007 απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης με θέμα «Διαδικασία έκδοσης αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» (ΦΕΚΒ ́1153), χορηγήθηκε στην εταιρεία με την επωνυμία «GREEK WINDPOWER ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» και διακριτικό τίτλο «GREEK WINDPOWER Α.Ε.»,, όπως αυτή εκπροσωπείται νόμιμα, άδειας εγκατάστασης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) (αρ.μητρώου σταθμού 20070330005), ισχύος 15MW, στη θέση «Φραγκάκι», Δημοτικής Ενότητας Κορθίου, του Δήμου Άνδρου, της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και έργων σύνδεσης του αιολικού σταθμού που περιλαμβάνουν την επέκταση του υφιστάμενου υποσταθμού 150/20kV «ΑΝΔΡΟΣ».

Η διάρκεια ισχύος της παρούσας άδειας ορίζεται σε δύο (2) έτη και μπορεί να παραταθεί σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθ. 8 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει».

Ένιψεν τας χείρας” η Κοινότητα, αγώνας ταχύτητας για το Δήμο

Αξίζει να σημειωθεί, πως “αλαλούμ” είχε δημιουργηθεί και με τη διαδικασία των απαραίτητων γνωμοδοτήσεων, καθώς η διαδικασία καθυστέρησε ιδιαίτερα αφού το Τοπικό Συμβούλιο Κορθίου, με πρόεδρο τον κ. Γιάννη Αντωνέλλο, παρά το γεγονός, ότι είχε ενημερωθεί για την ανάγκη γνωμοδότησης, συνεδρίαση για το θέμα – παρουσία εκπροσώπου της εταιρείας – πραγματοποιήθηκε μόλις στις 8 Μαρτίου, μία ημέρα μετά την ευρύτατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα κατά των αιολικών και Ομάδας Εργασίας, με στόχο τη διαμόρφωση αντιπρότασης.

Μάλιστα, ο κ. Αντωνέλλος πρότεινε και το Τοπικό Συμβούλιο αποφάσισε, να αναστείλει την έκδοση γνωμοδότησης για το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη της Ομάδας Εργασίας που έχει συστήσει η Τοπική Κοινότητα, σχετικά με τη σύνταξη τοπικού Ειδικού Χωροταξικού, μία απόφαση η οποία σχολιάστηκε από μερίδα της τοπικής κοινωνίας αρνητικά, καθώς θεωρήθηκε, πως η αναβολή της γνωμοδότησης σε τοπικό επίπεδο, για το Υπουργείο και τους συναρμόδιους φορείς ισοδυναμεί με μία θετική γνωμοδότηση.

Δεδομένου, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ανέμενε την έκδοση σχετικής γνωμοδότησης από το Τοπικό Συμβούλιο, προκειμένου να γνωμοδοτήσει, το Δ.Σ. μετά την απόφαση αυτή του τοπικού συμβουλίου του Κορθίου, προχώρησε σε έκτακτη δια περιοφοράς συνεδρίαση στις 11 Μαρτίου, ώστε να προλάβει τις εξελίξεις.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ήταν φυσικό ήταν αρνητική επί του συνόλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων, όπως αυτή παρουσιάστηκε.

Πιο συγκεκριμένα, η σχετική εισήγηση, ανέφερε, πως «με το υπ' αριθμ. Πρωτ. 252/9/10-01-2020, ζητείται από το Δήμο Άνδρου και την Τοπική Κοινότητα Κορθίου να γνωμοδοτήσουν για την ΜΠΕ “Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Ισχύος 21,6MV στη θέση “Φραγκάκι” Δήμου Άνδρου εντός 35 εργασίμων ημερών από τη δημοσίευσή της, η οποία έγινε την 21-01-2020. Οι 35 εργάσιμες ημέρες συμπληρώνονται την 11/3/2020».

Όπως διευκρινίζεται, «το ανωτέρω έγγραφο διαβιβάστηκε αυθημερόν (16/2/2020) στον Πρόεδρο της Τ.Κ. Κορθίου ώστε να γίνουν οι ενέργειες που απαιτούνται. Στις 18/2/2020 εστάλη εκ νέου υπενθυμητικό μήνυμα προς τον Πρόεδρο, με την παράκληση εαν έχει εκδοθεί η γνωμοδότηση να αποσταλεί στο Δήμο».

Στην εισήγηση διευκρινίζεται, ότι «ο Δήμος Άνδρου τελούσε όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε αναμονή των απόψεων της Τ.Κ. Κορθίου, ώστε στη συνέχει αν εισάγει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, επειδή η δημοτική αρχή έχει την άποψη ότι είναι απαραίτητο και χρήσιμο να γνωρίζουν τα μέλη του Δ.Σ., πριν αποφασίσουν, την γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Επειδή όμως μέχρι και σήμερα, που εκπνέει τυπικά η προθεσμία των 35 εργασίμων ημερών δεν έχουμε λάβει γνώση σχετικά με τις ενέργειες της Τ.Κ. Κορθίου, προτείνεται η συζήτηση αυτού προημερησίας διάταξης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».

Κατόπιν των ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, να γνωμοδοτήσει αρνητικά επί του συνόλου της ΜΠΕ, κατ' εφαρμογή της 278/2019 απόφασης του Δ.Σ. Άνδρου.

Παρ' όλα αυτά, το Υπουργείο ενέκρινε την άδεια εγκατάστασης του αιολικού σταθμού, με το ερώτημα να παραμένει αναπάντητο, όσον αφορά στο αν θα ικανοποιηθεί το αίτημα των νησιωτικών φορέων για διαβούλευση, δεδομένου, ότι με κοινή τους επιστολή και ένας μεγάλος αριθμός μεγάλων περιβαλλοντικών οργανισμών της χώρας μας, τονίζουν, ότι το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα, είναι ανεπαρκές και ενδεχομένως επιζήμιο για το περιβάλλον.

Ετικέτες: