Έντονες αντιδράσεις από τους φορείς αλλά και την τοπική κοινωνία της Τήνου για τις εργασίες εγκατάστασης αιολικού πάρκου

Εν μέσω κορωνοϊού “υψώνονται” οι ανεμογεννήτριες

Η συνέχιση των εργασιών, με σκοπό την εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών στην περιοχή Πράσσα – Πολέμου Κάμπος, εν μέσω πανδημίας και περιορισμού των μετακινήσεων για τους κατοίκους, φέρνει ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας της Τήνου, του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Παρά τους ιδιαίτερα αυστηρούς περιορισμούς, τόσο όσον αφορά στις μετακινήσεις, όσο και στο πλαίσιο του νέου πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων και της εκτέλεσης εργασιών, όπως έχουν διαμορφωθεί για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η εταιρεία η οποία σκοπεύει στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Υστέρνια και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Πρασσα – Πολέμου Κάμπος, προχωρά τις εργασίες που με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες τους είχαν θέσει στον “πάγο” οι κάτοικοι, που αντιτίθενται στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Οι τοπικοί φορείς εστιάζοντας στον ηθικό παράγοντα της συγκεκριμένης ενέργειας, επιμένουν, ότι εν μέσω πανδημίας, η συνέχιση των εργασιών στην οποία με τόση θέρμη αντιτίθεται σύσσωμη η τοπική κοινωνία, αποτελεί πρόκληση απέναντι στους Τηνιακούς.

Ήδη, τα οχήματα μεταφοράς του σκυροδέματος προχώρησαν ανενόχλητα και μάλιστα συνοδεία της τοπικής Αστυνομίας, έως το εργοτάξιο, όπου και “έπεσε” το μπετόν για την πρώτη βάση.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, ότι μόλις πριν λίγους μήνες, οι Τηνιακοί είχαν εμποδίσει την αποβίβαση στο λιμάνι της Τήνου οχημάτων μεταφοράς μπετόν, το οποίο προορίζονταν για τη δημιουργία των βάσεων των ανεμογεννητριών, ενώ λίγες ημέρες αργότερα είχαν εμποδίσει ξανά τη μετάβαση των οχημάτων – αυτή τη φορά προερχόμενων από τοπική επιχείρηση πώλησης σκυροδέματος – στο σημείο του εργοταξίου, παρά την έντονη και ενισχυμένη αισθητά με κλιμάκιο εκτός Τήνου, παρουσία της Αστυνομίας.

Παράλληλα, η Τήνος, όπως επίσης η Άνδρος και η Πάρος, που επηρεάζονται άμεσα από την “επέλαση” των αιολικών πάρκων σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχει δείξει εμπράκτως την ομοφωνία της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην άκριτη και χωρίς βιώσιμο σχεδιασμό εγκατάσταση αιολικών πάρκων, με κινητοποιήσεις και ένα Παντηνιακό Συλλαλητήριο, τουλάχιστον έως και την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ.

«Εντυπωσιακό το πού μπορεί να οδηγήσει η απουσία κοινωνικού ήθους»

Ήδη από τα μέσα Μαρτίου, υπήρχε σχετική φημολογία, σχετικά με τη συνέχιση των εργασιών εγκατάστασης των ανεμογεννητριών από την εταιρεία, με το Δήμαρχο Τήνου, κ. Γιάννη Σιώτο, να μιλά, σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας τον όρο “ντροπή”, και μιλώντας για ηθικό ατόπημα της εταιρείας αναφερόμενος στα τότε πολύ αυστηρά μέτρα και την πολλαπλά πιο επικίνδυνη κατάσταση που επικρατούσε στο μέτωπο της πανδημίας.

Στην ανάρτηση του Δημάρχου υπήρξε απάντηση της εταιρείας, η οποία ανέφερε, πως «με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή και όπως καθένας μπορεί να διαπιστώσει, οι εργασίες στα έργα που είναι σε εξέλιξη, συνεχίζονται κανονικά, είτε αυτά είναι απλές οικοδομές είτε κάποιο μεγαλύτερο έργο. Επίσης απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν έχει διαταχθεί από τις αρχές αναστολή των οικοδομικών εργασιών, ώστε να εγκαλείται εκ προοιμίου και προκαταβολικά η εταιρεία μας. Παραλείπεται δε το γεγονός, ότι οι εργασίες στο έργο μας έχουν διακοπεί με σειρά έκνομων ενεργειών, κατά παράβαση της νομιμότητας και κατάλυση της έννομης τάξης. Παράλληλα η εταιρεία μας -της οποίας το έργο έχει χαρακτήρα κοινής ωφελείας και διέπεται από ειδικό καθεστώς αδειοδότησης με στενά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης- στα πλαίσια σεβασμού της νομιμότητας και των οδηγιών που δίδονται από τις αρχές της χώρας μας, παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση και πορεύεται με γνώμονα την νομιμότητα, όπως κάνει πάντα άλλωστε».

Η εταιρεία τόνιζε μάλιστα, πως «η παρούσα συγκυρία δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμεταλλεύσεως από θεσμικούς παράγοντες, των οποίων η προτεραιότητα θεσμικά και ουσιαστικά είναι η διαφύλαξη Δημόσιας Υγείας και ανθρωπίνων ζωών», ενώ ταυτόχρονα, «η παρούσα συγκυρία απαιτεί από όλους -με προεξάρχοντες τους φορείς εξουσίας- την τήρηση της νομιμότητας, όπως αυτή εκφράζεται από την Ελληνική Κυβέρνηση, τις Αρχές και τα Δικαστήρια, και όχι βεβαίως μέσω αναρτήσεων στο Διαδίκτυο και της πρόκλησης εντυπώσεων».

Με την επισημοποίηση της επανέναρξης των εργασιών, ο Δήμαρχος Τήνου επανήλθε κάνοντας ευθεία αναφορά στην ανακοίνωση της εταιρείας και επισημαίνοντας, πως «αντιλαμβάνομαι ότι στην αγωνία τους να δικαιολογήσουν τη στάση τους όταν μια ολόκληρη κοινωνία τους έχει γυρίσει την πλάτη, μπερδεύουν αξίες και αρχές με νομικές αποφάσεις. Μπερδεύουν τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης του σεβασμού στο περιβάλλον και τον τοπικό πολιτισμό γιατί πιθανώς είτε δεν τις είχαν ποτέ, είτε το πιθανότερο δεν τις γνωρίζουν καν. Έχουν ακριβώς την ίδια νοοτροπία με αυτούς που πριν λίγες εβδομάδες δεν έπαιρναν μέτρα για την προστασία των λαών τους, μόνο και μόνο για να μην πληγεί η οικονομία. Βεβαίως αυτοί κατάλαβαν το λάθος τους και αμέσως έστριψαν... Οι θαυμαστές τους στην Ελλάδα (δηλ. η Ενεργειακή Κυκλάδων) επιμένουν στο λάθος. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η τοπική μας κοινωνία αγωνίζεται να σταθεί όρθια και να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα, ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, που στηρίζεται στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον και στην τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Αυτή την ώρα της δοκιμασίας και της αγωνίας επέλεξαν οι κύριοι της Εταιρείας να επιδείξουν το αληθινό τους πρόσωπο και να προκαλέσουν τη φιλήσυχη τοπική μας κοινωνία. Είναι εντυπωσιακό πού μπορεί να οδηγήσει η απουσία κοινωνικού ήθους και η απόλυτη προσήλωση στο κέρδος... Ντροπή, ξανά λοιπόν… Στην Ελλάδα που θα πρέπει να φτιάξουμε τα επόμενα χρόνια θα απαξιωθούν και θα απομονωθούν αυτοί που δεν σέβονται τον συνάνθρωπο και που αγνοούν την κοινωνία».

«Ύπουλη εργαλειοποίηση της απαγόρευσης των μετακινήσεων»

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στις Ανεμογεννήτριες, η οποία τονίζει, μεταξύ άλλων ότι:

«Εν μέσω της τραγικής και επικίνδυνης περιόδου που διανύουμε, η Ενεργειακή Κυκλάδων θα προχωρήσει τα έργα της σκυροδέτησης των βάσεων των ανεμογεννητριών της στην περιοχή Πράσσα, τα μέλη της δημοτικής επιτροπής ενάντια στις ανεμογεννήτριες, συνεδριάσαμε μέσω τηλεδιάσκεψης και έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Πραγματικά, η πληροφορία αυτή μας κάνει όλους να απορούμε.

Όχι για την παντελή έλλειψη σεβασμού απέναντι στην κοινωνία της Τήνου, η οποία στο σύνολό της αντιτίθεται στο έγκλημα αυτό. Αυτήν την γνωρίζαμε.

Όχι για την ύπουλη εργαλειοποίηση της απαγόρευσης των μετακινήσεων προς ίδιον όφελος, εν μέσω πανδημίας. Αυτή την φανταζόμασταν.

Όχι για την ανάγκη της εταιρείας να εκμεταλλευτεί τα περιοριστικά μέτρα, καθώς γνωρίζει, ότι αν περιμένει μέχρι την άρση τους, θα ξαναβρεί την Τηνιακή κοινωνία απέναντί της.

Όχι για την εξόφθαλμη βιασύνη της να ξεκινήσει να εισπράττει κέρδη, με οποιοδήποτε κόστος για την τοπική κοινωνία, η οικονομία της οποίας θα πληγεί τόσο από την εγκατάσταση των αιολικών όσο και από την πανδημία. Και αυτή την έχουμε καταλάβει.

Απορούμε όμως! Η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται ούτε για την ασφάλεια του έργου; Πως είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί αυτή όταν το εξειδικευμένο συνεργείο που ήρθε την προηγούμενη φορά, προκειμένου να γίνει η σκυροδέτηση του έργου, αυτή την φορά δεν συνδράμει στο εγχείρημα; Υπάρχει εξειδικευμένο Τηνιακό συνεργείο που θα βοηθήσει στο έργο ή οι εργασίες θα γίνουν με ανειδίκευτους εργάτες; Πως διασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζόμενων στο έργο και όσων θα βρεθούν στην ευρύτερη περιοχή; Θυσιάζεται και αυτή στον βωμό του κέρδους;

Απορούμε επίσης και για όσους συνεργαστούν με την εταιρεία στην συντέλεση αυτού του εγκλήματος. Πως θα μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να αντικρίσουν τους συμπατριώτες τους γνωρίζοντας ότι και οι ίδιοι έχουν βάλει το λιθαράκι τους σε αυτήν καταστροφή;

Ας γίνει το εγχείρημα αυτό της εταιρείας, η αφορμή για να συνειδητοποιήσει και ο τελευταίος πολίτης, ότι οι αυτόκλητοι σωτήρες του περιβάλλοντος, οι λεγόμενοι “πράσινοι” επενδυτές, δεν ενδιαφέρονται ούτε στο ελάχιστο για το περιβάλλον και για την τοπική κοινωνία. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος τους, αψηφώντας συνέπειες, φτάνοντας μέχρι το σημείο να εκμεταλλεύονται την πανδημία και την αδυναμία έκφρασης της αντίθετης άποψης.

Λαθεύουν αν πιστεύουν ότι έτσι θα μας νικήσουν».

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στις Ανεμογεννήτριες, ήτοι ο Δήμαρχος Τήνου, η Αντιδήμαρχος Τήνου, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, η Έπαρχος Τήνου, ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Κ.Υγ.Ε. Τήνου, εκπρόσωπος του Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου και ο άμισθος Τεχνικός Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα ανεμογεννητριών.

«Ο δικός μας “παράδεισος” δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε δάσος από σιδερικά»

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε και το κίνημα πολιτών της Τήνου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών”.

Όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι πολίτες, «η απαγόρευση της κυκλοφορίας στάθηκε εμπόδιο στην κοινωνία της Τήνου να “επέμβει” όπως πολύ καλά έχει πράξει μέχρι τώρα και να αντισταθεί στις απειλητικές βλέψεις του επενδυτή».

Ταυτόχρονα σημειώνεται, ότι στην περιοχή που γίνεται η εγκατάσταση του έργου, βρέθηκαν η αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Ευγενία Αλοιμόνου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Βαγγέλης Περιάλης, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Κοινό Τηνίων» κ. Πέτρος Κουσουνάδης και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τήνου κ. Άννα Μαραβέλια, όπως επίσης και ορισμένοι πολίτες οι οποίοι σύμφωνα με την ανακοίνωση, «δεν πίστευαν στα μάτια τους ότι το έργο συνεχίζεται παρά τους περιορισμούς».

Οι πολίτες αναφορά κάνουν επίσης και στο γεγονός της απουσίας σχετικής παρέμβασης από τον τοπικό βουλευτή, που αυτές τις ημέρες διαμένει στο νησί και μάλιστα πολύ κοντά στο σημείο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου, κ. Φίλιππου Φόρτωμα, καλώντας τον να πάρει θέση.

«Με τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας για όλους εμάς τους Τηνιακούς και με τις συνθήκες που επικρατούν γενικότερα με τον κορωνοϊό, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ορισμένοι κερδίζουν από αυτήν την κατάσταση, είτε πρόκειται για τον επενδυτή, είτε πρόκειται για κάποιους Τηνιακούς οι οποίοι με τα ίδια τους τα χέρια συνδράμουν στην ολοκληρωτική καταστροφή. Μία καταστροφή που τα αποτελέσματα της θα είναι ορατά τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στην οικονομία του νησιού», καταλήγει η ανακοίνωση του κινήματος πολιτών, ζητώντας «από τον κάθε αιρετό και κάθε πολίτη, από το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί να πράξει τα δέοντα για να αποτρέψει τα καταστροφικά σχέδια» και υπενθυμίζοντας, πως «το “χειροποίητο” νησί του Κορνήλιου Καστοριάδη και ο δικός μας “παράδεισος”, δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε δάσος από σιδερικά. Είμαστε εδώ. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η καταστροφή στο νησί μας».

Μήνυμα στήριξης από την Άνδρο

Τη στήριξή της στις πρόσφατες αυτές εξελίξεις στην Τήνο, έδωσε και η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών του Δήμου Άνδρου, με την έκδοση σχετικού ψηφίσματος συμπαράστασης.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα:

«Η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» από 25/02/2020 (ΦΕΚ Α' 42/25-02-2020)

Την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου υπ’ αρ. 27/2020 από 20/03/2020 υπέρ της αναστολής κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στο νησί της Τήνου στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού στην Τήνο

Την ομόφωνη απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπ’ αρ. 154/219 από 26/11/2019 περί αναστολής αδειοδοτήσεων και εργασιών εγκατάστασης αιολικών πάρκων μέχρι να υπάρξει ειδικό χωροταξικό σχέδιο για την εγκατάσταση ΑΠΕ

Την εκπεφρασμένη βούληση της τηνιακής κοινωνίας στο πρόσφατο Παντηνιακό συλλαλητήριο της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου του 2019 ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Το δεδομένο ότι οι εργασίες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών πραγματοποιούνται με συμμετοχή συνεργείων και προσωπικού και εκτός Τήνου, αυξάνοντας τις μετακινήσεις από και προς την Τήνο συνεπώς και τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού στο νησί

Το σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν αρκετοί πολίτες οι οποίοι θα αγνοήσουν τα μέτρα προστασίας και θα διαδηλώσουν ενάντια στις εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών για να προστατέψουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν, δηλαδή το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται σε ένα περιβάλλον χωρίς βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως είναι οι ανεμογεννήτριες βιομηχανικής κλίμακας, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία στο νησί

Για όλους τους παραπάνω λόγους, υποστηρίζουμε το αίτημα των Αρχών της Τήνου προς τους Βουλευτές Κυκλάδων και μέσω αυτών προς την Ελληνική Κυβέρνηση για αναστολή όλων των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Τήνο για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού».

Αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη

Στην εφημερίδα μίλησε και η Έπαρχος Τήνου, κ. Αναστασία Δεληγιάννη - Άσπρου, η οποία ενημέρωσε πως παρά το γεγονός, ότι η παρούσα συγκυρία, εν μέσω πανδημίας, αφαιρεί ουσιαστικά το δικαίωμα των Τηνιακών στην μαζική διαμαρτυρία, οι ενέργειες από πλευράς των τοπικών φορέων, παραμένουν συνεχείς, προκειμένου να σταματήσει μία ενδεχόμενη καταστροφή, τόσο του φυσικού τοπίου, όσο και των ήδη υφιστάμενων επενδύσεων που γίνονται στο νησί στον τομέα του τουρισμού. Όπως έχει επανειλημμένως τονίσει η Έπαρχος, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και η βιομηχανοποίηση του μοναδικού τοπίου του νησιού, θα σημάνει την αρχή του τέλους για την τουριστική οικονομία του νησιού, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα και στηρίζεται κυρίως στη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα του τηνιακού τοπίου.

Μάλιστα ενημέρωσε πως με την υπ.αριθμ. 108/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εγκρίθηκε η ανάθεση σε δικηγόρο Αθηνών, της σύνταξης και υποβολής αναφοράς – καταγγελίας ενώπιον του Συνηγόρου του Πολίτη, με αντικείμενο το νομικό καθεστώς και τη διοικητική πρακτική που ακολουθείται για την αδειοδότηση και τη διάνοιξη των συνοδών έργων οδοποιίας των προς εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ανάμεσα στα οποία και η Τήνος.

«Είναι αυτά τα περίφημα συνοδά έργα, με τους τεράστιους δρόμους, που διανοίγονται, εκεί που δεν επιτρέπεται καν η ανοικοδόμηση, με άλλοθι την Πράσινη Ενέργεια και καταστρέφουν τις βουνοκορφές μας», διευκρίνισε σε σχετική ανακοίνωσή της η Έπαρχος, τονίζοντας στην εφημερίδα, πως τέτοιου είδους έργα ενέχουν εξίσου αν όχι μεγαλύτερη επικινδυνότητα, αναφορικά με τις επιπτώσεις τους στο φυσικό περιβάλλον.

Δηλώνοντας την απογοήτευσή της για τις πρωτοφανείς εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες στο νησί και την διαμόρφωση της πρώτης βάσης από σκυρόδεμα, η οποία πλέον είναι γεγονός, η κ. Δεληγιάννη – Άσπρου στάθηκε στην συνδρομή, για δεύτερη φορά, της αστυνομίας στην απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών, δεδομένης της σταθερά αντίθετης βούλησης της κοινωνίας.

Επιπλέον, η Έπαρχος ενημέρωσε, πως πρόκειται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη των τοπικών φορέων με την Έπαρχο, τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και ενδιαφερόμενα μέλη της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις και να διαμορφωθεί σχετικό σχέδιο δράσης, ενάντια στην περαιτέρω αλλοίωση της μοναδικής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας κορυφογραμμής του νησιού.