Κραυγή αγανάκτησης από Δημάρχους μικρών νησιών των Κυκλάδων σχετικά με τη δυνατότητα(;) προώθησης υποθέσεών τους το επόμενο διάστημα

Αγωνία μικρών Δήμων για μελέτες, έργα και χρηματοδοτήσεις

Φόβοι για μη δυνατότητα υποβολής προτάσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αφού δεν έχει συσταθεί τεχνική υπηρεσία από ΕΕΤΑΑ και ΜΟΔ

Την εντονότατη αγωνία τους για την προώθηση μελετών και έργων στους μικρούς Δήμους των Κυκλάδων μεταφέρουν Δήμαρχοι του νομού, με φόντο την οριστική παύση τεχνικής υποστήριξης από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου τέλος Νοεμβρίου και τη μη ύπαρξη ετοιμότητας από πλευράς ΜΟΔ και ΕΕΤΑΑ στο κομμάτι της δημιουργίας αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας.

Τα ανωτέρω δεδομένα εύλογα προκαλούν την ανησυχία των Δημάρχων και των αυτοδιοικητικών προσώπων, οι οποίοι μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, υπογραμμίζουν πως, καθώς οι Δήμοι τους δεν διαθέτουν Τεχνικές Υπηρεσίες ή αρκετές εξ αυτών παραμένουν - στον μέγιστο βαθμό - υποστελεχωμένες, δεν υπάρχει η δυνατότητα να προωθήσουν σημαντικές υποθέσεις τους, αλλά ούτε και να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις από προγράμματα που ήδη έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Κοινή απαίτηση όλων αποτελεί η ανταπόκριση των αρμόδιων πλευρών και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν ώστε τα μικρά νησιά να αντιμετωπιστούν επί ίσοις όροις με τους μεγάλους Δήμους.

Μάλιστα, ορισμένοι Δήμοι έχοντας αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή τις καθυστερήσεις που συνοδεύουν τις αλλαγές στο κομμάτι της τεχνικής υποστήριξης προς τους ίδιους, έχουν αναπτύξει μεταξύ τους συνεργασία για τη σύσταση Αναπτυξιακών Οργανισμών, ώστε να προωθούν από την πλευρά τους, τις υποθέσεις των μελετών και των έργων τους.

Ενδεικτικά για το πρόβλημα των μικρών νησιών μίλησαν ο Δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος, η Δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος και η Δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη.

Σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού για Ανάφη, Σίκινο, Ίο και Φολέγανδρο σε συνεργασία με τη Θήρα

Το σοβαρό πρόβλημα επισημαίνει αρχικά ο Δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος, ο οποίος εξηγώντας πως καθώς ο Δήμος δεν έχει τεχνική επάρκεια για την προώθηση μελετών και έργων, αναγκαστικά αναζητά “πλάτη” για να στηριχθεί. Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί σε παλαιότερο δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης”, η τεχνική υποστήριξη για τέσσερα μικρά νησιά θα έρθει μέσα από τη λειτουργία ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού στον οποίον θα συμμετέχει η Σαντορίνη με την Ανάφη, την Ίο, τη Σίκινο και τη Φολέγανδρο.

“Δυστυχώς τα μικρά νησιά δεν έχουμε τεχνικές Υπηρεσίες. Έχουμε κάνει μία προσπάθεια ώστε να ιδρύσουμε μία Αναπτυξιακή εταιρεία μεταξύ Ανάφης, Σαντορίνης, Σικίνου, Ίου και Φολεγάνδρου για να μπορέσουμε να εκπονήσουμε κάποιες μελέτες και να έχουμε μία τεχνική υποστήριξη” ανέφερε σε χθεσινές δηλώσεις του προς την εφημερίδα ο Ιάκωβος Ρούσσος, ο οποίος γνωστοποίησε μάλιστα πως, “Είμαστε στο στάδιο σύστασης αφού έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας” καθώς όπως τόνισε, “μέχρι σήμερα παλεύουμε να κάνουμε κάποια πράγματα είτε μέσω της ΜΟΔ, είτε σε συνεργασία με άλλες πλευρές”.

Αφού σημείωσε δε, πως, “για την Αναπτυξιακή θα περιμένουμε μετά τη στελέχωσή της”, ο ίδιος περιέγραψε πως μέχρι σήμερα ο Δήμος Ανάφης για να ωριμάσει μελέτες και να υλοποιήσει έργα στηρίζεται σε άλλες πλευρές.

“Αυτή τη στιγμή μας βοηθά η Ίος που έχει Τεχνική Υπηρεσία και με κάποιες προγραμματικές συμβάσεις κάνουμε κάποια πράγματα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο και τους υπαλλήλους που μας βοηθούν. Προς το παρόν με αυτές τις προγραμματικές συμβάσεις προχωρούμε κάποια πράγματα” ανέφερε ο ίδιος μιλώντας για το θέμα της δημοπράτησης του τουριστικού καταφυγίου του νησιού, ενώ στη συνέχεια γνωστοποίησε επιπλέον τα ακόλουθα. “Για παράδειγμα τον Βιολογικό μας τον έχει η ΕΕΤΑΑ και δημοσιεύεται εντός των ημερών η μελέτη, το Υπουργείο Υποδομών έχει ένα Ιατρείο για το νησί και η ΜΟΔ έχει αναλάβει τις διαδικασίες για ένα Πολιτιστικό Κέντρο που ξεκινάμε”.

Με φόντο τα παραπάνω ο κ. Ρούσσος ανέφερε πως, “Δυστυχώς είμαστε περιπλανητές για να προχωρήσουμε έργα για τα νησιά μας. Αναγκαζόμαστε να γινόμαστε “ζητιάνοι””, εξηγώντας παράλληλα πως, “πολλές φορές βασιζόμαστε στην ευαισθησία κάποιων υπαλλήλων για να προχωρήσουν θέματα”.

Εμπόδια στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων

Σχετικά με τη βοήθεια που θα έχουν από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος Ανάφης εξήγησε πως και στις δικές της Τεχνικές Υπηρεσίες διαπιστώνεται εντονότατα το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

“Ακόμη υπάρχει το χρονικό περιθώριο υποστήριξης από την Περιφέρεια. Το θέμα είναι όμως ότι δεν υπάρχει στελέχωση. Στο Επαρχείο μας υπάρχει ένας μηχανικός. Αυτός ο μηχανικός που να προλάβει να πάει; Ένας άνθρωπος τρέχει για πέντε νησιά. Είναι αδύνατον να προλάβει τα πάντα” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσος, επαναλαμβάνοντας πως, αυτή τη στιγμή ““τρέχουμε” κάποια πράγματα μέσω ΜΟΔ, μέσω ΕΕΤΑΑ, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και προσπαθούμε να μαζέψουμε ό,τι μπορούμε. Προσπαθούμε να μη μείνουμε πίσω”.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και την πρόθεση του Δήμου Ανάφης να καταθέσει προτάσεις, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος. “Πράγματι, ανοίγει και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και απ΄ ό,τι φαίνεται πάλι οι μικροί Δήμοι θα μείνουν εκτός καθώς είναι αδύνατον να προχωρήσουν οι μελέτες”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω κι εκφράζοντας το παράπονό του για την αδικία που βιώνουν οι μικροί Δήμοι έναντι των μεγάλων και πλήρως στελεχωμένων με μηχανικούς, δήλωσε: “Παρότι βγαίνουν προγράμματα τα οποία – λένε - πως απευθύνονται σε νησιά και κάποια από αυτά με κάτω από 3.000 κατοίκους, ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει καμία ουσιαστική βοήθεια, όλα αυτά τα χρήματα τα παίρνουν οι μεγάλοι Δήμοι”.

Ο κ. Ρούσσος απογοητευμένος από αυτήν την κατάσταση, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως, “Είμαι παλιός αυτοδιοικητικός και ας μου επιτραπεί να έχω κάποιες αμφιβολίες για το που πηγαίνουν πολλά λεφτά από τα προγράμματα”.

Μετέωροι” μετά τον Νοέμβριο οι μικροί Δήμοι

Σε παρόμοιο τόνο τοποθετήθηκε και η Δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, η οποία υποστήριξε ξεκάθαρα πως από τη στιγμή που η ΜΟΔ και η ΕΕΤΑΑ δεν έχουν προχωρήσει στη δημιουργία των Τεχνικών Υπηρεσιών, οι μικροί Δήμοι από το τέλος του επόμενου μήνα και μετά είναι μετέωροι όσον αφορά την ωρίμανση μελετών και την υλοποίηση έργων.

“Είναι ένα θέμα για εμάς που αποτελεί “ωρολογιακή βόμβα”. Εμείς στα μικρά νησιά που δεν έχουμε Τεχνική Υπηρεσία και μας υποστηρίζει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, από τον Νοέμβριο και μετά βρισκόμαστε μετέωροι” δήλωσε σε απόλυτο τόνο η Δήμαρχος, η οποία υπενθύμισε πως η Περιφέρεια ήταν υποχρεωμένη να στηρίζει τα νησιά μέχρι και τον Ιούλιο, ωστόσο, αυτή η απόφαση συνοδεύτηκε από τετράμηνη παράταση.

Θα μαζεύουμε μόνο σκουπίδια”

"Δυστυχώς, αφήνονται όλα τα μικρά νησιά χωρίς της δυνατότητα να κάνουν έργα” τόνισε παρακάτω η Δήμαρχος Κέας, λέγοντας μάλιστα πως, “έχω την αίσθηση ότι αν δεν βρεθεί η λύση άμεσα, το μόνο που θα μπορούμε να κάνουμε στα μικρά νησιά είναι να μαζεύουμε σκουπίδια, όσο τραγικό κι αν ακούγεται αυτό”.

Στην ερώτηση για την υποστήριξη από πλευράς ΜΟΔ κι ΕΕΤΑΑ, η ίδια αν και σημείωσε πως αυτή είναι η λύση που έχει προταθεί, ωστόσο, παρατήρησε πως και με αυτό τον τρόπο, γεννάται ο φόβος για τον αριθμό των έργων που θα προωθούνται για κάθε νησί.

“Η λύση που έχει προταθεί είναι να μας υποστηρίξουν Υπηρεσίες όπως είναι η ΜΟΔ και η ΕΕΤΑΑ. Όμως και πάλι θα πέσουμε μαζί όλα τα μικρά νησιά και αναρωτιέμαι πόσα έργα για τον κάθε Δήμο μπορούν να υποστηρίξουν; Περισσότερα από δύο αποκλείεται. Άρα, μετά βίας θα μπορούμε να έχουμε τέσσερα έργα. Αν ήδη έχουμε δώσει στη ΜΟΔ και στην ΕΕΤΑΑ κάποια έργα τα προηγούμενα χρόνια - που εμείς έχουμε δώσει -, τότε, ούτε αυτά τα τέσσερα έργα μπορούμε να έχουμε” σχολίασε γλαφυρά, εκφράζοντας παρακάτω και η ίδια την ανησυχία της για τη λήψη χρηματοδοτήσεων.

“Το πρόβλημα που υπάρχει γίνεται ακόμη πιο έντονο με το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Είναι ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα το οποίο δίνει μία ανάσα... αλλά για τους άλλους. Όχι για εμάς! Διότι εμείς, δεν μπορούμε να πάρουμε χρηματοδότηση. Αν δεν υπάρχει μία Τεχνική Υπηρεσία που να μπορεί να υπογράψει για όλες αυτές τις μελέτες, θα πάμε μόνο στις παροχές. Όμως, δεν είναι μόνον αυτές οι ανάγκες” δήλωσε κατηγορηματικά.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η ίδια γνωστοποίησε πως ο Δήμος Κέας ήρθε σε επαφή με κάποια Δίκτυα (πχ. Δίκτυο ΔΑΦΝΗ) για να εξετάσει αν μπορεί να έχει υποστήριξη, ωστόσο, όπως σημείωσε, “δεν είναι έτοιμοι ακόμη και δεν ξέρω πότε θα είναι έτοιμοι”.

Ως εκ τούτου, κατέληξε στο συμπέρασμα, πως, για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα “εμείς στα μικρά νησιά, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά μόνο να μαζεύουμε τα σκουπίδια. Είναι τραγική αυτή η κατάσταση και κυρίως γιατί βλέπουμε ότι “τρέχουν” χρηματοδοτήσεις που θα μπορέσουν να πάρουν μεγάλοι Δήμοι κι εμείς στα μικρά νησιά, πάλι θα τις δούμε εκ του μακρόθεν”.

Να αντιδράσει η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

Επιπρόσθετα, θέλησε να θίξει και το γεγονός πως για να λειτουργήσει η Τεχνική Υπηρεσία της ΜΟΔ και της ΕΕΤΑΑ, “χρειάζονται προσλήψεις”, σχολιάζοντας μάλιστα πως, “Αν δεν υπάρξει προσωπικό, δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι”. Κατά συνέπεια, ανέδειξε πως παραμένει άγνωστος ο χρόνος που θα υπάρξει η στελέχωσή της.

Εκτός των ανωτέρω όμως, η κ. Βελισσαροπούλου ρωτήθηκε σχετικά με το αν εξέτασε ο Δήμος Κέας το σενάριο της σύστασης ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού.

“Δίνεται αυτή η δυνατότητα, αλλά δεν έχει δοθεί η άλλη δυνατότητα να γίνουν προσλήψεις. Είμαστε ήδη στον Οκτώβριο. Πότε θα γίνουν οι προσλήψεις; Θεωρητικά αυτό ακούγεται καλό, αλλά χρονικά δεν μας “παίρνει”” υποστήριξε κατηγορηματικά.

Δεδομένου του αδιεξόδου που αντικρίζουν στον παρόντα χρόνο οι μικροί Δήμοι, η ίδια ρωτήθηκε αν κρίνει πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση.

“Θα πρέπει η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου να πάρει θέση και να δούμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα των μικρών νησιών. Προσωπικά το έχω θέσει αρκετές φορές το θέμα. Αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο πρόβλημά μας” δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας τέλος πως, δεν μπορούν οι μικροί Δήμοι να χρεώνονται απραξία. “Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να υποστηρίξουν τα μικρά νησιά. Δυστυχώς είμαστε μετέωροι. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επόμενη ημέρα. Θέλουμε στους δημότες μας με ειλικρίνεια να πούμε τί μπορεί να υλοποιηθεί και τί όχι” ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά.

Ριγμένοι οι μικροί Δήμοι

Σε ανάλογο τόνο εκφράστηκε και ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, ο οποίος γνωστοποίησε πως η ο Δήμος διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία η οποία όμως είναι “αρκετά υποστελεχωμένη”.

“Σίγουρα έχουμε ανάγκη από υποστήριξη επειδή οι ανάγκες μας είναι πάρα πολλές” ανέφερε στις δηλώσεις του, εξηγώντας πως, “Η πλευρά της ΕΕΤΑΑ δεν έχει τελειώσει ακόμη τη διαδικασία για να προχωρούν σε προγραμματικές συμβάσεις οι μικροί Δήμοι” ενώ γνωστοποίησε πως, η Αμοργός μέχρι στιγμής συνεργάζεται με τη ΜΟΔ, η πλευρά της οποίας όμως, “περιμένει προσλήψεις”.

Παρομοίως με τους άλλους Δημάρχους, ο κ. Καραΐσκος θέλησε να μοιραστεί την αγωνία του για την “απώλεια” χρηματοδοτήσεων, λέγοντας συγκεκριμένα τα εξής: ““Άνοιξε” το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης κι έχει πολλές χρηματοδοτήσεις. Θα θέλαμε να υποβάλουμε πολλές προτάσεις. Για κάποιες έχουμε ωριμότητα και για άλλες όχι”.

Στη συνέχεια, επισημαίνοντας πως, “σίγουρα υπάρχει αγωνία” αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτίμησε πως οι μικροί Δήμοι δεν αποκλείεται να είναι ριγμένοι. “Σίγουρα ένας μικρός Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί όπως ένας μεγάλος Δήμος” ανέφερε σχετικά, γνωστοποιώντας τέλος πως για το εναλλακτικό σενάριο της σύστασης ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού από κοινού με άλλα νησιά “είχαμε ξεκινήσει να το εξετάζουμε με κάποιους Δήμους εδώ και καιρό, αλλά δεν έχουμε προχωρήσει ακόμη”.

Ο κ. Καραΐσκος τόνισε τέλος πως, “Θα είναι θετικό αυτό αν μπορεί να λειτουργήσει για να έχουμε και πιο εύκολες διαδικασίες”.

Εχθρός μας είναι ο χρόνος”

Τις ίδιες αγωνίες με τους προαναφερθέντες Δημάρχους μοιράστηκε και η Δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, η οποία γνωστοποίησε πως αν και ο Δήμος διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία με μικρό σε αριθμό προσωπικό, ωστόσο, δεν υπάρχει τεχνική επάρκεια κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να εκπονήσει μελέτες που είναι απαραίτητες για τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων.

“Φοβόμαστε ότι θα αποκλειστούμε από σημαντικά χρηματοδοτικά “εργαλεία”. Έχουμε κάνει κάποιες επαφές με την ΕΕΤΑΑ και με άλλους φορείς που πιθανόν να μπορέσουν να μας υποστηρίξουν, αλλά βλέπουμε ότι δεν κινούνται γρήγορα οι διαδικασίες και ο χρόνος περνά” σημείωσε σχετικά η ίδια, λέγοντας πως οι μικροί Δήμοι “πρέπει να αντιμετωπισθούν επιτέλους επί ίσοις όροις με τους μεγάλους”.

Λέγοντας μάλιστα πως, “Έχουμε έντονη ανησυχία για την εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει σε αυτό το θέμα (πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης)” απάντησε παρακάτω σχετικά και με την επιλογή σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού.

“Υπάρχει μία συζήτηση κυρίως με τον Δήμαρχο Κιμώλου που είναι και μέλος της ΠΕΔ, ώστε την επόμενη εβδομάδα να συντονιστούν όλοι οι Δήμοι των Δυτικών Κυκλάδων για να δούμε τί μπορούμε να πετύχουμε μέσα από μία τέτοια εταιρεία” τόνισε η Δήμαρχος Σίφνου, εξηγώντας τέλος πως “δυστυχώς εχθρός μας είναι ο χρόνος γιατί σε χρηματοδοτικά προγράμματα υπάρχει η αξιολόγηση και με προτεραιότητα”.

Η ίδια ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της προς την εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας πως, “Θέλουμε να προλάβουμε να διεκδικήσουμε ό,τι και οι μεγάλοι Δήμοι”.