Το φθινοπωρινό πρόγραμμα στειρώσεων και η τοποθέτηση ταΐστρων για τη σίτιση τους

Δίχτυ προστασίας για τα αδέσποτα ζώα στην Αμοργό

  • Τρίτη, 24 Οκτωβρίου, 2023 - 06:16

Σε μία σειρά δράσεων για την προστασία των αδέσποτων ζώων, προχώρησε ο Δήμος Αμοργού το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σε συνεργασία με την Animal Zone International πραγματοποίησαν πενθήμερο πρόγραμμα στειρώσεων για αδέσποτες γάτες από τις 2 έως τις 6 Οκτωβρίου 2023. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του ο Δήμος, συνολικά στειρώθηκαν 117 αδέσποτες γάτες (56 θηλυκά και 61 αρσενικά) από τα περισσότερα χωριά της Αμοργού.

Επιπλέον, όλα τα ζώα εμβολιάστηκαν κατά των λοιμώξεων της πανλευκοπενίας, του ερπητοϊού, του καλυκοϊού και της λύσσας, έλαβαν θεραπεία για εξωπαράσιτα και σημάνθηκαν ηλεκτρονικά (microchip).

“Θα θέλαμε αρχικά να ευχαριστήσουμε την καταπληκτική κτηνίατρό μας Δρ. Ανδριάννα Αλεξανδροπούλου, για την αμέριστη υποστήριξη και βοήθειά της και για το γεγονός ότι εργάστηκε εντατικά και πέραν του ωραρίου της για να καλύψει τις ανάγκες. Ευχαριστούμε από καρδιάς τη ναυτιλιακή εταιρία  «BLUE STAR FERRIES»  που είναι πάντα αρωγός στις ανάγκες του νησιού μας και προσέφερε δωρεάν μεταφορά στην διακεκριμένη θέση για την κτηνίατρο μας”, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Δήμου, ο οποίος ευχαριστεί, επίσης, και την Χαρίκλεια Ψακή που εργάστηκε με όρεξη ως βοηθός κτηνιάτρου, αλλά και τους καταπληκτικούς εθελοντές  Γιώργο, Fanny, Αγγελική, Ιουλία, Μάτα, Lamia, Ελευθερία, Μαρία, Lilie, Φανή, Αλέξανδρο, Γεωργία και Σοφία που «όργωσαν το νησί» και ανεβοκατέβηκαν πολλά σκαλοπάτια για να μαζέψουν και απελευθερώσουν γάτες, καθώς και για να βοηθήσουν στο κτηνιατρείο, και φυσικά όλους τους κατοίκους του νησιού που βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο πρόγραμμα στειρώσεων στην Αμοργό είναι προγραμματισμένο για τον προσεχή Φεβρουάριο.

Τα προγράμματα στειρώσεων και εμβολιασμών είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τις γάτες όσο και για τους κατοίκους. Χωρίς αυτή την προσπάθεια, ο πληθυσμός των γατών θα εκραγεί σε μη βιώσιμα επίπεδα. Οι γάτες φτάνουν σε ηλικία αναπαραγωγής πολύ γρήγορα – μόλις 6 μηνών και μπορούν να έχουν δύο ή τρεις γέννες το χρόνο. Όταν υπάρχει έκρηξη στον πληθυσμό των γατών, είναι δύσκολο να τις ταΐσουμε και να τις φροντίσουμε όλες και σύντομα γίνονται παρασιτικές και άρρωστες, υποφέροντας από υποσιτισμό και κοινές λοιμώξεις, αυξάνοντας έτσι τη δυσαρέσκεια στην κοινότητα.

“Όταν ο πληθυσμός των γατών είναι υπό έλεγχο, μπορούμε να τους παρέχουμε κατάλληλη τροφή και αντιπαρασιτικές θεραπείες, ώστε να βελτιωθεί η συνολική τους υγεία, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο να θεωρηθούν ενοχλητικό παράσιτο. Η ταλαιπωρία μειώνεται και η αρμονία επιτυγχάνεται και έτσι βγαίνουν όλοι κερδισμένοι”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δήμου.

Τοποθέτηση ταΐστρων για τη σίτιση αδέσποτων γατών

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Αμοργού και πάλι σε συνεργασία με την Animal Zone International, τοποθέτησαν πιλοτικά σε επιλεγμένα σημεία, ταΐστρες για τη σίτιση των αδέσποτων γατών.  Οι ταΐστρες τοποθετήθηκαν σε σημεία όπου υπάρχουν και σιτίζονται ήδη, από εθελοντές, αποικίες αδέσποτων γατών.

Σκοπός της τοποθέτησης των ταϊστρών είναι η ύπαρξη συνεχώς διαθέσιμης τροφής για τις αδέσποτες γάτες των περιοχών αυτών καθώς και η διατήρηση της καθαριότητας αφού η τροφή δεν θα τοποθετείται στο έδαφος αλλά στην ταΐστρα.

Εκτιμάται ότι έτσι θα περιοριστεί  το φαινόμενο των υποσιτισμένων, καχεκτικών και επομένως, περισσότερο ευάλωτων σε ασθένειες ζώων. Θα περιοριστεί επίσης και η ανάγκη των αδέσποτων γατών για αναζήτηση τροφής από άλλες πηγές (π.χ. κάδοι απορριμμάτων), που με τη σειρά της δημιουργεί άλλα προβλήματα. Τέλος, με την εντατική στείρωση των αδέσποτων γατών που σιτίζονται στους συγκεκριμένους χώρους, επιδιώκεται να μην αυξηθεί παραπέρα ο αριθμός τους.

Η κατασκευή των ταϊστρών έγινε αφιλοκερδώς, με μεράκι και αγάπη από τον Philippe Simermann και η καλλιτεχνική τους σχεδίαση έγινε από την ταλαντούχα Καλλιόπη – Ειρήνη Ζωγοπούλου (Κάλι),  τους οποίους και ο Δήμος ευχαριστεί θερμά. Οι υπηρεσίες του Δήμου Αμοργού θα παρακολουθούν την κατάσταση που διαμορφώνεται στις περιοχές όπου τοποθετήθηκαν οι ταΐστρες με την προοπτική συνέχειας αυτής της πρακτικής και σε άλλα σημεία του Δήμου.

“Παρακαλούμε τους κατοίκους που σιτίζουν αδέσποτες γάτες στα σημεία που υπάρχουν ταΐστρες να ρίχνουν την τροφή (ξηρή τροφή) στην ταΐστρα και όχι στο έδαφος”, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ετικέτες: