Σταμάτης Γαρδέρης: "Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την παραδοσιακή εικόνα μας”

Ηχηρό "όχι" λέει στις ανεμογεννήτριες η Κύθνος

Με μία δυναμική άρνηση θα αρχίσει το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Κύθνου. Συγκεκριμένα, αναμένεται ομόφωνα ο Δήμος να γνωμοδοτήσει αρνητικά στο αίτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που αφορά στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 69 MW στο νησί, καθώς όπως τονίζει στην "Κοινή Γνώμη" ο δήμαρχος του νησιού, Σταμάτης Γαρδέρης, "η θέση μας είναι σαφής και είμαστε αρνητικοί σε οτιδήποτε επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον και αλλοιώνει τη φυσική μορφή του τοπίου."

Το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) με θέμα «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνολικής Εγκατεστημένης ισχύος 69 MW και Αποδιδόμενης 50 MW στη Νήσο Κύθνο, Δήμου Κύθνου και Συνοδά Έργα Υποδομής. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με σχετικό έγγραφό της με θέμα: «Γνωμοδότηση Δήμου & Δημοσίευση ανακοίνωσης», αιτείται από το Δημοτικό Συμβούλιο Κύθνου και τη Δημοτική Επιτροπή να γνωμοδοτήσουν επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του συγκεκριμένου έργου της εταιρείας ΑΙΟΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α. Ε. ( ΠΕΤ 1902046018).

Σ. Γαρδέρης: "Είμαστε αρνητικοί σε οτιδήποτε επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον"

Ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, μίλησε στην εφημερίσα για την κάθετη άρνηση του Δήμου απέναντι στην τοποθέτηση των συγκεκριμένων ανεμογεννητριών, λέγοντας, ότι, "αρχικά έχει θέσει η αντιπολίτευση το ζήτημα για τη 1η Συνεδρίαση Λογοδοσίας που θα γίνει στον Δήμο. Συγκεκριμένα για την γνωμοδότηση θα γίνει ξεχωριστό ειδικό συμβούλιο. Η θέση και η δική μας, είναι σαφής, ότι είμαστε αρνητικοί σε οτιδήποτε επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον και αλλοιώνει τη φυσική μορφή του τοπίου. Βρισκόμαστε στην εποχή της μετάβασης προς την πράσινη ενέργεια και οι απόψεις διίστανται, οπότε κάποιοι βρίσκονται και λένε, πως η Κύθνος σαν χαρακτηρισμένο πράσινο νησί, δεν θέλει αυτές τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Εγώ θεωρώ, καθώς χρόνια ήμασταν πιλοτικό νησί σε ότι αφορά στον τομέα αυτό από το 1982, ότι σε ήπια μορφή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Αλλά το έργο αυτό είναι φαραωνικό και θεωρώ ότι αλλοιώνει την εικόνα του νησιού, όταν υψώνονται ανεμογεννήτριες 100 μέτρων με διάμετρο πτερυγίων 120 μέτρων, καταλαβαίνεις ο καθένας ότι δεν είναι ότι καλύτερο οπτικά. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να είμαστε θετικοί σε ένα τέτοιο έργο."

"Θεωρώ δεδομένο ότι θα είναι αρνητική η γνωμοδότηση"

Όσο για την προέλευση του έργου και αν και κατά πόσο το Δημοτικό Συμβούλιο και η απόφασή του είναι αρκετή για να σταματήσει την υλοποίησή του, ο κ. Γαρδέρης, είπε, ότι, "είναι αναρτημένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) το συγκεκριμένο έργο στους χάρτες, τόσο για την Κύθνο, όσο και για άλλα νησιά στα οποία είχαν υπάρξει χωροθετήσεις των ανεμογεννητριών. Κατά τη διάρκεια και την εξέλιξη του θέματος, υπήρξαν κάποιοι ενδιαφερόμενοι που πήραν την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων χώρων. Αυτό στο νησί μας έχει συμβεί από το 2012 ουσιαστικά, που έχει χορηγηθεί η άδεια στην συγκεκριμένη εταιρεία. Η χωροθέτηση παρόλα αυτά είχε γίνει από τη Ρ.Α.Ε. αρκετά νωρίτερα. Πλέον θεωρώ δεδομένο ότι θα είναι αρνητική η γνωμοδότηση." Όσο για το τι θα ακολουθήσει μετά, ο δήμαρχος Κύθνου, τόνισε πως, "δεν είμαστε οι μόνοι που γνωμοδοτούμε, υπάρχουν και υπηρεσίες που αδειοδοτούν, καθώς είναι μία σειρά από υπηρεσίες, κοντά στις 30, που θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν και κάποιες άλλες να αδειοδοτήσουν. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το έργο θα γίνει παρά την άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου, εμείς θα κινήσουμε μία διαδικασία με νομικούς ώστε να δούμε αν μπορούμε να καλύψουμε τα νομικά κενά, διότι άλλο να φέρνεις μία σκέτη άρνηση και άλλο το να την τεκμηριώνεις."

εν θα ήταν ότι καλύτερο, να δημιουργηθεί αυτό το φαραωνικό έργο στον τόπο μας"

Κλείνοντας τόνισε, ότι, "η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στο κομμάτι της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και ότι ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας θα πρέπει να καλύπτεται από τέτοια μέσα. Θεωρώ λοιπόν ότι το ελληνικό κράτος διευκολύνει τέτοιου είδους project, απλώς το θέμα είναι που εφαρμόζονται αυτές και θεωρώ ότι η Κύθνος, που είναι ένα μικρό νησί το οποίο αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια, δεν θα ήταν ότι καλύτερο, να δημιουργηθεί αυτό το φαραωνικό έργο στον τόπο μας. Αν το βλέπαμε καθαρά τεχνοοικονομικά υπάρχει και συμφέρον καθώς υπάρχουν και τα ανταποδοτικά οφέλη, αλλά οφείλουμε αυτό να το ζυγίσουμε από όλες τις απόψεις και να διαφυλάξουμε την παραδοσιακή εικόνα της Κύθνου."

Η θέση του Δήμου Κύθνου

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Κύθνου από τη πρώτη στιγμή εξετάζει ενδελεχώς τη μελέτη και θα καταθέσει τη γνωμοδότηση του μέσα στο χρονικά όρια που ορίζει η διαβούλευση (έως 26 Μαρτίου 2024). Όπως τονίζει ο Δήμος σε ανακοίνωσή του, "πάραυτα αντιλαμβανόμενοι την ανησυχία των δημοτών, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος οφείλουμε να σας γνωρίσουμε ότι η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να αποτραπεί η εφαρμογή της μελέτης για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί, προκειμένου να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε τον τόπο μας, γεγονός το οποίο θα αποτυπώνεται στην αρνητική μας γνωμοδότηση. Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί προς ενημέρωση του σώματος και των δημοτών στην 1η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κύθνου, η οποία θα διεξαχθεί στις 29 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 18:30 μ.μ.. Τέλος, αναλυτική ενημέρωση επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , η οποία θα εγκρίνει την αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Κύθνου."