"Πληρώνουμε τις αμαρτίες της Σαντορίνης και της Μυκόνου"
- Χθες - 6:18
Στην ψήφιση πρότασης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου προχώρησε ο Δήμος Ανάφης, μέσα από το οποίο γίνονται ξεχωριστές προτάσεις για τους οικισμούς, την εκτός σχεδίου δόμηση, τις προβλεπόμενες νέες χρήσης γης αλλά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Ρινάκης έδωσε το λόγο στον αντιδήμαρχο, Σοφούλη Κολυδά, ο οποίος παρουσίασε ένα συγκεκριμένο σχέδιο σχετικά με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ανάφης και δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων του νησιού. Με βάση τα όσα διαβάστηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ, το σχέδιο αυτό περιέχει, ανά κατηγορία, συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες και ψηφίστηκαν ομόφωνα.
Ο δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" και τοποθετήθηκε ξεχωριστά ανά κατηγορία, όπως αυτές παρουσιάστηκαν και ψηφίστηκαν:
Οικισμοί
Α) Όσον αφορά τον κύριο οικισμό του νησιού προτείνεται η επέκτασή του στο μέγιστο δυνατό, καθώς πλέον υπάρχει μείωση της δυνατότητας οικοδόμησης και κορεσμός, οπότε δεν υπάρχει επιλογή για την δραστηριοποίηση νέων ανθρώπων στο νησί.
Β) Οριοθέτηση οικισμών Όρμος Αγίου Νικολάου - Κλεισίδι και δυνατότητα αύξησης ορίων.
Γ) Νέος οικισμός εφόσον υπάρχει περιοχή που πληροί τις προϋποθέσεις.
"Είμαστε πολύ προσεκτικοί στις προτάσεις μας"
Αναφορικά με τους οικισμούς, ο κ. Ρούσσος ανέφερε ότι "ο οικισμός μας είναι πολύ περιορισμένος και εμείς είχαμε κάνει μία πρόταση ακόμη από την δεκαετία του 1990, που τότε είχε απορριφθεί. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, καθώς παρόλο που είχαμε βάλει τα όρια με ένα περιφερειακό δρόμο, κάπου έγιναν κάποιες αλλαγές με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποια οικόπεδα τα οποία έχουν αγοραστεί και δεν μπορούν οι ιδιοκτήτες να χτίσουν και μιλάμε για ελάχιστα μέτρα. Από εκεί και πέρα εμείς είχαμε πανικοβληθεί με αυτά που διαβάζαμε από το Υπουργείο. Όταν ακούς για την δόμηση κάτι τεράστιες εκτάσεις που απαιτούνται, δεν θα μπορεί να χτίσει άνθρωπος, εκτός αν έρθουν με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που πάρουν τις απαιτούμενες εκτάσεις για να χτίσουν. Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να γίνει και για αυτό είμαστε πολύ προσεκτικοί στις προτάσεις μας. Εμείς ζητάμε να παραμείνει όπως είναι και παράλληλα να υπάρξει η δυνατότητα να εξευρεθεί ένας χώρος για έναν δεύτερο οικισμό. Εμείς κάναμε τις προτάσεις μας και ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική. Πάμε να πληρώσουμε τις αμαρτίες της Σαντορίνης και της Μυκόνου και άλλων νησιών και αυτό είναι άδικο. Να σας πω και κάτι, που να είμαστε καλά να το θυμόμαστε, αν επικρατήσει κάτι τέτοιο, θα υπάρξει μία άναρχη δόμηση".
Εκτός σχεδίου δόμηση
Να διατηρηθεί ως έχει η δόμηση στα εκτός σχεδίου γήπεδα σε όλη την έκταση του νησιού, καθώς η δυνατότητα δόμησης έχει μειωθεί δραματικά λόγω των νέων δασικών χαρτών και άλλων αποτρεπτικών παραγόντων (αποφάσεις ΣΤΕ). Η Δημοτική Αρχή θεωρεί πως μείωση ή απαγόρευση της δόμησης θα αυξήσει τα αυθαίρετα κτίσματα και γενικά την άναρχη δόμηση σε μεγάλο βαθμό με ότι αυτό συνεπάγεται.
Σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, ο δήμαρχος Ανάφης τόνισε ότι "εμείς έχουμε δύο οικισμούς που κατοικούνται ακόμη, είναι το Κλεισίδι και το Λιμάνι, οι οποίοι βρίσκονται εκτός σχεδίου δόμησης και αυτές οι περιοχές πρέπει να διευθετηθούν και να μπουν εντός οικισμού για να μπορεί κάποιος αν μη τι άλλο να συντηρήσει τις κατοικίες του και τις περιουσίες του".
Οδικό δίκτυο
Να καταγραφεί το οδικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των μονοπατιών, όπως έχει καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο και βάσει τίτλων.
Νέες χρήσεις γης
Α) Εφόσον πλέον θα οριστούν χρήσεις γης από το ΤΠΣ, θεωρείται λογικό να καθοριστούν τουριστικές και οικιστικές ζώνες με ευνοϊκούς όρους δόμησης σε περιοχές δυτικά του νησιού λόγω του πεδίου προσγείωσης αεροσκαφών, ανατολικά λόγω των παραλιών και του οδικού δικτύου. Ο τουρισμός είναι το βασικό έσοδο για την πλειοψηφία των Αναφαίων αλλά και ο κατασκευαστικός κλάδος. Όσον αφορά την δόμηση πρέπει οτιδήποτε κατασκευάζεται να είναι εναρμονισμένο με το περιβάλλον και τον πολιτισμό του νησιού, επίσης οι όροι δόμησης πρέπει να είναι ξεκάθαροι με ότι αυτό συνεπάγεται.
Β) Αγροτουρισμός σε περιοχές που υπάρχουν προϋποθέσεις (καταλληλότητα εδάφους, άρδευση, οδικό δικτύο κ.α.), ώστε να συνδυαστεί ο τουρισμός με τον Αναφιώτικο πρωτογενή τομέα (μελισσοκομία, αλιεία, κτηνοτροφία και γεωργία) να υπάρξει σύνδεσμος παλαιού και νέου τρόπου ζωής, καθώς επίσης να δοθούν νέα κίνητρα σε νέους ενδιαφερόμενους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο νησί, βέβαια μην ξεχνάμε την κλιματική αλλαγή που κάνει τον πρωτογενή τομέα αποτρεπτικό κλάδο επαγγελματικής ενασχόλησης. Άρα πρέπει να υπάρξει μία φόρμουλα ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από το συγκεκριμένο.
"Ωραίο να το ακούει κάποιος αλλά πως θα γίνει κάτι τέτοιο στην πράξη;"
Πριν προβεί στον σχολιασμό του για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ρούσσος χαμογέλασε και είπε ότι "γελάω γιατί είναι μία μεγάλη κουβέντα πάνω στο κομμάτι αυτό. Έχει έρθει μία νοοτροπία να πάμε να το γυρίσουμε λίγο στην γεωργία και στα αγροτικά επαγγέλματα. Εγώ δεν λέω ότι είναι κακό, το θέμα είναι ποιος ασχολείται αυτή τη στιγμή. Εκτός από την μελισσοκομεία που είναι ένα σημαντικό κομμάτι του τόπου, όλο το υπόλοιπο νησί έχει χερσώσει και είναι γεμάτο φρύγανα, ξύλα και θυμάρια. Το 70% εν τω μεταξύ μας το έχουν κάνει δασικό και τώρα μιλάμε για αγροτική ανάπτυξη. Με τι νερά, αν θέλουν να ασχοληθεί κάποιος νέος με αυτό το κομμάτι θα πρέπει να γίνει μία μελέτη και να δώσουν κίνητρα για να μπορέσει κάποιος να το αποφασίσει. Ωραίο να το ακούει κάποιος αλλά πως θα γίνει κάτι τέτοιο στην πράξη; Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η λειψυδρία, δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο".
Πολιτιστικά
Απλοποίηση διαδικασιών συντήρησης αγροτικών κατοικιών (κατοικιές) , μονοπατιών και οτιδήποτε θεωρείται και συνδέεται με τον πολιτισμό του νησιού, εισήγηση για χρηματοδοτικά προγράμματα για την αξιοποίηση και ανάδειξη του πολιτισμού στο τουριστικό κοινό.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Η Δημοτική Αρχή είναι αρνητική όσον αφορά στα αιολικά πάρκα και επιθυμεί το νησί να προστατευτεί από αυτά, αφού περιβαλλοντολογικά και αισθητικά υπάρχουν επιπτώσεις. Συμφωνεί όμως με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε περιοχή που βάσει μελέτης μπορεί να εγκατασταθεί με τις λιγότερες δυνατές περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις.
"Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να γίνει κάτι τέτοιο στο νησί μας"
Κλείνοντας και επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την κάθετη άρνηση του νησιού στα αιολικά πάρκα, ο δήμαρχος Ανάφης ανέφερε ότι "είχε γίνει μία πρόταση να μπουν περισσότερες από 30 ανεμογεννήτριες και εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να γίνει κάτι τέτοιο στο νησί μας. Έχει γίνει μία μελέτη για ένα μικρό φωτοβολταϊκό και μία μικρή ανεμογεννήτρια, που θα υπάρχουν μόνο για να καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού. Εκεί καμία αντίρρηση αλλά στο να γεμίσουμε το νησί ανεμογεννήτριες για να φεύγει η ενέργεια από το νησί και να πηγαίνει αλλού, είμαστε κάθετα αντίθετοι. Παράλληλα, το σημείο που ήταν να μπουν οι ανεμογεννήτριες είναι αμφιθεατρικό οπότε σκεφτείτε να κάθονταν κάποιος και να έβλεπε αυτό το θέαμα. Από τη μία απαγορεύουν τη δόμηση για να κρατήσουμε το παραδοσιακό ύφος και από την άλλη επιτρέπουν τις ανεμογεννήτριες".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κραυγή αγωνίας για την έλλειψη λιμενικής αρχής
7 Μαΐου. 2025 - 6:18 - Προχωρά ο Δήμος Ανάφης για τον Βιολογικό Καθαρισμό
12 Φεβ. 2025 - 6:19 - Με στόχο την ασφάλεια των δημοτών
11 Νοε. 2024 - 6:18 - Προ των πυλών νέος σύγχρονος χώρος άθλησης στην Ανάφη
21 Μαρ. 2024 - 6:17 - “Ατζέντα” υποδομών για το νησί της Ανάφης
9 Νοε. 2022 - 6:16