Ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό έργο για το νησί, περνώντας παράλληλα με επιτυχία τους ελέγχους της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας

Εκσυγχρονίστηκε πλήρως το ελικοδρόμιο Φολεγάνδρου

Σε μια εποχή που η νησιωτικότητα δοκιμάζεται από τις αυξημένες ανάγκες μετακίνησης, τις τουριστικές απαιτήσεις και κυρίως την ανάγκη για γρήγορη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, η Φολέγανδρος έκανε ένα καθοριστικό βήμα ενίσχυσης των υποδομών της.

Το ελικοδρόμιο του νησιού, ένα έργο που παρέμενε για δεκαετίες υποβαθμισμένο και ουσιαστικά ημιλειτουργικό, αναβαθμίστηκε και πλέον είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε ανάγκες που σχετίζονται με επείγοντα περιστατικά, αλλά και με τη γενικότερη προσβασιμότητα του νησιού.

Με ίδιους πόρους άνω των 100.000 ευρώ, ο Δήμος Φολεγάνδρου κατάφερε να μετατρέψει αυτή τη δομή σε κόμβο ασφάλειας και επιχειρησιακής ετοιμότητας. Η πρόσφατη θετική αυτοψία της Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) έρχεται να επικυρώσει τη δουλειά που έγινε και να ανοίξει νέες προοπτικές για το νησί, όχι μόνο σε επίπεδο έκτακτης ανάγκης, αλλά και ως προς τις ιδιωτικές πτήσεις.

Κ. Μαρινάκης: "Έχουμε δύο πύλες εισόδου πλέον στο νησί, το λιμάνι και το ελικοδρόμιο"

Ο δήμαρχος Φολεγάνδρου, Κυριάκος Μαρινάκης μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" γι' αυτό το εξαιρετικής σημασίας έργο για το νησί, που προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες.

"Έχουμε δύο πύλες εισόδου πλέον στο νησί, το λιμάνι και το ελικοδρόμιο. Το ελικοδρόμιο έχει διττή λειτουργία. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για το νησί, γιατί προσφέρει μια πολύ γρήγορη έξοδο σε περίπτωση ανάγκης. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πως το αίσθημα της ασφάλειας είναι το σημαντικότερο στοιχείο τόσο για τον επισκέπτη, όσο και για τον δημότη. Παλαιότερα ήμασταν πιο ανέμελοι. Τώρα η ασφάλεια προηγείται όλων. Το ελικοδρόμιο θα είναι πλήρως λειτουργικό σε μόνιμη βάση, τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ το γνωρίζουν και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αφού σε περίπτωση που απαιτείται άμεση αερομεταφορά, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί. Το ΕΚΑΒ ελέγχει τη διαθεσιμότητα του ελικοπτέρου. Έχει τύχει να έρθει ελικόπτερο από τη Ρόδο, από τη Σύρο, από την Ελευσίνα, εξαρτάται κάθε φορά από τη διαθεσιμότητα", υπογράμμισε αρχικά.

Σε ερώτηση για το αν είναι ένας μελλοντικός στόχος για ένα μικρό νησί όπως η Φολέγανδρος, να υπάρξει κάποιο μόνιμο ελικόπτερο, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι "αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί δεν προϋποθέτει μόνο την ύπαρξη του ελικοπτέρου, απαιτεί εξοπλισμό, έγκριση από το ΕΚΑΒ για να είναι λειτουργικό και να μπορεί να μεταφέρει επείγοντα περιστατικά. Δεν είναι κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα από έναν τόσο μικρό Δήμο. Αν ήταν μεγαλύτερος Δήμος, θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες είτε μέσω κάποιας δωρεάς είτε με δικούς του πόρους για τα λειτουργικά έξοδα. Εδώ κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Παρόμοιο παράδειγμα υπάρχει στην Πάρο, που έγινε δωρεά, αλλά είναι τελείως διαφορετικά δεδομένα, μεγαλύτερο νησί, μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, και βέβαια, αντιμετωπίζουν και εκεί προβλήματα στη διαχείριση".

"Λειτουργούσε και παλαιότερα το ελικοδρόμιο, αλλά χωρίς προδιαγραφές"

Αναφορικά με την πρόσφατη αναβάθμιση του ελικοδρομίου και αν αυτό λειτουργούσε και στο παρελθόν, ο δήμαρχος τόνισε πως "λειτουργούσε και παλαιότερα, αλλά χωρίς προδιαγραφές. Ήταν ένα ελικοδρόμιο που είχε φτιαχτεί πριν από 20 και πλέον χρόνια, το 1997. Δεν είχε γίνει ποτέ αναβάθμιση μέχρι τώρα. Εμείς προχωρήσαμε σε γενική αποξήλωση όλου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκατάσταση νέου, με προδιαγραφές του κανονισμού του 2022. Το ελικοδρόμιο πλέον διαθέτει τηλεχειρισμό, οι πιλότοι γνωρίζουν τη συχνότητά του, είναι καταγεγραμμένη και μπορούν να ενεργοποιήσουν τα φώτα προσγείωσης από το ελικόπτερο, πατώντας το κουμπί. Διαθέτει επίσης φάρο ελικοδρομίου, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός και σπανίως υπάρχει στα υπόλοιπα ελικοδρόμια των Κυκλάδων, ίσως και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος φάρος κοστίζει περίπου 9.000 ευρώ. Για να γίνει αυτή η αναβάθμιση, κόψαμε κονδύλια από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού και τα διαθέσαμε όλα στο ελικοδρόμιο. Συνολικά δαπανήθηκαν πάνω από 100.000 ευρώ από ίδιους πόρους".

"Έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Fly hopper για ιδιωτικές πτήσεις"

Τέλος, σχετικά με το αν το ελικοδρόμιο εξυπηρετεί και ιδιωτικά ελικόπτερα, ο κ. Μαρινάκης είπε πως "έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Fly hopper, εταιρεία που πραγματοποιεί πτήσεις low cost. Δεν πωλούν ολόκληρες πτήσεις, πωλούν θέσεις, σαν να κλείνεις εισιτήριο αεροπλάνου. Έχουν καθοριστεί τιμές για τα δρομολόγια Αθήνα – Φολέγανδρος (περίπου 440–450 ευρώ ανά άτομο) και Φολέγανδρος – Σαντορίνη (περίπου 240 ευρώ). Οι πτήσεις αυτές εκτελούνται 4 με 5 φορές την εβδομάδα".

Η έγκριση από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας

Με μία ανακοίνωση γεμάτη ικανοποίηση, ο Δήμος Φολεγάνδρου έκανε γνωστό τον έλεγχο του ελικοδρομίου από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, ο οποίος και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρει:

"Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι το ελικοδρόμιο Φολεγάνδρου υπεβλήθη σε σημαντικό έλεγχο από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο έλεγχος επιβεβαίωσε την πλήρη συμμόρφωση του ελικοδρομίου με τις ισχύουσες προδιαγραφές ασφαλείας και λειτουργικότητας, γεγονός που ενισχύει τη συνολική επιχειρησιακή του ετοιμότητα και αξιοπιστία.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας εξέφρασε τα εύσημά της για τις εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, αναγνωρίζοντας τη σημαντική βελτίωση των υποδομών και την αρτιότητα του έργου. Η ανακαίνιση περιλάμβανε τεχνικές παρεμβάσεις που ενίσχυσαν την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και την εξυπηρέτηση των χρηστών.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών και στην υποδειγματική λειτουργία του ελικοδρομίου. Η αναβάθμιση του ελικοδρομίου αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών της Φολεγάνδρου και την ενίσχυση της προσβασιμότητας του νησιού, ιδιαίτερα για έκτακτες και επείγουσες ανάγκες.

Η Φολέγανδρος συνεχίζει να επενδύει σε έργα ουσίας, με γνώμονα την ασφάλεια, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών".

Το ιστορικό των εργασιών στο ελικοδρόμιο

Από τον Ιανουάριο του 2024 εστάλη το πρώτο έγγραφο καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2025 ξεκίνησαν οι εργασίες και υλοποιήθηκαν:

1. Πλήρης ανακαίνιση των κτηριακών υποδομών με την χορηγία της fly hoper.

2. Αντικατάσταση-αναγόμωση πυροσβεστήρων.

3. Απευθείας ανάθεση σε πιστοποιημένο ανάδοχο 37.200 ευρώ για τα 3 από τα 6 στάδια του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού που απαιτούνται βάση νέου κανονισμού του 2022.

Τα επόμενα στάδια τους επόμενους μήνες υλοποιήθηκαν με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2025 και ήταν:

1. Χορηγία της εταιρίας Studio Bosco Sodi IKE 15.000 ευρώ για φωτιστικά σώματα.

2. Επισκευή περίφραξης και καθαρισμός του χώρου.

3. Αποχαρακτηρισμός της ΝοΤΑΜ(Ειδοποίηση προς Αεροπόρους)

4. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών έχει δρομολογηθεί επιθεώρηση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.