Με ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής προχωράει η στελέχωση του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει από το προσεχές φθινόπωρο

Σημαντικό βήμα για την κοινωνική φροντίδα στη Μήλο

Μια καθοριστική κοινωνική πρωτοβουλία λαμβάνει σάρκα και οστά στη Μήλο, καθώς η Δημοτική Επιτροπή του νησιού ενέκρινε ομόφωνα, τη στελέχωση του νέου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ). Η απόφαση εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027», η οποία έχει ήδη εγκριθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το ΚΗΦΗ του Δήμου Μήλου θα προσφέρει ημερήσια φιλοξενία σε ηλικιωμένα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αυτοεξυπηρέτησης λόγω κινητικών προβλημάτων, άνοιας ή άλλων καταστάσεων υγείας. Οι ωφελούμενοι θα είναι κατά κύριο λόγο άτομα των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον εργάζεται ή δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες φροντίδας, εξαιτίας κοινωνικών, οικονομικών ή υγειονομικών δυσκολιών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση "στόχος της λειτουργίας της δομής είναι η παραμονή των ηλικιωμένων στο οικείο κοινωνικό τους περιβάλλον, η αποφυγή της ιδρυματοποίησης, η προστασία της οικογενειακής συνοχής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους".

Μ. Μικέλης: "Είναι μία κοινωνική παροχή για τον κόσμο της Μήλου, ο οποίος το αξίζει"

Ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το όραμα της δημιουργίας του ΚΗΦΗ. στη Μήλο, που πλέον μπαίνει σε στέρεες βάσεις για το νησί.

"Έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια για να πάρουμε αυτή τη χρηματοδότηση, για να προσφέρουμε κοινωνικές παροχές στον κόσμο της Μήλου, γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι βοηθοί για τα σπίτια είναι δυσεύρετοι, πάρα πολύ ακριβοί και εν τέλει δεν μένουν στο νησί. Είναι μία κοινωνική παροχή για τον κόσμο της Μήλου, ο οποίος το αξίζει και είναι μέσα στα προγράμματά μας και στις βλέψεις μας, μαζί με τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τις άλλες δομές που υπάρχουν στο νησί. Ήταν ένα όνειρο από τη μέρα που μάθαμε ότι υπάρχουν τα ΚΗΦΗ, εδώ και αρκετά χρόνια. Στο δημόσιο γίνονται όλα αργά και όταν ο Δήμος έχει ιδιαίτερα προβλήματα, μπαίνουν άλλες προτεραιότητες μπροστά. Αλλά και αυτό είναι στις προτεραιότητές μας και κάνουμε αγώνα για να το κερδίσουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και από το προσεχές φθινόπωρο θα λειτουργήσει η δομή όπως πρέπει"

Στη συνέχεια και αναφορικά με τη στελέχωση του Κέντρου, τόνισε πως "υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί για τη στελέχωση του ΚΗΦΗ και πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε και από το προσεχές φθινόπωρο θα λειτουργήσει η δομή όπως πρέπει, για να εξυπηρετεί τους ηλικιωμένους στο νησί και όσους το έχουν ανάγκη. Αξιολογούνται όλα τα βιογραφικά που στέλνονται, για να επιλεγούν τα κατάλληλα πρόσωπα για τη σωστή στελέχωση του. Πρόκειται, αφού έρθει η χρηματοδότηση, να αξιοποιηθεί το Γηροκομείο της Μήλου, σύμφωνα με τις καταστατικές προδιαγραφές που είχε, για να μην μείνει το όνειρο και η περιουσία που έδωσαν κάποιοι από τα υστέρημά τους, αναξιοποίητη".

Στέγαση στο Γηροκομείο Μήλου και στελέχωση με πέντε ειδικότητες

Η νέα κοινωνική δομή θα λειτουργήσει στο "Γηροκομείο Μήλου" στη θέση Δυο Σπηλιές, όπου ήδη στεγάζονται και άλλες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου.

Για τη λειτουργία του ΚΗΦΗ, η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε την πρόσληψη πέντε εργαζομένων με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), διάρκειας ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029 – ημερομηνία λήξης του προγράμματος.

Οι ειδικότητες του προσωπικού

Η στελέχωση του ΚΗΦΗ θα περιλαμβάνει τις εξής ειδικότητες:

  • Ένας Νοσηλευτής ΠΕ/ΤΕ ή, σε περίπτωση έλλειψης, ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών.

  • Δύο Κοινωνικοί Φροντιστές ΔΕ, του Κλάδου Επιμελητών Κοινωνικής Πρόνοιας.

  • Ένας Οδηγός ΔΕ, για τις ανάγκες μεταφοράς των ωφελούμενων.

  • Ένα μέλος Βοηθητικού Προσωπικού ΥΕ, Κλάδου Επιμελητών-Κλητήρων.

Η διαδικασία πρόσληψης θα ακολουθήσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις συμβάσεις ΙΔΟΧ για συγχρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ δράσεις, με τους όρους που ορίζει το ΑΣΕΠ και το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Ο ρόλος του προσωπικού – Στο επίκεντρο η φροντίδα με αξιοπρέπεια

Ο νοσηλευτής, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη λειτουργίας της δομής, θα παρέχει συνολική φροντίδα με σωματικό, ψυχικό και συναισθηματικό περιεχόμενο. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται:

  • Λήψη ιστορικού και καταγραφή αναγκών

  • Εκτίμηση της φυσικής και διατροφικής κατάστασης

  • Παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής (π.χ. ινσουλίνη, αγχολυτικά)

  • Ενημέρωση για θέματα υγείας και ενδυνάμωση αυτοφροντίδας

  • Συνεργασία με άλλους επιστήμονες και τις οικογένειες

  • Διαχείριση υγειονομικού υλικού και πρόχειρου φαρμακείου

  • Συνοδεία και φροντίδα στην καθημερινότητα των ωφελούμενων

Οι κοινωνικοί φροντιστές θα προσφέρουν εξατομικευμένη υποστήριξη στους ηλικιωμένους, συμπεριλαμβανομένων:

  • Υποδοχής και συμπλήρωσης αιτήσεων

  • Προγραμμάτων ανάπτυξης λειτουργικών δεξιοτήτων

  • Δημιουργικής απασχόλησης

  • Ατομικής υγιεινής και υποστήριξης φαρμακευτικής αγωγής

  • Βοήθειας σε μετακινήσεις

  • Εκτέλεσης καθηκόντων που τους ανατίθενται από τον υπεύθυνο του ΚΗΦΗ

Ο οδηγός θα αναλάβει τη μεταφορά και συνοδεία των ωφελούμενων από και προς το ΚΗΦΗ με όχημα του Δήμου.

Το βοηθητικό προσωπικό ΥΕ θα εκτελεί εργασίες καθαριότητας (εσωτερικών και εξωτερικών χώρων), προετοιμασία για σίτιση και λοιπές υποστηρικτικές αρμοδιότητες.

Τι είναι τα ΚΗΦΗ και ποιος είναι ο ρόλος τους στο κοινωνικό κράτος

Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) αποτελούν κρίσιμο κρίκο στο δίκτυο κοινωνικής φροντίδας της χώρας, καθώς λειτουργούν ως προνοιακές δομές ανοιχτής φροντίδας που απευθύνονται σε ηλικιωμένους ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι πλήρως αυτοεξυπηρετούμενοι αλλά δεν χρήζουν ιδρυματικής περίθαλψης.

Η λειτουργία τους βασίζεται στην αρχή της ενεργούς γήρανσης και της πρόληψης του κοινωνικού αποκλεισμού, παρέχοντας καθημερινή υποστήριξη σε ωφελούμενους που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, ήπιες μορφές άνοιας, ψυχολογικά ή κοινωνικά προβλήματα. Συχνά, αυτοί οι άνθρωποι ζουν μόνοι τους ή με συγγενείς που εργάζονται και δεν μπορούν να τους φροντίσουν επαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα ΚΗΦΗ προσφέρουν ημερήσια φιλοξενία, βασική ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικοποίησης, αλλά και πρακτική βοήθεια στην καθαριότητα και τη σίτιση. Επιπλέον, συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των οικογενειών, υποστηρίζοντας την ισορροπία μεταξύ εργασίας και φροντίδας, ιδιαίτερα για τα ενήλικα παιδιά των ηλικιωμένων.

Μέσα από τις υπηρεσίες τους, τα ΚΗΦΗ ενισχύουν την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και τη συμμετοχή των ηλικιωμένων στην κοινωνία, ενώ αποτρέπουν την απομόνωση και προάγουν τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών. Για μικρά νησιά όπως η Μήλος, η ύπαρξη ενός ΚΗΦΗ έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς καλύπτει ανάγκες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν αλλού.