"Πιλότος" η Νάξος

Συνεχίστηκε έως την περασμένη Παρασκευή, η διεθνής τουριστική έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο. Την περιοχή της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων εκπροσωπεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του προγραμματισμού της για την αποτελεσματικότερη προώθηση του τουριστικού προϊόντος των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Περιφέρειας είναι η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης, Ελευθερία Φτακλάκη.

Η κ. Φτακλάκη είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με το Γερμανό υφυπουργό Εργασίας, Χάνς Γιοάχιμ Φούχτελ, ο οποίος επισκέφθηκε το περίπτερο της Ρόδου, όπου τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα συνεργασίας, που είχαν άλλωστε προκύψει από την επίσκεψη του κ. Φούχτελ στη Ρόδο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αναλυτικότερα, έγινε εκτενής αναφορά στην ενδιαφέρουσα μελέτη του Ινστιτούτου Fachhochschule Westkuste για το νησί της Ρόδου, η οποία και θα παρουσιαστεί στη Ρόδο τον Απρίλιο. Συζητήθηκε επίσηε, το μνημόνιο συνεργασίας της ΠΝΑΙ με την γερμανική Περιφέρεια Schleswig-Holstein, η οποία περιλαμβάνει και νησιωτικές περιοχές και οι οποίες έχουν κοινά πεδία συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής και των πρωτοβουλιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Μεγάλη πρόκληση παρουσιάζει επίσης η προοπτική συνεργασίας των δύο πλευρών στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου της Ε.Ε, «Ευρώπη 2020».

Ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις, σύμφωνα με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του συνεδρίου «Sympathy or Scepticism - The importance of Tourism in Greece», στο οποίο, μεταξύ άλλων, ομιλητές ήταν τόσο ο κ. Φούχτελ, όσο και ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, ο οποίος υπήρξε ειδικός σύμβουλος Μάρκετινγκ της ΠΝΑΙ. Οι ομιλητές τόνισαν ότι “τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αποτελούν παράδεισο για διακοπές πεζοπορίας, ωστόσο παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα στο γερμανικό ταξιδιωτικό κοινό”. Έτσι. η ενασχόληση της Περιφέρειας με την ανάπτυξη και προβολή του δικτύου μονοπατιών πεζοπορίας χαιρετίστηκε από τους ομιλητές ως μια ιδιαίτερα χρήσιμη συνεισφορά στην τουριστική ανάπτυξη των νησιών. Συμφωνήθηκε λοιπόν, το νησί της Νάξου να αποτελέσει τον πιλότο όσον αφορά την πιστοποίηση των πεζοπορικών μονοπατιών σε συνεργασία γερμανικούς φορείς, δεδομένου ότι η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών πεζοπορίας.