Επιστροφή στα γραφεία τους

  • Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2013 - 09:00

Στις θέσεις τους επιστρέφουν από σήμερα οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜ&ΗΔ) και στη συνέχεια είχαν εξαιρεθεί λόγω νησιωτικότητας.

Μετά την ανακοίνωση του Υπουργού ΔΜ&ΗΔ για την εξαίρεση των υπηρεσιών του Νοτίου Αιγαίου από το πρόγραμμα λόγω της νησιωτικότητας, κατατέθηκε στη Βουλή η αριθ. 256/17-1.3.2013 τροπολογία επί του σχεδίου Νόμου «Περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με αυτήν, η διάταξη που προτάθηκε για την εξαίρεση λόγω νησιωτικότητας αιτιολογήθηκε στη βάση της συνταγματικά επιβαλλόμενης ειδικής μέριμνας για τις νησιωτικές περιοχές, «οι οποίες χαρακτηρίζονται από δομικά μειονεκτήματα που δυσχεραίνουν την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη». Η διάταξη αποσκοπούσε στη διασφάλιση «της σταθερής και αδιατάρακτης λειτουργίας όλων των διοικητικών μονάδων, υπηρεσιών κρίσιμων για τις παραπάνω ευαίσθητες περιοχές» και για την εξυπηρέτηση των κατοίκων τους.

Στο αρ. 102 του Ν. 4139/13 η ρύθμιση

Στις 12/3/2013 το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή και μόλις την Τετάρτη 20/3 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α’74 ο αριθ. 4139/2013 «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 102 του οποίου περιλαμβάνεται η διάταξη περί νησιωτικότητας. Σύμφωνα με αυτή, η διάταξη του ν. 4093/12 (υποπ. Ζ4, παρ. Ζ, αρ. 1) με τις σχετικές τροποποιήσεις της, «δεν καταλαμβάνει τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου της κατηγορίας ΔΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού, Διοικητικού Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων, οι οποίοι κατέχουν θέση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υπηρετούν σε υπηρεσίες των ως άνω φορέων, που εδρεύουν στα νησιά. Οι ως άνω υπάλληλοι επιστρέφουν στη θέση τους από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εκτός εάν έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για μετάταξη, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ορίζει η διάταξη του εδαφίου γ’ της περίπτωσης 1 της υποπαρ. Ζ.1 της παρ. Ζ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 και δεν υποβάλουν στον φορέα προέλευσής τους γραπτή δήλωση ανάκλησης της ανωτέρω αίτησης εντός προθεσμίας 5 ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».

Οι εν λόγω υπάλληλοι, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις -λόγω της καθυστέρησης στη δημοσίευση του σχετικού νόμου από την οποία ισχύει η εξαίρεση- είχαν υποβάλει στα γραφεία προσωπικού των υπηρεσιών τους αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς της κινητικότητας, δηλώνοντας με σειρά προτίμησης τις κενές θέσεις που επιθυμούσαν να καταλάβουν, υποβάλλουν τώρα αίτηση ανάκλησης, εφόσον από χθες κιόλας κάποιοι από αυτούς επέστρεψαν στις θέσεις που κατείχαν πριν από την έναρξη του μέτρου της διαθεσιμότητας.