Ο Γιάννης Μαχαιρίδης για το "μέγα σκάνδαλο" που έσκασε για τον εξωτερικό συνεργάτη

"Νόμιμες οι διαδικασίες"

Η Αιγαίο ΕΠΕ ανέλαβε το έργο του εξωτερικού συνεργάτη -"Η αμοιβή του συμβούλου δεν γίνεται με μηνιαία αποζημίωση, αλλά εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από το παραδιδόμενο έργο του"

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΥΛΙΒΑΝΗ

“Η συνολική αμοιβή του εξωτερικού συνεργάτη θα είναι 39.000 ευρώ, δε γίνεται με μηνιαία αποζημίωση, αλλά εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από το παραδιδόμενο έργο του”, είναι η απάντηση του Γιάννη Μαχαιρίδη στο θέμα που δημοσιεύθηκε στο parapolitika.gr και έκανε τον κύκλο του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό δημοσίευμα αναφερόταν ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου προσέλαβε σύμβουλο, ο οποίος θα αμείβεται με 3.000 ευρώ μηνιαίως, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά ο κ. Μαχαιρίδης.

Κατά τον ίδιο, πρόκειται για εξωτερικό συνεργάτη, ο οποίος θα βοηθήσει τη Μονάδα Ελέγχου της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής στον έλεγχο προέγκρισης δημοπράτησης τεχνικών έργων.

Να σημειωθεί ότι η εταιρία που έχει αναλάβει το εν λόγω έργο, είναι η “Αιγαίο ΕΠΕ”, η οποία και στο παρελθόν είχε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, ενώ συνεχίζει να διατηρεί τη θέση του ειδικού συμβούλου και σήμερα με αρκετούς δήμους των Κυκλάδων, αλλά και των Δωδεκανήσων.

“Στόχος η επίσπευση των διαδικασιών των δημοπρατήσεων των έργων”

Η συνεργασία της “Αιγαίο ΕΠΕ” με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έγινε με μοναδικό σκοπό να προχωρήσουν οι διαδικασίες του ελέγχου της προέγκρισης της δημοπράτησης των τεχνικών έργων του ΕΣΠΑ, δηλώνει ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης, στην “Κοινή Γνώμη”, αναλύοντας και το ρόλο που θα διαδραματίσει η συγκεκριμένη εταιρία, αλλά και την αμοιβή που θα πάρει για τις εργασίες που θα προσφέρει. Όπως συγκεκριμένα είπε, η Τεχνική Βοήθεια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 (ΕΣΠΑ), δίνει τη δυνατότητα κάλυψης εξειδικευμένων υπηρεσιών για τις ανάγκες εφαρμογής, ελέγχου και διαχείρισης του προγράμματος, σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από το υφιστάμενο προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Μονάδας Ελέγχου της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, η Περιφέρεια ανέθεσε σε εταιρεία το ρόλο του εξωτερικού συμβούλου για την υποβοήθηση της Μονάδας στον έλεγχο προέγκρισης δημοπράτησης τεχνικών έργων, έναντι της συνολικής αμοιβής των 39.600 ευρώ. “Η επιλογή της εταιρείας έγινε από τον κατάλογο συνεργατών της υπηρεσίας, που έχει καταρτιστεί μετά από σχετική προκήρυξη, ενώ η αμοιβή είναι προϊόν διαπραγμάτευσης για την επίτευξη της συμφερότερης προσφοράς. Η αμοιβή του συμβούλου δεν γίνεται με μηνιαία αποζημίωση, όπως εσφαλμένα αναφέρει το δημοσίευμα, αλλά εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από το παραδιδόμενο έργο του. Πχ. Μπορεί να έρθουν τρεις οι φάκελοι για αξιολόγηση τον Μάιο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, άρα θα αμειφθεί με 5.400 ευρώ”. Να σημειώσω δε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης για την επιτάχυνση και ωρίμανση έργων για κάθε νησί, διέθεσε το ποσό των 50.000 ευρώ για πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου. Εμείς το διαπραγματευτήκαμε και είναι μία λογική τιμή για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες” υποστήριξε ο Περιφερειάρχης.

Σημείωσε δε ότι η Μονάδα αυτή της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής έχει επιφορτιστεί με τις ανάγκες ελέγχου 214 έργων συνολικού προϋπολογισμού 323,5 εκατ. ευρώ, που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013 και τα οποία εκτείνονται σε 38 νησιά της Περιφέρειας.

“Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για υπηρεσίες υψηλής εξειδίκευσης και εμπειρίας που έχουν στόχο την επίσπευση της διαδικασίας δημοπράτησης των έργων. Δεδομένου ότι η προθεσμία για την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ λήγει στις 31.12.2015, ο στόχος αυτός αποκτά άμεση προτεραιότητα για να μη χαθούν πολύτιμοι πόροι για την Περιφέρεια και τη Χώρα μας, τη στιγμή μάλιστα που λόγω της οικονομικής κρίσης οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι οι μοναδικοί διαθέσιμοι για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων”, τόνισε.

“Ερχόμαστε ως υποστηρικτική βοήθεια, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα”

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Γιάννη Ρώτα από την “Αιγαίο ΕΠΕ”, σχετικά με το θέμα της επιλογής του εξωτερικού συνεργάτη για την υποστήριξη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας. “Είναι μεγάλος ο φόρτος της Διαχειριστικής Αρχής σχετικά με την αξιολόγηση των φακέλων που έρχονται από διάφορους φορείς. Είναι δεδομένο ότι από μόνης της δε μπορεί να διαχειριστεί όλο αυτόν τον φόρτο, διότι θα υπήρξε επιβάρυνση στο ΕΣΠΑ και δε θα προχωρούσαν τα έργα. Σε αυτό το κομμάτι εμείς ερχόμαστε να βοηθήσουμε. Οι Δήμοι επίσης χρησιμοποιούν τεχνικούς συμβούλους. Εμείς ζούμε αυτή τη στιγμή από συμβάσεις του Δήμου Ρόδου, Καλύμνου, Σύρου”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Όμως ο κ. Ρώτας έδωσε προέκταση στο θέμα τονίζοντας ότι “μη χολοσκάνε, διότι σε λίγο καιρό δε θα υπάρχει η “Αιγαίο ΕΠΕ” και θα βρούνε άλλη εταιρία να κάνει αυτή τη δουλειά. Θα έρθει ας πούμε ένας Αθηναίος. Το δημόσιο και οι Δήμοι αυτή τη στιγμή οφείλουν στην εταιρία 522.000 ευρώ. Μη χολοσκάνε, διότι δε θα υπάρχει η “Αιγαίο”, εάν δε καταβληθούν τα χρήματα αυτά”.

Στην ερώτηση εάν αυτή η κατάσταση θα ανοίξει το δρόμο για να εισχωρήσουν στην ντόπια αγορά, επιχειρήσεις εκ των Αθηνών, ο κ. Ρώτας υπογράμμισε “να έρθουν, γιατί να μην έρθουν. Και άλλες φορές είχαν έρθει και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Να θυμίσω εποχή Δημήτρη Μπάιλα και Παναγιώτη Ρήγα και να πω ότι αυτές τις εταιρίες τις είχαν διώξει κακήν κακώς. Εγώ θέλω να έρθουν, γιατί μόνο τότε θα φανεί η διαφορά.