Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Σύρο για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020

Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης-ΣΕΣ

-Οδηγίες "χρήσης" για το νέο "πακέτο" που δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα ΠΕΠ και ΕΣΠΑ -Το αναπτυξιακό όραμα και οι κύριοι άξονες

Συνεχίστηκε χθες για δεύτερη ουσιαστικά ημέρα, η παρουσίαση της νέας προγραμματικής περιόδου που θα ξεκινήσει το 2014 και θα ολοκληρωθεί το 2020.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Κυριάκος Βιρβιδάκης, οι γενικοί γραμματείς Αγροτικής Ανάπτυξης και Αιγαίου, αλλά και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες ανέπτυξαν τους βασικούς στόχους, αλλά και το όραμα του νέου “πακέτου” που θα κληθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και οι φορείς να υλοποιήσουν.

Ο Γιάννης Μαχαιρίδης έκανε μία εκτενής τοποθέτηση, η οποία εστιάστηκε σε συγκεκριμένα σημεία, όπως στα κακώς κείμενα των περασμένων χρόνων, αλλά και στο τι πρέπει να γίνει. Όπως έκανε γνωστό, ο σχεδιασμός για το Νότιο Αιγαίο θα τεθεί σε διαβούλευση με τοπικούς παράγοντες και πολίτες, αφού ο καθένας θα μπορεί να ενημερώνεται και να καταθέτει προτάσεις μέσα από την ειδική ιστοσελίδα που διαμορφώθηκε για το συγκεκριμένο λόγο στο www.aegean2020.gr. Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός θα πρέπει να έχει καταρτιστεί μέχρι τον Ιούνιο.

Να σημειωθεί ότι από το Συνέδριο έλαμψε διά της απουσίας της, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Καλογήρου.

Το αναπτυξιακό όραμα

Ο κεντρικός στόχος του αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελλάδα του 2020, στο πλαίσιο του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης – ΣΕΣ, βάσει και των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί για όλες τις χώρες – μέλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η “συμβολή στην αναγέννηση” της ελληνικής οικονομίας με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας και τη δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα και με γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Οι βασικοί άξονες

Για την πραγματοποίηση του οράματος, όπως συγκεκριμένα αναφέρεται τη νέα προγραμματική περίοδο, έχουν επιλεχθεί 5 κύριοι άξονες αναπτυξιακής στρατηγικής.

Συγκεκριμένα:

-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, μετάβαση στη ποιοτική επιχειρηματικότητα με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

-Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού-ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση.

-Προστασία του περιβάλλοντος-μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον.

-Ανάπτυξη-εκσυγχρονισμός-συμπλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

-Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

Απέχει πολύ η θεωρία από την πράξη

Σχεδόν 4 ώρες κράτησε η παρουσίαση της νέας προγραμματικής περιόδου, με αναλύσεις επί των αναλύσεων. Όμως μέσα από αυτή τη διαδικασία βγήκε και πάλι μία πικρή διαπίστωση. Πόσο πολύ απέχει η θεωρία από την πράξη. Πολύ εύκολη είναι η παρουσίαση σύμφωνα με αυτά που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως με ποιο τρόπο μπορούν όλα αυτά να γίνουν πράξη, όταν το παρελθόν, αλλά και το παρόν μας έχει αποδείξει το αντίθετο.

Μιλάμε για το 5ο ουσιαστικά πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμη στο Νότιο Αιγαίο γίνεται λόγος για υστέρηση που υπάρχει σε πολλούς τομείς, όπως στο περιβάλλον με τους ΧΥΤΑ και τις χωματερές, αλλά ακόμη και σε έργα υποδομής.

Άραγε πόσο δύσκολο είναι περάσουμε στο άλλο άκρο, που δε θα έχουμε πλέον να μιλάμε για υποδομές, αλλά για έρευνα και καινοτομία.

Άλλωστε και οι τοποθετήσεις των αιρετών, τόσο από την Περιφέρεια, όσο και από τους Δήμους των Κυκλάδων και τη Δωδεκανήσου, γύρω από αυτό το θέμα περιστράφηκαν.

Επίσης, ιδιαίτερος λόγος έγινε για την γραφειοκρατία, αλλά και για το αθηναϊκό κράτος, όπως το χαρακτήρισαν, το οποίο κρατά όλες τις αρμοδιότητες τις οποίες ναι μεν δε μεταβιβάζει, αλλά και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην υλοποίηση έργων, αλλά και δράσεων.

Κύριο αίτημά τους, αλλά και απαίτησή τους ήταν η αναγνώριση της νησιωτικότητας από πλευράς πολιτείας, κράτους. Τόνισαν δε την απαξίωση που νιώθουν, όταν προσπαθούν μάταια να περάσουν και να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τα μικρά νησιά.

“Ας αφήσει αυτό το κράτος τις περιφερειακές μονάδες να αναπνεύσουν. Οι πυλώνες της ανάπτυξης είναι στην περιφερειακή Ελλάδα”, τόνισε χαρακτηριστικά για αυτό το θέμα, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, υπογραμμίζοντας ότι “ας κάνουμε μαζί το σχεδιασμό, αλλά ας μας πάρουν υπ' όψιν τους”.