Αρνητικοί στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, οι Δωδεκανήσιοι βουλευτές της ΝΔ

Στις επάλξεις

  • Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2013 - 06:10

Αρνητικοί στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ των νησιών, δηλώνουν βουλευτές, αλλά και στελέχη της ΝΔ Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Υψηλάντης και Κόνσολας, δηλώνουν αρνητικοί στην ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου, με τον πρώτο να καταθέτει μάλιστα και υπόμνημα στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Οι Δωδεκανήσιοι βουλευτές σε αντίθεση με τα επικοινωνιακά παιχνίδια των βουλευτών των Κυκλάδων, ενεργού και παίρνουν άμεσα θέση.

“Αρνητικό πρόσημο”
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης, κ. Υψηλάντης, κατέθεσε χθες στη Βουλή αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά.
“Ύστερα από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και την ανησυχία που προήλθε από αυτά ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Βασίλης Υψηλάντης στην αναφορά του επικαλείται το ψήφισμα που εξέδωσε το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου (Ε.Β.Ε.Δ.).
Συγκεκριμένα ο κ. Υψηλάντης επισημαίνει ότι η τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. θα αποτελέσει πλήγμα για την οικονομία της Δωδεκανήσου και θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης στα νησιά μας. Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. δεν υφίστανται ως ευεργετική διάταξη για τα Δωδεκάνησα αλλά ισχύουν ως αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στην κατάργηση του Ειδικού Δασμολογικού Καθεστώτος που ίσχυε στην περιοχή μας. Υπάρχει και κοινοτική οδηγία για τους μειωμένους συντελεστές, οι οποίοι ισχύουν για να αντιμετωπιστούν αντικειμενικές δυσχέρειες στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων όπως το αυξημένο κόστος μεταφοράς αγαθών. Με την κατάργησή τους θα υπάρχουν σαφείς επιπτώσεις τόσο στις τελικές τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών και στο κόστος διαβίωσης στην περιοχή της Δωδεκανήσου”, αναφέρει στο υπόμνημα.

“Δεν καταργείται”

Επαφές με στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης είχε χθες ο τέως βουλευτής της Νδημοκρατίας, Ιωάννης Παππάς, αναφορικά με το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές και με αφορμή την αναστάτωση που έχει προκληθεί στους τοπικούς φορείς της Δωδεκανήσου ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού στην Βουλή για το 2014.

Ο κ. Παππάς, επισημαίνει ότι “είναι καιρός να σταματήσουν οι λαϊκισμοί της αντιπολίτευσης, που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν την τοπική κοινή γνώμη με τις παρεμβάσεις τους για το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές. Κορυφαία στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης, διαβεβαιώνουν ότι ΔΕΝ τίθεται τέτοιο ζήτημα. Αφενός, το ζήτημα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, έχοντας οικονομικές, επιχειρηματικές, εμπορικές και κοινωνικές διαστάσεις βρίσκεται στην ευχέρεια της κυβέρνησης η οποία και το χειρίζεται με γνώμονα την ανάπτυξη των νησιών, και αφετέρου, αποτελεί προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά που το είχε χειριστεί προσωπικά. Η διατήρηση του ισχύοντος οικονομικού καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, είναι δέσμευση της κυβέρνησης και προχωρούμε στη βάση αυτή”.
“Δε θα ψηφίσω έναν τέτοιο νόμο”

Και ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, αναφέρθηκε στο θέμα δηλώνοντας ότι
“στο ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, δεν υπάρχει Δωδεκανήσιος που θα συναινέσει στην κατάργησή τους. Εύχομαι να μην υπάρχει ούτε ένας που θα συμβάλει, εκούσια ή ακούσια, στην αμφισβήτησή τους. Αποτελεί όχι κεκτημένο δικαίωμα του νησιωτικού χώρου αλλά δικαίωμα στη ζωή και ζήτημα επιβίωσης. Η εντολή που πήρα από τους πολίτες, σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι ξεκάθαρη. Και θα την τιμήσω στο ακέραιο. Έχω πλήρη αντίληψη και συνείδηση του καθήκοντος αλλά και της ευθύνης απέναντι στον τόπο μου”.

Όπως σημειώνει, πριν από λίγες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης ή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
“Οφείλουμε όλοι να σχηματίσουμε ένα Ενιαίο Μέτωπο, μία Δωδεκανησιακή Συμφωνία για να υπερασπιστούμε τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, στο ευρύτερο θεσμικό, κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ο ΔΗΦΟΔΩ, η ρήτρα νησιωτικότητας, αποτελούν δομικά στοιχεία αυτών των ιδιαιτεροτήτων.
Συνδέονται με τις προοπτικές οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιών μας, με τη δυνατότητα μας να είμαστε ανταγωνιστικοί, να στηρίζουμε κοινωνικές δράσεις, να προβάλουμε το τουριστικό μας προϊόν.
Χωρίς σκοπιμότητες και επιλεκτικές διαφοροποιήσεις, οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε αυτά που μας ανήκουν, να διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε, να διατηρούμε και να βελτιώνουμε όσα εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε”, υποστήριξε.

Ετικέτες: