Συνάντηση με τον Μ. Χρυσοχοίδη για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020

Η πρόταση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Σε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και υπηρεσιακών παραγόντων, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα αιτήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αφορούν στα έργα που πρέπει να ενταχθούν στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης - ΣΕΣ) και αφορούν τόσο στα έργα περιβάλλοντος (νερά-λύματα- απορρίμματα) και στις υποδομές προσπελασιμότητας (Λιμάνια-Αεροδρόμια-Οδικά δίκτυα), καθώς και το φράγμα Γαδουρά και η ένταξή στο πρόγραμμα ΣΕΣ της δεύτερης φάσης του έργου που αφορά στην επέκταση της υδροδότησης μέχρι την κοινότητα Καλαβάρδων και Λαχανιάς, προϋπολογισμού 80.000.000 ευρώ.

Τοποθέτηση Περιφερειάρχη και υπηρεσιακών παραγόντων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αεροδρόμια, καθώς και οι λιμενικές εγκαταστάσεις αναλύθηκαν λεπτομερώς και εκφράστηκαν από τον Περιφερειάρχη οι τραγικές επιπτώσεις που έχει για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τις απαραίτητες επεκτάσεις των αερολιμενικών και λιμενικών εγκαταστάσεων η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαγωνισμούς για συμβάσεις παραχώρησης και ιδιώτες.

Ζήτησε δε να ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό του νέου προγράμματος το ότι τα διευρωπαϊκά δίκτυα αφορούν την Ηπειρωτική Ελλάδα και πρέπει να ληφθεί μέριμνα να επεκταθούν και στον νησιωτικό χώρο με οποία μορφή μπορεί να έχουν. Διευκρινίζεται ότι τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον νησιωτικό χώρο είναι κυρίως οι θαλάσσιες αρτηρίες και τα πλοία.

Η δέσμευση του υπουργού για ένταξη έργων στο Ταμείο Συνοχής και στο Πρόγραμμα της προσπελασιμότητας είναι σε θετική κατεύθυνση, όχι όμως ικανοποιητική μιας και δεν είναι συγκεκριμένα τα έργα που θα ενταχθούν.

Ο Περιφερειάρχης κατέθεσε τη συνολική πρόταση της Περιφέρειας που αφορούσε τόσο στα έργα περιβάλλοντος όσο και των υποδομών.

Έγινε παρουσίαση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες των έργων που έχουν σχετική ωριμότητα και τα οποία αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί η πλήρης ωρίμανσή τους, μεταξύ των οποίων είναι η περιμετρική της πόλεως Ρόδου, η νέα είσοδος της πόλεως Ρόδου, οι χερσαίες εγκαταστάσεις λιμένος Ρόδου, η δεύτερη φάση των δικτύων του φράγματος Γαδουρά, οι χερσαίες εγκαταστάσεις λιμένος Μυκόνου, τα εναλλακτικά λιμενικά έργα, καθώς και ο νέος αεροσταθμός Σαντορίνης, η επέκταση του αεροδρομίου Κω, οι χερσαίες εγκαταστάσεις του νέου αεροδρομίου Πάρου τα έργα των αεροδρομίων Σύρου και Νάξου που κρίνονται απαραίτητα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης από μεγαλύτερα αεροπλάνα κ.τ.λ.

Τέλος, ο κ. Μαχαιρίδης έθεσε επίσης το θέμα κήρυξης σαν πλημμυρόπληκτων των περιοχών που επλήγησαν από την τελευταία θεομηνία και ζήτησε να επισπευσθεί η σχετική απόφαση.

Η συνολική πρόταση

Η υλοποίηση των έργων Περιβάλλοντος και Μεταφορών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο, παρουσίασαν με αναλυτικό σημείωμα, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.

Σύμφωνα λοιπόν με το ενημερωτικό σημείωμα, στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 είναι να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τους περιορισμένους σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους, διατιθέμενους πόρους προς την κατεύθυνση της ισόρροπης ανάπτυξης των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, της αναστροφής της ύφεσης στην οικονομία, της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και της άρσης των ανισοτήτων.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτής της περιόδου και μέσα από την καταγραφή των αναγκών και προτεραιοτήτων, ιδιαίτερα στους τομείς του περιβάλλοντος και των μεταφορών, για μια ακόμη φορά γίνεται φανερό ότι επιβάλλεται η ιδιαίτερη αντιμετώπιση της περιοχής μας και η εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής, ανεξάρτητα από την εικόνα που εμφανίζουν οι χρησιμοποιούμενοι δείκτες του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Για το περιβάλλον, αασική προτεραιότητα για την Περιφέρεια παραμένει η εξασφάλιση της αειφορίας με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και η συνετή διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων, καθώς και η εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών σε όλα τα νησιά στο τρίπτυχο “νερό, λύματα, απορρίμματα”.

Κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο για την υλοποίηση έργων υποδομής περιβάλλοντος, εκτός των πόρων του Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, μπορούσαν να αντληθούν πόροι και από το Ε.Π. Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠ ΠΕΡΑΑ) με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής. Οι πόροι αυτοί συνολικά ανήλθαν περίπου στα 232 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, εκχωρήθηκαν στην Περιφέρεια πόροι ύψους 114 εκατ. ευρώ και υλοποιούνται 75 έργα ύδρευσης- διαχείρισης, λυμάτων και απορριμμάτων. Επιπλέον, εντάχθηκαν από την ΕΥΔ του ΕΠ ΠΕΡΑΑ, άλλα 25 έργα της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι αρκετά από τα παραπάνω έργα, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, δεν θα προλάβουν να υλοποιηθούν εντός των χρονικών ορίων του ΕΣΠΑ, αλλά και με βάση τις υπόλοιπες καταγεγραμμένες ανάγκες, εκτιμάται ότι για κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο θα χρειαστούν για έργα περιβάλλοντος πόροι ύψους 234 εκατ. ευρώ, δηλαδή ανάλογου ύψους με αυτούς της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

- Απορρίμματα

Παρά τη προσπάθεια που έχει καταβληθεί από τους Δήμους, που έχουν την αρμοδιότητα υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο. Επιτακτικότερη δε είναι η ανάγκη αποκατάστασης των παράνομων ΧΑΔΑ με δεδομένη πλέον την επιβολή χρηματικών κυρώσεων (προστίμων) από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα κληθούν να πληρώσουν οι Δήμοι που εξακολουθούν να τους λειτουργούν ή / και να μην έχουν αποκαταστήσει.

Τα παρακάτω υπολειπόμενα έργα για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού της Περιφέρειας για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι συνολικού Π/Υ 27,5 εκατ. ευρώ.

ΧΥΤΑ Σικίνου, 1 εκατ. ευρώ

ΧΥΤΑ Άνδρου, 4,5 εκατ. ευρώ

ΧΥΤΑ Τήνου, 4 εκατ. ευρώ

ΧΥΤΑ Θήρας – Θηρασίας, 4,5 εκατ. ευρώ

ΧΥΤΑ Νάξου (στάδιο ανάθεσης – Εγνατία Οδός Α.Ε), 9,6 εκατ. ευρώΧΥΤΑ Κέας (στάδιο ανάθεσης – Εγνατία Οδός Α.Ε), 5 εκατ. ευρώ

ΧΥΤΑ Μήλου (στάδιο υποβολής τευχών δημοπράτησης & καθορισμού τιμής μονάδας για απαλλοτρίωση - Εγνατία Οδός Α.Ε), 5,6 εκατ. ευρώ

Πλωτή μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στις Κυκλάδες, 15 εκατ. ευρώ

- Λύματα

Το συνολικό κόστος των αναγκαίων έργων διαχείρισης υγρών αποβλήτων οικισμών Γ΄ προτεραιότητας ανέρχεται στα 72 εκατ. Ευρώ

Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Σύρου – Αποχέτευση Λυμάτων Βάρης και Μέγα Γιαλού, 13 εκατ. Ευρώ

Αποχέτευση και ΕΕΛ Απολλωνίας και Αρτεμώνα Σίφνου, 9,8 εκατ. Ευρώ

Αποχέτευση και ΕΕΛ Αδάμαντα Μήλου, 8,1 εκατ. Ευρώ

Επέκταση δικτύου αποχέτευσης Χώρας Ίου, 0,5 εκατ. Ευρώ

ΕΕΛ και δίκτυα αποχέτευσης Άνω Μεράς Μυκόνου, 9 εκατ. ευρώ

Επίσης, άλλα αναγκαία έργα λόγω της τουριστικής επιβάρυνσης των νησιών έχουν καταγραφεί και ανέρχονται σε κόστος 37,4 εκατ. Ευρώ:

Έργα διαχείρισης λυμάτων Σερίφου, 2,3 εκατ. Ευρώ

Αναβάθμιση ΕΕΛ Κιμώλου, 0,7 εκατ. Ευρώ

Αποχέτευση Ανάφης, 1 εκατ. ευρώ

Αποχέτευση και ΕΕΛ Ιουλίδας και Κορρησίας Κέας, 5 εκατ. ευρώ Αποχέτευση και ΕΕΛ Κύθνου, 5 εκατ. ευρώ

Ολοκλήρωση αποχέτευσης οικισμού Χώρας - Κάστρου Σικίνου, 200 χιλ. ευρώ Αποχέτευση και ΕΕΛ Κάτω Μερών Εξωμβούργου Τήνου, 2,5 εκατ. ευρώ Δίκτυο Αποχέτευσης Αγκάλης και ΕΕΛ Φολεγάνδρου, 2 εκατ. ευρώ

ΕΕΛ και δίκτυα αποχέτευσης περιοχής Αιγιάλης Αμοργού, 5 εκατ. ευρώ Δίκτυα αποχέτευσης & ΕΕΛ νότιων παραλιών Πάρου,10 εκατ. Ευρώ

Δίκτυα αποχέτευσης Ακαθάρτων Οικισμών Γαλλησσά, Φοίνικα και Ποσειδωνίας Σύρου, 13 εκατ. ευρώ

Ετικέτες: