Συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρο, έπειτα από 9 μήνες

Υπό τη σκιά της τραγωδίας

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των 4 θυμάτων της καταστροφικής πλημμύρας που έπληξε τη Ρόδο, ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρο.

Το πρώτο μέρος της συνεδρίασης μονοπώλησε, όπως ήταν φυσικό, τα γεγονότα της Ρόδο. Ο επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες κόντρα στο καιρό”, Παύλος Χρυσαφίδης, κάλεσε τον Περιφερειάρχη να ενημερώσει για το θέμα, πράγμα που έκανε ο Γιάννης Μαχαιρίδης.

“Κάναμε ότι το καλύτερο”

Ο κ. Μαχαιρίδης έκανε λόγο για ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το συγκεκριμένο νησί, ενώ αναφέρθηκε στην ελλειπή στελέχωση της Πολιτικής Προστασίας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τραγικό περιστατικό της γέφυρας της Κρεμαστής, τονίζοντας ότι από μη πρόβλεψη σωστή δεν έκλεισε ο συγκεκριμένος δρόμος, για τον οποίο ήταν αρμόδια η τοπική κοινότητα. “Για το συγκεκριμένο ποτάμι δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε μία λανθασμένη άποψη των επιβατών ότι μπορούσαν να περάσουν με το αυτοκίνητο, αλλά δυστυχώς η μηχανή του έσβησε και παρασύρθηκαν από τα νερά. Να πω ότι υπήρχαν και άλλα αυτοκίνητα. Υπάρχει ένα ιστορικό για αυτή τη γέφυρα, για την οποία μέμφονται πολλοί την Περιφέρεια και την πρώην Νομαρχία, όπου μέσα από αυτό φαίνονται όλες οι ενέργειες που κάναμε για να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο, μία ομολογουμένως επίπονη προσπάθεια. Φτάσαμε στο σήμερα, όπου στις 14 Ιανουαρίου θα έχουμε τελικά ανάδοχο για την ολοκλήρωση του έργου. Κάποιοι πιστεύουν ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν κάναμε τίποτα και δε διεκδικήσαμε. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι επιμελώς προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να προσπαθούμε”.

Ο κ. Μαχαιρίδης μίλησε για την άναρχη δόμηση που υπάρχουν στα νησιά και γύρω από ρέματα και ποταμούς, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κακή εκτίμηση της κατάστασης από τον οδηγό του μοιραίου αυτοκινήτου, εκτίμηση που όπως είπε, στάθηκε και μοιραία.

Ο Περιφερειάρχης διερωτήθηκε πως μπορεί ο Δήμος και η Περιφέρεια να αντιδράσει σε τέτοιες περιπτώσεις ακραίων φαινομένων, όταν το σημαντικότερο ρόλο πρέπει να έχει η Πυροσβεστική. “Η Περιφέρεια το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να είναι σε εγρήγορση και να εξειδικεύει τις εγκυκλίους. Μένουμε στα νησιά και η μεταφορά προσωπικού για την ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος είναι δύσκολο. Είναι λυπηρό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν ξέρω με ποιο τρόπο μπορείς να ενεργήσεις προληπτικά σε μία περίπτωση που έχεις ειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα πρέπει οι ίδιες οι κοινωνίες να οργανωθούν καλύτερα, ακόμη και σε πλαίσιο γειτονιάς”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαχαιρίδης, συμπληρώνοντας και κάποια στοιχεία για τα χρήματα που δόθηκαν στη Ρόδο για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και των πλημμυροπαθών, από τα αρμόδια υπουργεία.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι εγκρίθηκαν 10 εκατ. Ευρώ για την περιφέρεια, εκ των οποίων 4 εκατ. Θα διατεθούν στις Κυκλάδες για τη διεξαγωγή έργων στα νησιά, έργα που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο θέμα. Ήδη έχουν εντοπιστεί τα νησιά, όπως είναι η Άνδρος και η Νάξος.

“Να είμαστε πιο προσεχτικοί στις τοποθετήσεις μας”

Την προσοχή στο περιεχόμενο των τοποθετήσεων, εφιστά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χαράλαμπος Κόκκινος, αναφερόμενος στο θέμα.

Ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία στο θέμα, στο οποίο υπάρχουν και 4 νεκροί.

Ο κ. Κόκκινος θεώρησε απαράδεκτο, δείχνοντας τον Γιάννη Μαχαιρίδη, να λέγεται ότι έχουν μερίδιο ευθύνης για την τραγωδία των ανθρώπων εκείνων που πέρασαν από τη γέφυρα της Κρεμαστής, ενώ στη συνέχεια έθεσε και κάποια ερωτηματικά και συγκεκριμένα: “Γιατί τα ποτάμια δεν είχαν καθαριστεί; Γιατί δεν έκλεισε ο δρόμος; Γιατί δε συνεδρίασε πιο γρήγορα το ΣΝΟ; Θέλουμε να υπάρξει μία ουσιαστική παρέμβαση και στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Οφείλουμε να κάνουμε ενέργειες που θα δείξουν ότι είμαστε αποτελεσματικοί”.

“Πρέπει να είμαστε αποδοτικοί και στην πράξη”

Από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, ο Γιάννης Περδικάρης αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα και στην απόδοση που πρέπει να έχουν οι υπηρεσίες, αλλά και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Μίλησε για την έγκαιρη πρόληψη, αλλά και για την ύπαρξη απαιτούμενων μελέτες για την αντιμετώπιση των των ακραίων φαινομένων.

“Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναληφθούν”

Ο επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες κόντρα στον καιρό”, Παύλος Χρυσαφίδης μίλησε για θλίψη και οργή, χαρακτηρίζοντας ως τραγωδία αυτό που συνέβη στη Ρόδο. Όμως μίλησε και για ευθύνες που υπάρχουν για αυτούς που έκαναν τα στραβά μάτια για τα ποτάμια που έγιναν γέφυρες, τονίζοντας ότι αυτό που συνέβη στη Ρόδο οφείλεται στην ανευθυνότητα πολλών. Κατηγόρησε και όλους αυτούς που έβγαιναν στα τηλεοπτικά κανάλια, δείχνοντας τον Γιάννη Μαχαιρίδη και που έριχναν τις ευθύνες στα θύματα της καταστροφής.

Ετικέτες: