Πρώτη συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο

Προγραμματικές... εγκρίσεις με κάθετες διαφωνίες

Με οριακή απαρτία των μελών του περιφερειακού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση μετά τις πρόσφατες εκλογές του Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης για τις παρατάξεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο, με μία “ατζέντα” προγραμματικών συμβάσεων – κατά κύριο λόγο – οι οποίες αποτέλεσαν αιτία αντιπαράθεσης ανάμεσα σε αιρετούς.

Σημαντικό θέμα που τέθηκε επί τάπητος ωστόσο λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, αποτέλεσε το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφορικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή αυτές τις ημέρες για το επενδυτικό ενδιαφέρον εταιρειών και την εγκατάσταση αιολικών πάρκων αρχικά στα νησιά της Πάρου και της Νάξου, με τους εκπροσώπους της παράταξης, να ζητούν να λάβει εκ νέου ομόφωνη απόφαση το περιφερειακό συμβούλιο μέσω της οποίας να στηρίζει τη θέση των τοπικών κοινωνιών.

Επιπρόσθετα, το σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις προγραμματικές συμβάσεις που αφορούν στη δημιουργία Βοτανικού κήπου στα Χρούσσα της Σύρου ενώ παρουσία του δημάρχου Κύθνου, Εμμανουήλ Φίλιππα έδωσε το “πράσινο φως” για τη σύναψη σύμβασης για την ιστορική τεκμηρίωση, αποτύπωση και ανάδειξη του σπηλαίου “Καταφύκι” στη Δρυοπίδα Κύθνου.

Υπογραμμίζεται, πως κατά την έναρξη της συνεδρίασης έδωσε το “παρών” και ο νέος Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, συνοδευόμενος από τον νέο χωρικό αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Λεονταρίτη αλλά και την νεοεκλεχθείσα περιφερειακή σύμβουλο, Χρηστιάννα Πάπιτση, ο οποίος μέσω λιτής τοποθέτησής του, κατέθεσε τη διαφωνία του αναφορικά με τις εγκρίσεις προγραμματικών συμβάσεων και τις τροποποιήσεις των τεχνικών προγραμμάτων των δύο ενοτήτων του Νοτίου Αιγαίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να δεσμεύει με αποφάσεις της την επόμενη ένα μήνα πριν και ένα μήνα μετά τις εκλογές.

“Παρακάμπτονται οι τοπικές κοινωνίες”

Ειδικότερα, το γεγονός ότι κατατέθηκε και “πέρασε” από τη Βουλή το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για ενδιαφερόμενες επενδυτικές εταιρείες ώστε να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους σε ορισμένες περιοχές της χώρας αρχικά, ανάμεσα στις οποίες και η Νάξος και η Πάρος, κατέστη γνωστό από την παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, με την επικεφαλής Λίλα Καφαντάρη να τοποθετείται και να ζητά την έκδοση ψηφίσματος από το σώμα του περιφερειακού συμβουλίου. Για το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα, μεταξύ άλλων, η κ. Καφαντάρη τόνισε, “ψηφίστηκε νομοσχέδιο που αφορά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών εκτός των άλλων και στην Πάρο και τη Νάξο. Για το πρώτο νησί οι ανεμογεννήτριες θα παράγουν 27,5 mw και στη Νάξο 36,8 mw”, εξηγώντας πως “στην καλύτερη περίπτωση θα τοποθετηθούν 14 ανεμογεννήτριες και πολύ περισσότερες στο δεύτερο νησί”. Η ίδια, υπενθυμίζοντας ότι, το εν λόγω θέμα έχει απασχολήσει αρκετές φορές το περιφερειακό συμβούλιο και προσθέτοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες και οι Δήμοι έχουν συστηματικά εκφράσει την αντίθεσή τους έχοντας μάλιστα προσφύγει στο ΣτΕ φοβούμενοι μήπως η εγκατάσταση τεράστιων αιολικών πάρκων είναι καταστροφική για το νησιώτικο περιβάλλον, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι, “η κυβέρνηση παρακάμπτει τις αντιδράσεις των νησιωτών και παίρνει μόνη της αποφάσεις για να αρχίζει να υλοποιείται το γενικότερο σχέδιο μεγάλης έκτασης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών”, ζητώντας από τους συναδέλφους της αιρετούς, να συνηγορήσουν σε μία νέα ομόφωνη απόφαση αντίθεσης στα ανωτέρω επενδυτικά σχέδια, ώστε να μην παρακάμπτονται οι τοπικές κοινωνίες.

“Αντίθετοι στην εγωιστική μεθόδευση”

Με θετική διάθεση αντιμετώπισε η πλειοψηφία των παρευρισκομένων περιφερειακών συμβούλων το ζήτημα, ορισμένοι εκ των οποίων υπεραμύνθηκαν συνολικά στα λεγόμενα της εκπροσώπου της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Προτού ληφθεί η απόφαση να έρθει εκ νέου το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Ρόδο αρχές Ιουλίου, πρόταση την οποία έκανε και ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης ώστε να υπάρχουν περισσότερο σαφή στοιχεία για την πρόσφατη ψήφιση του “καυτού” νομοσχεδίου στη Βουλή, ανάμεσα σε άλλους, ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας από την Πάρο, Παντελής Τζανακόπουλος, σημείωσε χαρακτηριστικά πως, “Ανεξάρτητα από το εάν έχουμε επαρκή στοιχεία για το θέμα, το ζήτημα έχει συζητηθεί επανειλημμένα στο περιφερειακό συμβούλιο. Έχουμε συνταχθεί υπέρ των τοπικών κοινωνιών. Δεν είμαστε αντίθετοι με την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, αλλά είμαστε αντίθετοι με την εγωιστική μεθόδευση της εγκατάστασης και του καπελώματος των τοπικών κοινωνιών από το κράτος των Αθηνών. Πρέπει να είμαστε στην ίδια θέση και να καταδικάσουμε την όποια αυθαίρετη απόφαση της κεντρικής διοίκησης”.

 

“Κανείς δε δεσμεύει κανέναν”

Με αφορμή σημαντικά θέματα που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία εκ των οποίων τα μείζονος σημασίας που αφορούν στις Κυκλάδες αναφέρονται στην εφημερίδα, αξίζει να τονισθεί ότι η χθεσινή συνεδρίαση έλαβε “άρωμα” ήπιας αντιπαράθεσης, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χαράλαμπο Κόκκινο αλλά και τον νέο Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο να τονίζουν - στο πλαίσιο της σύντομης παρουσίας τους στο περιφερειακό συμβούλιο -, ότι η παρούσα Περιφερειακή Αρχή “δεν μπορεί να δεσμεύει τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με μελλοντικές υποχρεώσεις και ενέργειες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας”. Μάλιστα ο κ. Χατζημάρκος διατύπωσε την άποψη ότι υπάρχει προβληματισμός αναφορικά με το “κατά πόσον έναν μήνα πριν τις εκλογές κι έναν μήνα μετά, η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή, μπορεί να σχεδιάζεται το μέλλον”, λέγοντας προς τον κ. Μαχαιρίδη να μη συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τροποποιήσεις και προγραμματικές συμβάσεις και δεν περιορίζονται στη ρύθμιση της καθημερινής διαχείρισης της Περιφέρειας.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μαχαιρίδης, σημείωσε ότι “κανείς δεν δεσμεύει κανέναν για την επόμενη προγραμματική περίοδο, αφού η νέα Περιφερειακή Αρχή μπορεί να τροποποιήσει ό,τι επιθυμεί”.

Ετικέτες: