Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο 6ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας

Αισθητή παρουσία και υπεροχή

Το Νοτιοαιγαιοπελαγίτικο μέλι και τα σχετικά προϊόντα της Περιφέρειας αναδείχθηκαν στο 6ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας το οποίο διεξάχθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τη συμμετοχή 200 παραγωγών με 600 ιδιαίτερους κωδικούς μελιού από όλη την Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αποτέλεσε και φέτος τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και άριστο τρόπο προβολής του Ελληνικού μελιού στους χώρους εστίασης και εμπορίας, αλλά και στο καταναλωτικό κοινό, που κατέκλυσαν το χώρο της έκθεσης.

Προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού

Στόχος και της φετινής διοργάνωσης ήταν η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού, κυρίως των μικρών παραγωγών, και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης. Επιπλέον, η έκθεση αποτέλεσε τόπο συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης όλων των εμπλεκόμενων στον μελισσοκομικό τομέα, καθώς και στον τομέα της παραγωγής, των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών, της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης.

Σημειώνεται ότι η μελισσοκομία αποτελεί κλάδο με σημαντική συμβολή στην αγροτική οικονομία της χώρας και η προσφορά της στο οικοσύστημα είναι ανεκτίμητη. Το μέλι και τα άλλα προϊόντα της μέλισσας συγκαταλέγονται στα τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι προϊόν απόλυτα φυσικό, με τεράστια αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό και ευρύ φάσμα χρήσεων σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής. Οι μορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, σε συνδυασμό με το νομαδικό τρόπο άσκησης της ελληνικής μελισσοκομίας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού μελιού.

Συμμετοχή 13 εκθετών από τα νησιά της Περιφέρειας

Σημαντική και ιδιαίτερα αισθητή χαρακτήρισε την παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής και Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμων Ζαννετίδης, ο οποίος συμμετείχε στην Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ. Όπως τόνισε, στη φετινή διοργάνωση έλαβαν μέρος εκθέτες, συνεταιρισμοί και μελισσοκόμοι από 13 νησιά της Περιφέρειας, μεταξύ αυτών, η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Σύμη, η Κάλυμνος, η Άνδρος, η Κέα, η Τήνος, η Αμοργός και η Κύθνος. Πρόσθεσε δε, ότι το περίπτερο της Περιφέρειας, το οποίο φέτος ήταν μεγαλύτερων διαστάσεων, δέχθηκε τις περισσότερες επισκέψεις, ενώ κατά τη διάρκεια των εγκαινίων αναδείχθηκε η ποιότητα και η διατροφική αξία του αιγαιοπελαγίτικου μελιού, που είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Το φεστιβάλ αποτέλεσε τη σημαντικότερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα καθώς κάθε διοργάνωση ενισχύει την εικόνα αυτού του τόσου σημαντικού προϊόντος για την Ελλάδα ανεξάρτητα εάν προέρχεται από ένα μικρό παράγωγο ή από μία επώνυμη εταιρεία. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την τεχνική του “τρύγου” των μελισσών, να γνωρίσουν από κοντά παραγωγούς μελιού απ’ όλη την Ελλάδα, να γευτούν γλυκές αλχημείες με μελωμένα φρούτα, να παίξουν διαδραστικά παιχνίδια με τη μέλισσα, να δοκιμάσουν σπιτικές συνταγές με μέλι, να βαθμολογήσουν όλες τις κατηγορίες μελιών, να γνωρίσουν διατροφολόγους και να ενημερωθούν για τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού μελιού στο παιδί.

Κατά το τριήμερο, διοργανώθηκαν επίσης ημερίδες για την τυποποίηση και εμπορία του μελιού, τη μελισσοκομία στην περίοδο της κρίσης, την εξέλιξη της ελληνικής μελισσοκομίας, τη νομοθεσία για την τυποποίηση και εμπορία του μελιού, την ποιότητα του ελληνικού μελιού και τη διατροφική του αξία, τη γύρη και τις θεραπευτικές της ιδιότητες κ.α.

Φ. Ζαννετίδης: “Η Περιφέρεια εργάζεται για την προβολή των τοπικών προϊόντων”

Σύμφωνα με τον κ. Ζαννετίδη, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα έχει ήδη προβεί σε δράσεις με στόχο την προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων. Η προβολή των προϊόντων των νησιών αποτελεί βασικό μέλημα της Περιφερειακής Αρχής. “Το 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων μέλισσας αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία ανάδειξης του Νοτιοαιγαιοοπελαγίτικου μελιού και των σχετικών προϊόντων” δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η περιφέρεια δεν θα χάσει ποτέ την ευκαιρία να αναδεικνύει τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά.

“Όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Πρωτογενούς τομέα εργάζονται για αυτό το στόχο. Στην πρώτη συνεδρίαση έχουμε θεσπίσει δύο ψηφίσματα ένα στις Κυκλάδες και ένα στα Δωδεκάνησα ανάδειξης, προώθησης και απόδοσης ταυτότητας των τοπικών προϊόντων. Περιμένουμε την έγκριση του Οργανισμού και θα προβούμε στις άμεσες ενέργειες, είτε με το προσωπικό που υπάρχει τότε, είτε είτε προσλαμβάνοντας εξειδικευμένο προσωπικό στις θέσεις μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων που πρέπει πλέον να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι.