Προς έγκριση η πρόταση της ΠΝΑΙ για εφαρμογή του προγράμματος “Επισιτιστικής και Βασικής υλικής συνδρομής”

Σε καθεστώς αβεβαιότητας οι άποροι των νησιών

Άγνωστος ο ακριβής αριθμός των αναγκών

Πρόταση για την εφαρμογή του προγράμματος “Επισιτιστικής και Βασικής υλικής συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής βοήθειας για τους απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)” κατέθεσε στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως επικεφαλής εταίρος της σύμπραξης σε επίπεδο των δύο περιφερειακών ενοτήτων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Στην Κοινωνική Σύμπραξη συμμετέχουν, από το νομό των Κυκλάδων, οι Δήμοι Σύρου – Ερμούπολης, Άνδρου, Θήρας, Κέας, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Τήνου και Σίφνου, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου-Τήνου-Άνδρου, Κέας, Μήλου, η Ιερά Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού και Νήσων, η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, η Καθολική Επισκοπή Σύρου, η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Η από κοινού κάθοδος των δήμων με επικεφαλής την ΠΝΑΙ διασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση, διεκπεραίωση και εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο θεωρείται ζωτικής σημασίας για τα νησιά, αφού θα διανέμει υλική βοήθεια σε άτομα που απειλούνται από τη φτώχεια, ενώ θα παρέχει και συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης.

Συντονιστές της σχετικής προσπάθειας είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Ηλίας Ζωγραφίδης και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Χαρούλα Γιασηράνη. Το υπουργείο Εργασίας θα αξιολογήσει τις προτάσεις και στη συνέχεια θα προκρίνει τις 70 πιο ολοκληρωμένες και αντιπροσωπευτικές αιτήσεις.

Μείωση της φτώχειας και κοινωνικής ένταξης των απόρων

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, αναμένεται να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή συμβάλλοντας στη μείωση της φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υποστήριξη των εθνικών συστημάτων που παρέχουν μη οικονομική βοήθεια και στην κοινωνική ένταξη των απόρων. Το Ταμείο στοχεύει στην ανακούφιση των χειρότερων μορφών φτώχειας με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο κοινωνικού αποκλεισμού, όπως η έλλειψη στέγης, η παιδική φτώχεια και η στέρηση τροφής.

Οι στόχοι του συνάδουν με αυτούς της στρατηγικής “Ευρώπη 2020” και συγκεκριμένα τη μείωση του αριθμού των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού κατά τουλάχιστον 20 εκατομμύρια, συμπληρώνοντας παράλληλα τις δράσεις των διαρθρωτικών ταμείων

Ειδικότερα, ο εθνικός στόχος για την αντιμετώπιση της φτώχειας επικεντρώνεται στη μείωση του αριθμού των ατόμων που απειλούνται από τον κοινωνικό αποκλεισμό κατά 450.000 έως το 2020, καθώς και στην αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, μέσω της μείωσης του αριθμού των παιδιών και νέων (0-17) που απειλούνται από τη φτώχεια κατά 100.000 έως το 2020.

Υπογραμμίζεται ότι το Πρόγραμμα εντάσσεται στην Εθνική Στρατηγική αντιμετώπιση της φτώχειας με βασικούς πυλώνες: την υλοποίηση του Προγράμματος “Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα”, τις δράσεις του Θεματικού Στόχου 9, του νέου ΣΕΣ, 2014-2020 και λοιπές δράσεις στήριξης των ευπαθών ομάδων από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Το “Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής” (ΕΠ-Ι) με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 330.555.921 ευρώ για την επιλέξιμη χρηματοδοτική περίοδο (2014-2020) θα διανέμει στοχευμένα υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης.

Διανομή τροφίμων και συνοδευτικά μέτρα

Αντικείμενο του αποτελούν τρόφιμα (μακράς διαρκείας, φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη) και Βασικές Υλικές Στερήσεις (ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/κυρίως αστέγους-είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια, βρεφικός εξοπλισμός κ.α). Η διανομή θα γίνεται σε πακέτα τροφίμων ή ως έτοιμα γεύματα μέσω συσσιτίων με ωφελούμενους άπορες οικογένειες και αστέγους.

Το ΕΠ-Ι δίνει σημαντικό βάρος και στην παροχή συνοδευτικών μέτρων, όπως υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών σε αρμονικό επίπεδο, συμβουλές υγιεινής διατροφής και διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού, υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών και κοινωνικά φροντιστήρια που θα παρέχουν τόσο διδακτική υποστήριξη όσο και επαρκείς χώρους μελέτης για τα παιδιά.

Σύμφωνα με το ΕΠ-1 για το 2014 και μέχρι την αναθεώρησή του, ως πλαίσιο προσδιορισμού των ωφελουμένων ορίζεται το ευρύτερο πλαίσιο του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος (ΕΚΕ) το οποίο αναμένεται να αφορά μέχρι στο 7” του πληθυσμού. Το ΕΠ-Ι με την εξειδίκευσή του σε ειδικές ομάδες, αναμένεται να καλύψει υποσύνολο του πληθυσμού αυτού. Συγκεκριμένα δίνει έμφαση στα νοικοκυριά που διαβιούν σε καθεστώς φτώχειας, σε νοικοκυριά με παιδιά τα οποία πλήττονται περισσότερο από συνθήκες αποστέρησης, σε πολυμελείς οικογένειες, αστέγους και μελών των ανωτέρω κατηγοριών νοικοκυριών με αναπηρία.

Καταγραφή των αναγκών σε όλους τους Δήμους

Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του Προγράμματος, αλλά και όλων των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικών δράσεων αποτελεί η υιοθέτηση και έγκριση της Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης, Καταπολέμησης της Φτώχειας και κάθε Μορφής Διακρίσεων. Για το λόγο αυτό, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό την έναρξη της διαδικασίας εκπόνησής της, με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που πλήττει ιδιαίτερα τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού.

Για την εκπόνηση και την τεκμηρίωση της Περιφερειακής Στρατηγικής, για την οποία είναι απαραίτητος ο προσδιορισμός, η κατηγοριοποίηση και ομαδοποίηση των εν δυνάμει ωφελούμενων σε επίπεδο Δήμου, η Περιφέρεια υποστηρίζεται από εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων.

Σε πρώτη φάση και με βάση ειδικά διαμορφωμένο Ερωτηματολόγιο, θα γίνει ανά Δήμο η αποτύπωση των στοιχείων που αφορούν συγκεκριμένες ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, τα οποία τηρούνται από τις υπηρεσίες των Δήμων στο πλαίσιο σχετικών αρμοδιοτήτων ή μπορούν να συλλεχθούν από τοπικούς φορείς με τους οποίους συνεργάζονται οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και συνεργασίες για την καταγραφή των αναγκών και την ιεράρχηση των δράσεων που θα αναπτυχθούν επ’ ωφελεία των εξεταζόμενων ομάδων-στόχου.

Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός διαστήματος τριών μηνών με την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ωστόσο, το ακριβές ποσό το οποίο θα διατεθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εάν και εφόσον προκριθεί η Κοινωνική Σύμπραξή της για την κάλυψη των καταγεγραμμένων αναγκών, παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστο.

Ετικέτες: