Μήνυμα Ν. Θεοδωρίδη για την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Με αφορμή την ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Ασκών Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και Γενικός Διευθυντής Δασών Αιγαίου, Νίκος Θεοδωρίδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα αποτελεί για πάντα μια μεγάλη σκιά στη συλλογική μνήμη μας και συνάμα θα ανατροφοδοτεί διαρκώς τη συλλογική μας συνείδηση.Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι εντός και εκτός Ελλάδας να εξαφανίσουν την ιστορική μνήμη μας, εκείνη θα συνεχίζει να περνά από γενιά σε γενιά με την ίδια φλόγα και με τον ίδιο σεβασμό.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ήταν το πρώτο από μια σειρά ιστορικών γεγονότων του προηγούμενου αιώνα που πληρώθηκαν με αίμα και σηματοδότησε την εκδίωξη των Ελλήνων από τις προαιώνιες εστίες τους. Τιμούμε τη μνήμη του μαρτυρικού ποντιακού Ελληνισμού και του πολιτισμού που ενσάρκωνε και που κουβάλησε μαζί του ως ιερά με τις παραδόσεις του. Οι Έλληνες του Πόντου, ζώσα κοινότητα της οικουμενικής δυναμικής του Ελληνισμού, μεταλαμπάδευσαν στα νέα τους χώματα αυτή τη δυναμική μαζί με μια ιστορία είκοσι οχτώ αιώνων.

Η επέτειος μνήμης της 19ης Μαΐου στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την ανθρωπότητα πως δεν μπορεί να αποστρέφει το βλέμμα της από τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα, ούτε η τυφλή βία και ο φανατισμός μπορούν να υποκαθιστούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών".