Στον εισαγγελέα η Περιφέρεια κατά του Χ. Κόκκινου

Οι μετακινήσεις που «καίνε» τον Αντιπεριφερειάρχη

Η εμπλοκή εισαγγελέα οδηγεί σε πλήρη και απόλυτη διάσπαση την ήδη διαταραγμένη σχέση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, με τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, Χαράλαμπο Κόκκινο.

Αναφορά κατέθεσαν στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας, Φιλήμων Ζαννετίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Ενεργειακή Α.Ε.» της Περιφέρειας, για πληθώρα πλαστών παραστατικών του Χαράλαμπου Κόκκινου, ως έξοδα ταξιδίων του, τα οποία ως φαίνεται ουδέποτε πραγματοποίησε.

Σοβαρότατες οι καταγγελίες της Περιφερειακής Αρχής κατά του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, ο οποίος βάσει των στοιχείων που προσκομίστηκαν εμφανίζεται να καταθέτει προς είσπραξη παραστατικά εξόδων ταξιδίου, τα οποία είτε δεν πραγματοποίησε, είτε επρόκειτο για δαπάνες που καταβάλλονταν ταυτοχρόνως από διαφορετικές δημόσιες πηγές.

Η εν λόγω καταγγελία έρχεται να οριστικοποιήσει την «πολεμική» σχέση των δύο ανδρών, μετά την επίσημη ανακοίνωση του Περιφερειάρχη για τον εξοβελισμό του Χαράλαμπου Κόκκινου από την παράταξη, τον Φεβρουάριο του 2015, χαρακτηρίζοντας την μεταξύ τους σχέση ως «αδιέξοδη».

Μία κίνηση που συνοδεύτηκε και από ενέργειες του Γ. Χατζημάρκου, με κατάθεση αιτημάτων αναθεώρηση σημείων του «Καλλικράτη» ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παύσης των Αντιπεριφερειαρχών από τον θεσμικό τους ρόλο.

Άλλωστε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης είχε αναφέρει για τον Χαράλαμπο Κόκκινο ότι «Είναι δικό μου λάθος η επιλογή του. Οφείλω συγγνώμη στα μέλη της παράταξής μου και στην κοινωνία».

Ανάλογης υπόθεσης υπάρχει πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για τον Χ. Κόκκινο από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου, με επιβολή ποινής φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή και στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων για ένα έτος χωρίς αναστολή.

Η ποινή επιβλήθηκε όταν το δικαστήριο αποδέχθηκε πως τελέστηκε το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, σχετικά με βεβαιώσεις πληρωμών μετακινήσεων του με οχήματα της Περιφέρειας, όταν παράλληλα βρισκόταν εκτός Σύρου, που ήταν και η έδρα της Περιφέρειας, ακόμα και στο εξωτερικό, κατά την περίοδο 2008 και 2009 ως Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η υπόθεση μένει να τελεσιδικίσει με την εκδίκαση της έφεσης που έχει καταθέσει ο κ. Κόκκινος, στις 9 Δεκεμβρίου 2015.

Η διερεύνηση

Με αφετηρία τις δαπάνες για ταξίδια του κ. Κόκκινου, την περίοδο που διατελούσε πρόεδρος της «Ενεργειακής Α.Ε.», οι οποίες από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου κρίθηκαν ως ανοίκειες, υπήρξε απόφαση της γενικής συνέλευσης της εταιρείας για διενέργεια ελέγχου από ορκωτό λογιστή.

Ο έλεγχος αφορούσε την διερεύνηση των μετακινήσεων του κ. Κόκκινου από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, την 1η Σεπτεμβρίου 2014 έως τον Ιούνιο 2015 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και την Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ενεργειακή Α.Ε.».

Καθώς οι εγκρίσεις των δαπανών μετακίνησης των αιρετών όσο και η πληρωμή του είναι αρμοδιότητας της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, ο πρόεδρος της Φιλήμων Ζανετίδης επιφορτίστηκε με την ευθύνη εποπτείας της έρευνας, οριζόμενος παράλληλα, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Ενεργειακή Α.Ε.», της οποίας η Περιφέρεια είναι ο κύριος μέτοχος, για τον έλεγχο των αρχείων της.

Πέραν των ελέγχων στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και την «Ενεργειακή Α.Ε.», εκ μέρους της Περιφέρειας υπήρξε αίτημα και προς τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, το οποίο και ικανοποιήθηκε, για την απόδοση όλων των δαπανών μετακινήσεων του κ. Κόκκινου, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Συνεχή τα ταξίδια του Χ. Κόκκινου καθ’ όλο το διάστημα που διατελούσε πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Ενεργειακή Α.Ε.» της Περιφέρειας, αλλά και ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, για τα οποία όμως δεν αποσαφηνίζεται εάν οι δαπάνες που ζητούσε να καλυφθούν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Το πλήθος των ταξιδιών προϋποθέτει και ιδιαίτερα υψηλό κόστος δαπανών, οι οποίες προκάλεσαν ερωτηματικά ως προς την κάλυψη τους, όταν λόγω των ακολουθούμενων διαδικασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες καθυστερεί η έκδοση των ενταλμάτων πληρωμών.

Τα ευρήματα

Τα 17 συνολικά ευρήματα που κατατέθηκαν πλέον στην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, αφορούν σε παραστατικά που κατέθετε προς είσπραξη ο κ. Κόκκινος για ταξίδια τα οποία δεν είχε πραγματοποιήσει, αλλά και παραστατικά για ταξίδια τα έξοδα των οποίων είχαν ήδη καλυφθεί από την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος την περίοδο της οποίας ήταν πρόεδρος.

Βάσει των στοιχείων που προσκομίστηκαν στην εισαγγελία, προκύπτουν ασυμφωνίες σε ημερομηνίες ταξιδίων του, καθώς ενώ εμφανίζεται να βρίσκεται σε χώρα του εξωτερικού, με δαπάνες ταξιδίου καλυπτόμενες από την Διδασκαλική Ομοσπονδία, ταυτοχρόνως προσκομίζει παραστατικά ταξιδίου στο εσωτερικό της χώρας για την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με κάποια από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέρεται περίπτωση στις 16/3/2015 όπου ο κ. Κόκκινος εμφανίζεται να ταξιδεύει αεροπορικώς από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, όπου και είχε δύο διανυκτερεύσεις και μια ημιδιαμονή, βάσει των παραστατικών που κατέθεσε στη Διδασκαλική Ομοσπονδία, στα οποία περιλαμβανόταν και η απόδειξη του ξενοδοχείου που βεβαιώνει την διαμονή του εκεί.

Και ενώ εμφανίζεται να βρίσκεται στις Βρυξέλλες στις 17/3/2015 καταθέτει στην Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ενεργειακή Α.Ε.» παραστατικά αεροπορικής μετακίνησης του από την Αθήνα στη Ρόδο.

Επίσης, με παραστατικά που κατατέθηκαν στη Διδασκαλική Ομοσπονδία, εμφανίζεται στις 24/3/2015 να μετακινήθηκε αεροπορικώς από την Αθήνα στην Τυνησία, όπου και έμεινε έως και τις 27/3/2015, σύμφωνα με την απόδειξη του ξενοδοχείου που προσκόμισε, με επιστροφή την επόμενη ημέρα αεροπορικώς στην Αθήνα μέσω Κωνσταντινούπολης.

Την ίδια ημερομηνία της μετάβασης του στην Τυνησία (24/3/2015) προσκόμισε στην «Ενεργειακή Α.Ε» παραστατικά αεροπορικής μετακίνησης του από την Αθήνα στη Ρόδο με επιστροφή μία ημέρα αργότερα (25/3/2015).

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι δύο προαναφερόμενες των συνολικά 17 που κατατέθηκαν στην εισαγγελία, προκειμένου να επιληφθεί της υπόθεσης.