Μη ανταπόκρισή των Δήμων για κατάθεση Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, που απειλεί να τινάξει στον αέρα το ΠΕΣΔΑ και τις σχετικές δαπάνες από το νέο ΕΣΠΑ

Καθυστέρηση με σοβαρές συνέπειες

Επείγουσα κλήση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου οι δήμοι να προχωρήσουν άμεσα στην κατάρτιση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, καθώς ορατός είναι ο κίνδυνος να «τιναχθεί στον αέρα» το ΠΕΣΔΑ.

Την άμεση εκπόνηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) ζήτησε από τους δήμους του Νότιου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, δεδομένου, ότι τα χρονικά πλαίσια, για την επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), στενεύουν ασφυκτικά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με σχετικό έγραφό της η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τόνιζε, πως η αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ πρέπει να ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου του 2015. Παρά το γεγονός, ότι μέσω παρατάσεων οι προθεσμίες αμβλύνθηκαν, τρεις περίπου μήνες μετά την πρώτη καταληκτική ημερομηνία, η πλειοψηφία των Δήμων δεν έχει αναθέσει την εκπόνηση των ΤΣΔΑ.

Απροετοίμαστες οι Κυκλάδες – Τον Ιανουάριο του ‘16 το ΤΣΔΑ της Σύρου

Καθώς η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ έχει ήδη καθυστερήσει, ο Περιφερειάρχης στην επιστολή του προς τους δημάρχους του Νότιου Αιγαίου, εκφράζει την αγωνία του, δεδομένου, ότι μόνο 3 από τους 34 δήμους έχουν καταρτήσει ΤΣΔΑ, σημειώνοντας, πως η μέχρι σήμερα μη ανταπόκριση των Δήμων στην παραπάνω υποχρέωσή τους, δημιουργεί κίνδυνο «τόσο ως προς την εκπόνηση του ΠΕΣΔΑ, αλλά και ως προς την προοπτική άρσης της σχετικής αιρεσιμότητας του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020)».

Όσον αφορά στα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, η απρόσκοπτη συνέχιση της εισροής χρηματοδοτήσεων θεωρείται υψίστης σημασίας, καθώς έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ, ή κατασκευής Χώρων Υγειονομικής Ταφής, εξαρτώνται άμεσα από το νέο ΕΣΠΑ.

Αξίζει να αναφερθεί, πως σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Περιφέρειας, εννέα δήμοι των Κυκλάδων δεν έχουν καν αναθέσει την εκπόνηση του ΤΣΔΑ, έξι εξ’ αυτών βρίσκονται στα στάδια της ανάθεσης ή της εκπόνησης των σχετικών μελετών, ενώ μόνο δύο δήμοι, αυτοί της Μυκόνου και της Κύθνου, έχουν ήδη καταθέσει σχέδιο.

Λαμβάνοντας υπόψιν, ότι η πρώτη καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των ΤΣΔΑ, ήταν η 30η Σεπτεμβρίου, η τεράστια καθυστέρηση, που επιδεικνύουν οι δήμοι στην τακτοποίηση του ζητήματος, μπορεί να δικαιολογείται εν μέρει από τις ελλείψεις, που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες, ωστόσο, δεδομένου ότι η εκπόνησή τους γίνεται από εξωτερικό ανάδοχο, τουλάχιστον η προετοιμασία, θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Για την περίπτωση της Σύρου, η εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, έχει ανατεθεί από τις 3 Δεκεμβρίου στην επιχείρηση «ΕΠΤΑ Α.Ε.», με απευθείας ανάθεση, κόστους 14.452,50 ευρώ, η οποία είναι σύμφωνη με την 26/2015 τεχνική έκθεση.

Όπως ορίζεται με τη σχετική απόφαση, η εκπόνησή του θα ολοκληρωθεί σε 45 ημέρες από την υπογραφή του συμφωνητικού. Κατά συνέπεια, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αναμένεται να καταθέσει ΤΣΔΑ προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Παραμένουν οι ΧΑΔΑ και τα πρόστιμα ελλείψει ΤΣΔΑ

Στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, αναφέρεται, πως ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, επισημαίνει, ότι η μη ανταπόκρισή των Δήμων στην υποχρέωση σύνταξης και έγκρισης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, όχι μόνο τινάζει στον αέρα την διαδικασία εκπόνησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), αλλά ταυτόχρονα μπλοκάρει, λόγω μη άρσης της αντίστοιχης αιρεσιμότητας, τις σχετικές δαπάνες του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Χατζημάρκος στην επιστολή του εκφράζει την ανησυχία του για τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης των δημάρχων στις κοινοτικές οδηγίες όσον αφορά το μείζον θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων, για το οποίο η χώρα έχει καταδικαστεί με υπέρογκα πρόστιμα. Ειδικότερα, από το σύνολο των 34 Δήμων, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, μόνο τρεις ανταποκρίθηκαν, υποβάλλοντας Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Παρότι η εκπόνηση ΠΕΣΔΑ δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, προκειμένου να λυθεί το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα, η Περιφέρεια ανέλαβε ενεργό ρόλο και συνήψε σύμβαση με εξωτερικό σύμβουλο – συνεργάτη για την υποστήριξη της Περιφέρειας και του ΦοΔΣΑ κατά την διαδικασία αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.

Χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση της ΠΝΑΙ αναφέρει, πως με αλλεπάλληλα έγγραφά της προς του δημάρχους των νησιών, η Περιφέρεια, όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε επισημάνει την αναγκαιότητα σύνταξης και έγκρισης ΤΣΔΑ από κάθε Δήμο, για την επιτυχή ολοκλήρωση της επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ, η έγκριση του οποίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη και υλοποίηση κατηγορίας δράσεων του νέου ΕΣΠΑ.

Σημειωτέον, ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν δύο ενημερωτικές συναντήσεις, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, όπου έγινε ενημέρωση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τους μελετητές για το πλαίσιο που διαμορφώνει το ΕΣΔΑ, για την διαδικασία επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ. Διαπιστώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στην εκπόνηση από πλευράς των δήμων τον Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, οι οποίες επιβάλουν την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας ανά νησί, καθώς τα περισσότερα νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα είτε πλήρους έλλειψης υποδομών, είτε κορεσμού των υφισταμένων υποδομών τους.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης μίλησε για χαμένες ευκαιρίες δεκαετιών, μετά από τον πακτωλό κοινοτικών κονδυλίων που εισέρευσαν στη χώρα, χωρίς ωστόσο να δοθεί λύση στο μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων, με αποτέλεσμα την επιβολή υπέρογκων προστίμων στην χώρα μας από πλευρά της ΕΕ, παράλληλα με δεσμευτικές ημερομηνίες για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015. Ωστόσο, η ανυπαρξία τοπικών σχεδίων για την διαχείριση των αποβλήτων καθιστούν το στόχο αυτό επί της ουσίας ανέφικτο.